Tiesību akts: spēkā esošs
Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2022/22

Preiļos 2022. gada 28. aprīlī
Pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas, uzņemšanas, atskaitīšanas un diennakts uzraudzības pakalpojuma sniegšanas kārtība Preiļu novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas
APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
2022. gada 28. aprīļa lēmumu (prot. Nr. 11, 24. §)

Precizēti ar Preiļu novada domes
2022. gada 30. jūnija lēmumu (prot. Nr. 14, 26. §)

Izdoti saskaņā ar
Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā reģistrē, uzņem, atskaita un sniedz diennakts uzraudzības pakalpojumu bērniem Preiļu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas (turpmāk – Iestāde).

2. Bērnus ar speciālajām vajadzībām uzņem speciālās izglītības programmās Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, pamatojoties uz vecāku iesniegumu un pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu, kurā norādīta bērnam ieteicamā izglītības programma.

3. Iestādē uzņem bērnus no 1,5 līdz 7 gadu vecumam. Iestādes vadītājam ir tiesības uzņemt bērnus, kas jaunāki par pusotru gadu, ja tas ir noteikts Iestādes nolikumā. Iestāde var nodrošināt atbilstošu higiēnas prasību nodrošināšanu, kā arī Iestāde ir izvērtējusi konkrētā bērna gatavību uzsākt Iestādes apmeklēšanu, tajā skaitā bērna pašapkalpošanās iemaņas. Pirmsskolas izglītības programmu (turpmāk – programma) bērni apgūst līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai. Atkarībā no veselības stāvokļa un psiholoģiskās sagatavotības programmas apguves laiku var pagarināt vai saīsināt par vienu gadu, pamatojoties uz vecāka vai bērna likumiskā pārstāvja (turpmāk – vecāki) iesniegumu un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu.

4. Bērnu no piecu gadu vecuma sagatavošana pamatizglītības uzsākšanai ir obligāta. Bērnu obligāto sagatavošanu pamatizglītības apguvei uzsāk tā kalendārā gada 1. septembrī, kurā bērnam aprit pieci gadi.

5. Bērnam programmas apguvi nodrošina tikai vienā Iestādē.

6. Iestāde programmas īstenošanu plāno un organizē divos posmos. Laikposmā no 1. septembra līdz 31. maijam nodrošina mācību procesu valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā pirmsskolas izglītības obligātā satura īstenošanai un bērnam plānoto sasniedzamo rezultātu apguvei, laikposmā no 1. jūnija līdz 31. augustam nodrošina mācību procesu bērna vispusīgas attīstības un iepriekšējā laikposmā iegūto zināšanu, izpratnes, pamatprasmju un caurviju prasmju, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanai.

II. Pieteikumu reģistrācijas kārtība

7. Bērnu vecāku vai bērnu likumisko pārstāvju iesniegumu iesniegšana notiek vienu mēnesi pirms bērna uzsākšanas apmeklēt Iestādi.

8. Bērnu pieteikšana programmu apguvei Iestādē notiek Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

9. Lai bērnu pieteiktu reģistrācijai Iestādē, vecāki klātienē Iestādē iesniedz iesniegumu (1. pielikums), uzrādot savu personu apliecinošu dokumentu un bērna dzimšanas apliecību vai nosūta reģistrācijas pieteikumu elektroniski uz Iestādes elektroniskā pasta adresi.

10. Bērna likumiskie pārstāvji, kas nav vecāki, iesniegumu iesniedz tikai klātienē Iestādē un papildus savas personas apliecinošam dokumentam un bērna dzimšanas apliecībai uzrāda arī atbilstošu bāriņtiesas lēmumu vai pilnvaru.

11. Ja pēc iesnieguma aizpildīšanas ir radušās izmaiņas norādītajā informācijā, vecāku pienākums ir par to informēt Iestādi.

12. Vecāki iesniegumu var anulēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Iestādes vadītājam.

III. Bērnu uzņemšanas kārtība

13. Lai bērnu uzņemtu Iestādē, izglītības iestādes vadītājs izskaidro bērna vecākam vai likumiskajam pārstāvim, kādi dokumenti ir jāiesniedz un nosaka arī datumu, kurā viņam ar nepieciešamajiem dokumentiem jāierodas Iestādē, lai noslēgtu līgumu.

14. Pamatojoties uz vecāka iesniegumu, bērnam ir tiesības neapmeklēt Iestādi laika posmā, kas nav garāks par sešdesmit dienām kalendārajā gadā, izņemot bērnus no piecu gadu vecuma, kuriem ir obligāta sagatavošana pamatizglītības uzsākšanai.

15. Ja vecāki vēlas mainīt vai pārtraukt bērna uzturēšanos Iestādē, vecāki iesniedz Iestādes vadītājam rakstisku iesniegumu.

16. Grupu komplektācija izglītības Iestādē notiek kārtējā gadā no 1. maija līdz 1. septembrim.

17. Bērna vecāks vai likumiskais pārstāvis, rakstot iesniegumu par bērna uzņemšanu Iestādē, uzreiz tiek informēts par to, kādā grupā bērns tiks uzņemts. Tiek ņemtas vērā arī bērna vecāka vai likumiskā pārstāvja vēlmes.

IV. Diennakts uzraudzības pakalpojuma sniegšanas kārtība

18. Iestāde šajos noteikumos noteiktajā kārtībā var sniegt bērnam diennakts uzraudzības pakalpojumu, ja Iestādes nolikumā paredzēta šāda pakalpojuma sniegšana.

19. Lēmumu par diennakts uzraudzības pakalpojuma sniegšanu vai pārtraukšanu pieņem Iestādes vadītājs.

20. Lai saņemtu diennakts uzraudzības pakalpojumu Iestādē, kurā bērns ir uzņemts un kurā šāds pakalpojums ir pieejams, vecāki iesniedz Iestādes vadītājam iesniegumu, norādot pamatojumu diennakts uzraudzības nepieciešamībai un pievienojot tam apliecinošus dokumentus.

21. Diennakts uzraudzības pakalpojumu sniedz:

21.1. ja bērns ir no sociālā riska ģimenes un sociālais darbinieks sniedzis atzinumu, ka diennakts uzraudzības pakalpojums Iestādē ir bērna interesēs, tādējādi nodrošinot bērna dzīvībai un veselībai drošu vidi;

21.2. ja vecākiem ir maiņu darbs;

21.3. citos atsevišķos gadījumos uz noteiktu laiku.

22. Par diennakts uzraudzības pakalpojumu Iestāde ar vecākiem slēdz atsevišķu vienošanos.

23. Iestāde pārtrauc diennakts uzraudzības pakalpojuma sniegšanu, ja saņemts:

23.1. vecāka iesniegums;

23.2. sociālā darbinieka vai citas atbildīgas institūcijas atzinums, ka diennakts uzraudzības pakalpojums nav bērna interesēs.

V. Rīcība bērna neattaisnota kavējumu gadījumā un bērnu atskaitīšanas kārtība

24. Bērna neattaisnota kavējuma gadījumos (attiecībā uz obligātās izglītības vecuma bērniem) Iestādes vadītājs rīkojas atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā izglītības iestāde informē vecākus, Pašvaldības vai valsts institūcijas, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi.

25. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa, Iestādes pedagoģiskā procesa pārtraukums vasaras mēnešos vai citi gadījumi, par kuriem vecāki Iestādi rakstveidā informējuši pirms plānotās prombūtnes.

26. Bērnu no Iestādes atskaita, pamatojoties uz vecāku iesniegumu, kas adresēts Iestādes vadītājam, vai kādā no noteikumu 26. punktā minētajiem gadījumiem.

27. Bērnu no Iestādes atskaita, ja:

27.1. bērns apgūst programmu citā Iestādē vai citas pašvaldības izglītības iestādē;

27.2. bērns ir uzsācis pamatizglītības ieguvi;

27.3. bērns (izņemot obligātās izglītības vecuma bērnu) Iestādi bez attaisnojoša iemesla nav apmeklējis mēnesi pēc kārtas vai divu mēnešu periodā apmeklēto dienu skaits ir mazāks par 30 dienām un vecāki nereaģē uz Iestādes vadītāja nosūtīto brīdinājumu par to, ka bērns var tikt atskaitīts.

28. Par bērna atskaitīšanu Iestādes vadītājs izdod rīkojumu un trīs darba dienu laikā veic izmaiņas Valsts izglītības informācijas sistēmā.

29. Pirms Iestādes vadītājs izdod rīkojumu par bērna atskaitīšanu 27.3. punktā minētajā gadījumā, Iestādes vadītājam ir pienākums noskaidrot vecāku viedokli un argumentus šajā lietā. Ja vecāki ar Iestādi nesazinās un nav iespējams noskaidrot iemeslu, kādēļ bērns neapmeklē Iestādi, Iestādes vadītājam ir pienākums sazināties ar atbildīgajām institūcijām Pašvaldībā (sociālais dienests, bāriņtiesa) bērna prombūtnes iemeslu noskaidrošanai. Ja pēc vecāku viedokļa un argumentu uzklausīšanas vai situācijas noskaidrošanas rīkojums tomēr tiek izdots, tad tas nosūtāms pa pastu ierakstītā vēstulē un vecāku deklarētās dzīvesvietas adrese vai izsniedzams vecākiem personīgi pret parakstu.

VI. Faktiskās rīcības vai lēmumu apstrīdēšanas kārtība

30. Iestādes vadītāja lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Preiļu novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā. Iesniegums par lēmuma apstrīdēšanu iesniedzams Pašvaldības lietvedībā Raiņa bulvārī 19, Preiļos, Preiļu novadā, LV-5301, Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

31. Preiļu novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

VII. Noslēguma jautājumi

32. Atzīt par spēku zaudējušiem:

32.1. Preiļu novada pašvaldības domes 2016. gada 25. augusta saistošos noteikumus Nr. 2016/12 "Bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Preiļu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē";

32.2. Aglonas novada domes 2014. gada 29. oktobra saistošos noteikumus Nr. 11 "Bērnu uzņemšanas un ēdināšanas kārtība Aglonas novada pirmsskolas izglītības iestādē".

33. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

_______________ pirmsskolas izglītības iestādes "____________"
vadītājai

Vecāka vai likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds 

Personas kods

Deklarētā adrese 
Dzīvesvietas adrese 
Tālrunis e-pasts 

IESNIEGUMS

Lūdzu ieskaitīt manu dēlu/meitu 
 vārds, uzvārds

Personas kods

dzimšanas dati    

Deklarētā adrese 
Dzīvesvietas adrese 
 pirmsskolas izglītības iestādē " " vēlos lai mans bērns apgūst:

• Pirmsskolas izglītības programmu

• Mazākumtautību pirmsskolas izglītības programmu

• Speciālo pirmsskolas izglītības programmu izglītojamajiem ar valodas traucējumiem

• Speciālo pirmsskolas izglītības programmu izglītojamajiem ar jauktiem attīstības traucējumiem

• Speciālo pirmsskolas izglītības programmu izglītojamajiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem

Personu vārds(i), uzvārds(i), kuriem ir tiesības izņemt bērnu no _____PII "_________":

Vārds, uzvārdsInformācija, kuru vēlos sniegt
  
  

Pielikumā: Ēdināšanas avansa maksājuma kopija

Es, 
 vārds, uzvārds

Uzņemos atbildību par sniegtās informācijas pareizību, esmu iepazinies/-usies ar _______PII "__________" nolikumu, iekšējās kārtības noteikumiem un tos ievērošu.

Ar savu parakstu apliecinu, ka saprotu, atzīstu un piekrītu, ka iestādē veiks manu un mana bērna personas datu apstrādi (mērķim: bērnu datu ievadei VIIS, vienošanās par bērnu izglītošanu un aprūpi, informācijas sniegšanai Preiļu novada pašvaldībai, Izglītības pārvaldei, valsts kontrolējošajām institūcijām, grāmatvedības uzskaites veikšanai, tiesvedības un parādu piedziņas nodrošināšanai, komunikācijas nodrošināšanai) gan manuāli, gan elektroniski. Personas datu dzēšana vai iznīcināšana tiek veikta saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, arhīva likumu u.c. Pēc saistību izbeigšanas personas dati glabājas arhīvā ar ierobežotu pieeju (glabāšanas termiņš saskaņā ar iestādes lietu nomenklatūru).

20___.gada _____________________Paraksts 
  vecāka (likumiskā pārstāvja) paraksts

 

Preiļu novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2022/22 "Pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas, uzņemšanas, atskaitīšanas un diennakts uzraudzības pakalpojuma sniegšanas kārtība Preiļu novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu no 2021.  gada 1. jūlija ir izveidots jauns Preiļu novads, apvienojoties Aglonas novada Aglonas pagastam, Riebiņu, Preiļu un Vārkavas novadam.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktā noteikts, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

2. Īss saistošo noteikumu satura izklāstsAr noteikumiem noteikta kārtība, kādā Preiļu novada pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas, tiek reģistrēti, uzņemti, atskaitīti pirmsskolas vecuma bērni, kā arī kārtība, kā tiek nodrošināts diennakts uzraudzības pakalpojums.
3. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetuNav ietekmes.
4. Informācija par plānoto ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāUzņēmējdarbības vidi pašvaldības saistošie noteikumi būtiski neietekmēs.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Preiļu novada Izglītības pārvalde.

6. Informācija par sabiedrisko apspriešanu, saskaņošanu un konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas nav notikušas.
Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
27.07.2022