Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.10.2022. - ... / Spēkā esošā
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisīto ekonomisko seku pārvarēšanas atbalsta likums

1. pants. Likuma mērķis un darbības joma

(1) Likuma mērķis ir finansējuma atbalsta nodrošināšana saimnieciskās darbības veicējiem, lai novērstu pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisītās ekonomiskās sekas (turpmāk — militārās agresijas sekas) un veicinātu ieguldījumus Latvijas tautsaimniecības ekonomiskās aktivitātes noturēšanā un turpmākajā attīstībā.

(2) Likums nosaka to personu loku, kuras var pretendēt uz atbalstu, šā atbalsta veidus, sniegšanas nosacījumus un kārtību, atbalsta pasākumu finansēšanu, kā arī nosacījumus atbalsta pasākumu īstenošanai.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 29.09.2022. likumu, kas stājas spēkā 01.10.2022.)

2. pants. Atbalsta saņēmēji, atbalsta veidi un atbalstu administrējošās iestādes

(1) Uz atbalstu var pretendēt saimnieciskās darbības veicēji, kurus ietekmējušas militārās agresijas sekas, kas izpaužas kā pieprasījuma un apgrozījuma samazināšanās, esošo līgumu darbības pārtraukšana, traucējumi piegādes ķēdēs, cenu pieaugums un turpmāko investīciju ierobežojums.

(2) Uz atbalstu var pretendēt apstrādes rūpniecības energoietilpīgi komersanti, kurus ietekmējušas militārās agresijas sekas, kas izpaužas kā papildu izmaksas par energoresursiem krasa to cenu pieauguma dēļ.

(21) Uz atbalstu var pretendēt lielie un vidējie komersanti dzīvotspējīgu uzņēmējdarbības projektu īstenošanai, kuriem nepieciešama stimulējoša ietekme, lai nodrošinātu šo komersantu attīstību, konkurētspēju un eksporta apjoma palielināšanu, un kuri paredz ieviest jaunas iekārtas un tehnoloģiskos procesus.

(3)  Atbalsts šā likuma izpratnē ir:

1) aizdevums vai garantija, uz kuru var pieteikties šā panta pirmajā daļā minētie saimnieciskās darbības veicēji;

2) grants, uz kuru var pieteikties šā panta otrajā daļā minētie komersanti;

3) aizdevumi ar kapitāla atlaidi, kas tiek piešķirta kā aizdevuma pamatsummas pilnīga vai daļēja dzēšana, uz kuru var pieteikties šā panta 2.1 daļā minētie komersanti.

(4) Atbalstu šā likuma ietvaros nepiešķir:

1) saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem piemēro starptautiskās vai nacionālās sankcijas;

2) kapitālsabiedrībām, kurās tieša vai netieša izšķirošā ietekme ir Krievijas Federācijai vai Baltkrievijas Republikai, tās pilsoņiem vai juridiskajām personām, kas reģistrētas Krievijas Federācijā vai Baltkrievijas Republikā (turpmāk — Krievijai vai Baltkrievijai piederīgās personas);

3) komandītsabiedrībām, kuru biedri ir Krievijai vai Baltkrievijai piederīgās personas vai šīm personām ir izšķirošā ietekme pār biedriem;

4) biedrībām, kuru biedri ir Krievijai vai Baltkrievijai piederīgās personas.

(5) Šā panta pirmajā un 2.1 daļā minētajiem saimnieciskās darbības veicējiem atbalstu sniedz akciju sabiedrība "Attīstības finanšu institūcija Altum". Šā panta otrajā daļā minētajiem komersantiem atbalstu sniedz Būvniecības valsts kontroles birojs.

(30.08.2022. likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 29.09.2022. likumu, kas stājas spēkā 01.10.2022.)

3. pants. Alternatīvo ieguldījumu fonds

(Izslēgts ar 29.09.2022. likumu, kas stājas spēkā 01.10.2022.)

4. pants. Atbalsta piešķiršanas un administrēšanas nosacījumi un kārtība

(1) Šā likuma 2. panta pirmajā un otrajā daļā paredzētajam atbalstam Ministru kabinets nosaka pieejamo finansējumu, šajā likumā noteiktā atbalsta piešķiršanas un administrēšanas nosacījumus un kārtību, kā arī neatbalstāmās nozares un darbības.

(2) Šā likuma 2. panta 2.1 daļā paredzētajam atbalstam Ministru kabinets nosaka tā piešķiršanas nosacījumus aizdevumu un kapitāla atlaides veidā, kārtību, kādā īsteno šajos noteikumos ietverto aizdevumu programmu, tostarp veic projektu atlasi, aizdevumu programmas īstenošanai pieejamo finansējumu, atbalstāmo darbību un izmaksu attiecināmības nosacījumus, kā arī atbalsta uzskaiti un neatbalstāmās nozares un darbības.

(29.09.2022. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 01.10.2022.)

5. pants. Atbalsta finansēšana

(1) Šā likuma 2. panta pirmajā un 2.1 daļā noteikto atbalsta pasākumu īstenošanai tiek izmantots:

1) valsts budžeta finansējums, kas akciju sabiedrībai "Attīstības finanšu institūcija Altum" ir piešķirts saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumu, ja Ministru kabinets ir pieņēmis attiecīgu lēmumu un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darbdienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas ir to izskatījusi un nav pret to iebildusi;

2) Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanai krīzes aizdevumu programmas ietvaros atmaksātais finansējums;

3) īstermiņa eksporta kredīta garantiju programmas ietvaros atmaksātais finansējums.

(2) Lai nodrošinātu atbalstu aizdevumiem ar kapitāla atlaidi, finanšu ministram ir tiesības palielināt likumā "Par valsts budžetu 2022. gadam" noteikto apropriāciju budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmā 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ne vairāk kā 25 000 000 euro apmērā, kā arī veikt nepieciešamo apropriācijas pārdali ministrijai vai citai centrālajai valsts iestādei likumā noteiktās apropriācijas ietvaros starp programmām, apakšprogrammām un izdevumu kodiem atbilstoši ekonomiskajām kategorijām.

(21) Lai nodrošinātu šā likuma 2. panta otrajā daļā noteikto atbalsta pasākumu īstenošanu, finanšu ministram ir tiesības palielināt likumā "Par valsts budžetu 2022. gadam" noteikto apropriāciju budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmā 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ne vairāk kā par 50 000 000 euro, kā arī veikt nepieciešamo apropriācijas pārdali ministrijai vai citai centrālajai valsts iestādei likumā noteiktās apropriācijas ietvaros starp programmām, apakšprogrammām un izdevumu kodiem atbilstoši ekonomiskajām kategorijām.

(3) Apropriāciju šā panta otrajā un 2.1 daļā noteiktajā gadījumā atļauts palielināt, ja Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darbdienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas ir to izskatījusi un nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu. 

(4) Šā likuma ietvaros paredzētais finansējums tiek izmantots līdz atbalsta pasākumu īstenošanas termiņa beigām.

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 30.08.2022. un 29.09.2022. likumu, kas stājas spēkā 01.10.2022.)

6. pants. Atbalsta sniegšanas nosacījumi

Īstenojot šajā likumā minētos atbalsta pasākumus, kuri atbilst Komercdarbības atbalsta kontroles likuma 5. pantā noteiktajām pazīmēm, tiek ievērotas komercdarbības atbalsta kontroles regulējuma prasības.

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 2. jūnijā.
Valsts prezidents E. Levits
Rīgā 2022. gada 8. jūnijā
01.10.2022