Tiesību akts: spēkā esošs
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Akciju atpirkšanas likums
I nodaļa
Vispārīgie noteikumi

1. pants. Likuma mērķis

Šā likuma mērķis ir aizsargāt akcionāru intereses saistībā ar akciju atpirkšanas piedāvājumu vai pieprasījumu atpirkt akcijas tādā akciju sabiedrībā, kuras akcijas iekļautas regulētajā tirgū (turpmāk — sabiedrība), un nodrošināt akciju atpirkšanas uzraudzību.

2. pants. Likuma darbības joma

(1) Šajā likumā noteikto par akciju atpirkšanas piedāvājumu (turpmāk arī — piedāvājums) piemēro sabiedrībai, kuras akcijas iekļautas:

1) regulētajā tirgū Latvijā;

2) regulētajā tirgū Latvijā un regulētajā tirgū citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī (turpmāk — dalībvalsts), bet regulētajā tirgū Latvijā akcijas iekļautas pirms iekļaušanas regulētajā tirgū citā dalībvalstī;

3) vienlaikus regulētajā tirgū Latvijā un citā dalībvalstī, ja sabiedrība ir izvēlējusies Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (turpmāk — Komisija) par atbildīgo iestādi piedāvājuma uzraudzībā.

(2) Šajā likumā noteikto par sabiedrības darbinieku informēšanu, kontroles iegūšanai nepieciešamā balsstiesību sliekšņa noteikšanu, atbrīvojumiem no obligātā piedāvājuma izteikšanas, aizliegumu traucēt piedāvājuma norisi, regulētajā tirgū neiekļautu akciju atsavināšanas kārtību, galīgo akciju atpirkšanu un mazākuma akcionāru pieprasījumu atpirkt akcijas piemēro sabiedrībai, kuras juridiskā adrese ir Latvijā.

(3) Šajā likumā noteikto nepiemēro alternatīvo ieguldījumu fonda pārvaldnieka emitētajām ieguldījumu daļām.

3. pants. Likumā lietotie termini

Šajā likumā lietotie termini atbilst Finanšu instrumentu tirgus likumā lietotajiem terminiem, ja šajā likumā nav noteikts citādi.

II nodaļa
Obligātais piedāvājums kontroles iegūšanas gadījumā

4. pants. Obligātā piedāvājuma izteikšana

(1) Citiem akcionāriem adresētu piedāvājumu atpirkt tiem piederošās akcijas izsaka persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, ja tās tieši vai netieši iegūst vismaz 30 procentus no sabiedrības akcijām izrietošām balsstiesībām (turpmāk — sabiedrības balsstiesības).

(2) Iegūto balsstiesību daudzuma noteikšanai piemēro šajā likumā un Finanšu instrumentu tirgus likumā noteikto.

(3) Persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, 15 dienu laikā pēc šā panta pirmajā daļā minētā sabiedrības balsstiesību daudzuma iegūšanas iesniedz Komisijai dokumentus, lai saņemtu atļauju izteikt obligāto piedāvājumu (turpmāk arī — piedāvājuma dokumenti).

(4) Šā panta trešā daļa neattiecas uz personu vai personām, kuras rīkojas saskaņoti, ja tās 15 dienu laikā pēc šā panta pirmajā daļā minēto apstākļu iestāšanās neizmanto iegūtās balsstiesības un samazina balsstiesību daudzumu zem 30 procentiem no sabiedrības balsstiesībām.

(5) Ja personai vai personām, kuras rīkojas saskaņoti, atbilstoši citiem normatīvajiem aktiem ir nepieciešams saņemt Konkurences padomes vai citas valsts institūcijas lēmumu par atļauju noteikta akciju vai balsstiesību daudzuma iegūšanai, tās 15 dienu laikā pēc attiecīgā lēmuma saņemšanas iesniedz Komisijai šā panta trešajā daļā minētos dokumentus. Par vēršanos Konkurences padomē vai citā valsts institūcijā, lai saņemtu atļauju, tās informē Komisiju šā panta trešajā daļā noteiktajā termiņā.

5. pants. Personas, kuras rīkojas saskaņoti

(1) Par personām, kuras rīkojas saskaņoti, uzskata personas, kas sadarbojas savā starpā vai ar sabiedrību saskaņā ar vienošanos, lai tieši vai netieši iegūtu sabiedrībā vismaz 30 procentus balsstiesību vai izjauktu piedāvājumu.

(2) Neatkarīgi no šā panta pirmajā daļā noteiktā par personām, kuras rīkojas saskaņoti, uzskatāmi sabiedrības akcionāri, ja tie ir:

1) fiziskās personas un to aizgādnībā esošas personas;

2) laulātie;

3) augšupējie un lejupējie radinieki līdz pirmajai pakāpei;

4) komercsabiedrības, kuras kontrolē viena un tā pati persona;

5) komercsabiedrība un tās valdes locekļi.

(3) Šā panta otrajā daļā minētās personas uzskata par personām, kuras rīkojas saskaņoti, ja tās Komisijai nepierāda saskaņotas rīcības neesību.

6. pants. Atbrīvojums no piedāvājuma izteikšanas

(1) Obligāto piedāvājumu var neizteikt, ja persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, šā likuma 4. panta pirmajā daļā minēto balsstiesību daudzumu tieši vai netieši iegūst:

1) brīvprātīgā piedāvājumā, kas izteikts attiecībā uz visām sabiedrības akcijām par cenu, kura nav zemāka par šā likuma 9. pantā noteikto cenu;

2) šā likuma 14. pantā minētajā piedāvājumā;

3) nenomainoties personai, kura īsteno galējo kontroli pār personu, kurai ir vismaz 30 procenti sabiedrības balsstiesību;

4) veicot īstermiņa ieguldījumu bez mērķa piedalīties sabiedrības pārvaldē, ja ieguldījumu veic, sabiedrības akcijas iegādājoties kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības tirdzniecības portfelim, vai kredītiestāde vai ieguldījumu brokeru sabiedrība sabiedrības akcijas ir iegādājusies, parakstoties uz jaunās emisijas akcijām, lai tās pārdotu saviem klientiem, un kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības balsstiesību daudzums kļūst mazāks par šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto balsstiesību daudzumu sešu mēnešu laikā no šā balsstiesību daudzuma sasniegšanas dienas;

5) sabiedrības akcionāru — juridisko personu — apvienošanas rezultātā, ja balsstiesību daudzums kļūst mazāks par šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto balsstiesību daudzumu sešu mēnešu laikā no reorganizācijas spēkā stāšanās dienas;

6) realizējot ķīlas tiesības vai citu nodrošinājumu, ja balsstiesību daudzums kļūst mazāks par šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto balsstiesību daudzumu sešu mēnešu laikā no šā balsstiesību daudzuma sasniegšanas dienas;

7) pirms sabiedrības akciju iekļaušanas regulētajā tirgū, ja prospektā par akciju iekļaušanu regulētajā tirgū norādīta informācija par personas vai personu, kuras rīkojas saskaņoti, sabiedrības balsstiesību daudzumu;

8) mantošanas rezultātā, ja mantinieka balsstiesību daudzums kļūst mazāks par šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto balsstiesību daudzumu divu gadu laikā no dienas, kad mantinieks iegūst no mantotajām akcijām izrietošas balsstiesības, un šajā laika periodā mantinieks nepalielina savu balsstiesību daudzumu;

9) ja sabiedrībai ir piemēroti noregulējuma instrumenti saskaņā ar Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likumu;

10) sabiedrības tiesiskās aizsardzības procesa metožu piemērošanas rezultātā;

11) ja citai personai vai personām, kuras rīkojas saskaņoti, tieši vai netieši ir lielāks balsstiesību daudzums.

(2) Ja mainās šā panta pirmās daļas 11. punktā minētie apstākļi, citai personai vai personām, kuras rīkojas saskaņoti, samazinot savu balsstiesību daudzumu, persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, obligāto piedāvājumu var neizteikt, ja to balsstiesību daudzums kļūst mazāks par šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto balsstiesību daudzumu sešu mēnešu laikā no dienas, kad vairs nepastāv šā panta pirmās daļas 11. punktā minētie apstākļi.

(3) Ja persona iegūst vismaz 30 procentus sabiedrības balsstiesību, paziņojumā par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu papildus informācijai, kas minēta Finanšu instrumentu tirgus likuma 61.2 panta trešajā daļā, norāda, vai persona plāno izmantot šā panta pirmajā daļā noteikto atbrīvojumu no obligātā piedāvājuma izteikšanas.

7. pants. Ierobežojumi piedāvājuma noteikumu neievērošanas gadījumā

(1) Ja personai vai personām, kuras rīkojas saskaņoti, atbilstoši šā likuma 4. pantā noteiktajam iestājies pienākums izteikt obligāto piedāvājumu, tās nevar izmantot tieši vai netieši iegūtās balsstiesības, ja šajā nodaļā paredzētajā kārtībā neizsaka obligāto piedāvājumu.

(2) Akcionāru sapulcē kopējo lemttiesīgo akciju skaitu aprēķina, no visu balsstiesīgo akciju skaita atņemot to akciju skaitu, no kurām izrietošo balsstiesību izmantošana ir aizliegta.

(3) Akcionāru sapulces lēmums, kas pieņemts, izmantojot balsstiesības pretēji šā panta pirmajā daļā noteiktajam, nav spēkā, un uz šāda lēmuma pamata nedrīkst lūgt izdarīt ierakstus publiskajos reģistros.

(4) Tiesa, izskatot lietu par akcionāru sapulces lēmuma atzīšanu par spēkā neesošu, pieaicina piedalīties Komisiju, lai tā atbilstoši kompetencei sniegtu atzinumu lietā un aizstāvētu akcionāru tiesības.

(5) Šā panta pirmajā daļā minēto balsstiesību izmantošanu persona var atsākt pēc piedāvājuma noslēgšanās vai balsstiesību daudzuma samazināšanas zem šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteiktā sliekšņa. Par piedāvājuma noslēgšanos uzskata brīdi, kad piedāvātājs veicis norēķinus par iegūtajām akcijām.

8. pants. Atlīdzība par akcijām

(1) Obligātajā piedāvājumā piedāvātājs par akcijām piedāvā taisnīgu atlīdzību atbilstoši šā likuma 9., 10., 11. un 12. pantā noteiktajam.

(2) Atlīdzību par akcijām izmaksā naudā. Piedāvātājs kā alternatīvu atlīdzībai naudā papildus var piedāvāt citus pārvedamus vērtspapīrus (turpmāk — maiņa).

9. pants. Akcijas cenas noteikšana

(1) Akcijas cena obligātajā piedāvājumā nedrīkst būt zemāka par augstāko cenu, par kādu persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, pēdējo 12 mēnešu laikā, pirms iestājies pienākums izteikt obligāto piedāvājumu, ir ieguvušas sabiedrības akcijas (turpmāk — darījuma cena).

(2) Ja 12 mēnešu laikā, pirms iestājies pienākums izteikt obligāto piedāvājumu, nav bijis darījumu par sabiedrības akciju iegādi, akcijas iegūtas bezatlīdzības darījumā vai citā darījumā, kurā nav noteikta cena par sabiedrības akciju iegādi, akcijas cena obligātajā piedāvājumā nedrīkst būt zemāka par šā likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un šā likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību.

(3) Ja 12 mēnešu laikā, pirms iestājies pienākums izteikt obligāto piedāvājumu, augstākā darījuma cena noteikta, pircējam (piedāvātājam) un pārdevējam savstarpēji vienojoties ārpus tirdzniecības vietas, akcijas iegūtas tirgus manipulācijas vai iekšējās informācijas izmantošanas rezultātā, kā arī konstatēti citi apstākļi, kas objektīvi liecina par augstākās darījuma cenas neatbilstību šā likuma 8. panta pirmajai daļai, akcijas cena obligātajā piedāvājumā nedrīkst būt zemāka par šā panta pirmajā daļā noteikto augstāko darījuma cenu, šā likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un šā likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību.

(4) Ja sabiedrībai ir dažādu kategoriju akcijas, atpērkamās akcijas cenu nosaka katrai akciju kategorijai atsevišķi.

(5) Ja persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, no piedāvājuma dokumentu iesniegšanas dienas līdz piedāvājuma termiņa beigām, kas noteikts saskaņā ar šā likuma 17. pantu, noslēdz darījumu par sabiedrības akciju iegādi par cenu, kas ir augstāka nekā piedāvājumā noteiktā cena, šā darījuma cena kļūst par piedāvājuma cenu.

(6) Ja persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, piedāvājuma dokumentus iesniedz Komisijai pēc šā likuma 4. panta trešajā daļā noteiktā termiņa, akciju atpirkšanas cenas noteikšanas periodu rēķina no dienas, kad piedāvājuma dokumentus iesniedz Komisijai.

10. pants. Akcijas vidējā svērtā cena

(1) Akcijas vidējās svērtās cenas aprēķinā ņem vērā automātiski savietotos darījumus regulētajā tirgū vai daudzpusējā tirdzniecības sistēmā, kurā ar attiecīgo akciju ir bijis vislielākais apgrozījums pēdējo 12 mēnešu laikā, pirms iestājies pienākums izteikt obligāto piedāvājumu. Akciju apgrozījuma noteikšanā ņem vērā regulētajā tirgū vai daudzpusējā tirdzniecības sistēmā noslēgtos automātiski savietotos darījumus. Par automātiski savietotu darījumu šā panta izpratnē uzskatāms darījums, kas tiek izpildīts tirdzniecības vietas tirdzniecības sistēmā, izmantojot automātisku uzdevumu savietošanu (process tirdzniecības vietas tirdzniecības sistēmā, kurā pārdošanas un pirkšanas rīkojumi tiek automātiski savietoti, kad konkrētā rīkojuma cena, apjoms un citi nosacījumi atbilst iepriekš tirdzniecības sistēmā ievadītam pretējam rīkojumam vai rīkojumiem).

(2) Akcijas vidējo svērto cenu nepiemēro, ja atbilstoši šā panta pirmajai daļai sabiedrības akciju apgrozījums 12 mēnešu laikā, pirms iestājies pienākums izteikt obligāto piedāvājumu, ir mazāks par vienu procentu no sabiedrības kapitalizācijas. Sabiedrības kapitalizāciju nosaka, reizinot sabiedrības kopējo akciju skaitu ar šo akciju pēdējā automātiski savietotā darījuma cenu sabiedrības akciju apgrozījuma aprēķināšanas perioda pēdējā dienā.

(3) Akcijas vidējo svērto cenu var nepiemērot, ja konstatēti apstākļi, kuri objektīvi ietekmējuši sabiedrības akcijas vidējo svērto cenu un kuru dēļ akcijas vidējā svērtā cena neatbilst šā likuma 8. panta pirmajā daļā noteiktajam.

11. pants. Akcijas bilances vērtība

(1) Akcijas bilances vērtību aprēķina, dalot sabiedrības pašu kapitālu ar kopējo akciju skaitu. Pašu kapitālu aprēķina, no kopējiem aktīviem atskaitot sabiedrības saistības. Akcijas bilances vērtības aprēķinā no kopējiem aktīviem atņem tajos norādīto sabiedrībai piederošo akciju vērtību, kā arī no kopējā akciju skaita atņem sabiedrībai piederošo akciju skaitu.

(2) Akcijas bilances vērtības aprēķinā izmanto datus no pēdējā sabiedrības gada pārskata, par kuru sniegts zvērināta revidenta vai zvērinātu revidentu komercsabiedrības atzinums ar iebildēm vai bez tām.

(3) Ja pēc šā panta otrajā daļā minētā gada pārskata sabiedrība ir sagatavojusi jaunāku revidētu gada pārskatu, kas neatbilst šā panta otrās daļas prasībām, vai starpperiodu pārskatu par pirmajiem sešiem pārskata gada mēnešiem, vai finanšu informāciju par pirmajiem trim vai deviņiem pārskata gada mēnešiem, akcijas bilances vērtības aprēķinā izmanto jaunāko no tiem, ja šāda aprēķina rezultātā akcijas bilances vērtība ir lielāka nekā tā akcijas bilances vērtība, kas noteikta atbilstoši šā panta otrajai daļai.

(4) Ja sabiedrībai ir pienākums sagatavot revidētu gada pārskatu, starpperiodu pārskatu par pirmajiem sešiem pārskata gada mēnešiem vai finanšu informāciju par pirmajiem trim vai deviņiem pārskata gada mēnešiem konsolidētā veidā, atpērkamās akcijas bilances vērtības noteikšanā izmanto konsolidētos datus. Akcijas bilances vērtības aprēķinā neņem vērā nekontrolējošo mazākuma daļu meitas sabiedrībā. Šā panta izpratnē termins "nekontrolējoša mazākuma daļa meitas sabiedrībā" atbilst Komisijas 2012. gada 11. decembra regulas (ES) Nr. 1254/2012, ar kuru groza regulu (EK) Nr. 1126/2008, ar ko pieņem vairākus starptautiskos grāmatvedības standartus saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu (EK) Nr. 1606/2002, attiecībā uz 10. Starptautisko finanšu pārskatu standartu, 11. Starptautisko finanšu pārskatu standartu, 12. Starptautisko finanšu pārskatu standartu, 27. Starptautisko grāmatvedības standartu (2011. gads) un 28. Starptautisko grāmatvedības standartu (2011. gads) pielikumā minētajā 10. Starptautisko finanšu pārskatu standartā (SFPS) "Konsolidētie finanšu pārskati" lietotajam terminam "nekontrolējoša līdzdalība".

(5) Ja sabiedrībai ir dažādu kategoriju akcijas, atpērkamās akcijas bilances vērtību aprēķina atbilstoši akcijās nostiprinātajām tiesībām uz likvidācijas kvotas saņemšanu.

12. pants. Citas akcijas atpirkšanas cenas apstiprināšana

(1) Komisija pēc piedāvātāja lūguma obligātajā piedāvājumā var apstiprināt akcijas atpirkšanas cenu, kas atšķiras no atbilstoši šā likuma 9. pantam noteiktās cenas, ja iestājies kāds no šādiem apstākļiem:

1) nevienu no šā likuma 9. pantā minētajām akcijas atpirkšanas cenas noteikšanas metodēm nevar piemērot;

2) pastāv no piedāvātāja rīcības neatkarīgi ārkārtas apstākļi, kas atstājuši ilgtermiņa ietekmi uz sabiedrības akcijas vērtību, un akcijas atpirkšanas cena, kas noteikta atbilstoši šā likuma 9. pantam, neatbilst šā likuma 8. panta pirmajā daļā paredzētajam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā gadījumā piedāvātājs iesniedz Komisijai neatkarīga eksperta sagatavotu akcijas vērtības aprēķinu atbilstoši Starptautiskās vērtēšanas standartu padomes apstiprinātiem starptautiskajiem vērtēšanas standartiem. Šā panta pirmās daļas 2. punktā minētajā gadījumā piedāvātājs Komisijai papildus iesniedz pierādījumus par ārkārtas apstākļiem, kuru dēļ akciju atpirkšanas cenu nosaka, neievērojot šā likuma 9. pantā ietvertos akcijas cenas noteikšanas principus.

(3) Ja Komisija secina, ka nepastāv šā panta pirmajā daļā minētie apstākļi citas akcijas cenas apstiprināšanai, Komisija rīkojas atbilstoši šā likuma 25. panta otrajā daļā noteiktajam.

13. pants. Akcionāra tiesības prasīt akciju atpirkšanu

(1) Ja persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, ir samazinājušas sabiedrības balsstiesību daudzumu zem šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteiktā sliekšņa, pēc tam, kad Komisija pieņēmusi šā likuma 44. panta pirmajā daļā minēto lēmumu (turpmāk šajā pantā — lēmums), pārējiem akcionāriem ir tiesības prasīt, lai šī persona vai personas atpērk tiem piederošās akcijas.

(2) Akciju atpirkšanu var prasīt akcionārs, kuram akcijas piederēja lēmuma pieņemšanas dienā. Akcionārs var prasīt akciju atpirkšanu tādā skaitā, kas nepārsniedz akciju skaitu, kāds tam piederēja lēmuma pieņemšanas dienā. Akciju atpirkšanas cenu nosaka atbilstoši šā likuma 9. pantam, cenas noteikšanas periodu rēķinot no lēmuma pieņemšanas dienas.

(3) Akcionārs var prasīt akciju atpirkšanu 18 mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(4) Ja lēmumā minētais pienākums attiecas uz personām, kuras rīkojas saskaņoti, tās ir solidāri atbildīgas par akciju atpirkšanu.

III nodaļa
Citi piedāvājuma veidi

14. pants. Piedāvājums, ja akcijas tiek izslēgtas no regulētā tirgus

(1) Akcionāru sapulce ar ne mazāk kā trim ceturtdaļām no klātesošo balsstiesīgo akcionāru balsīm, ja statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits, var pieņemt lēmumu par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus.

(2) Vienlaikus ar lēmumu par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus akcionāru sapulce apstiprina personu, kas izteiks sabiedrības akcionāriem piedāvājumu atpirkt tiem piederošās sabiedrības akcijas. Personu, kas izteiks piedāvājumu, apstiprina ar tās rakstveida piekrišanu.

(3) Piedāvājumu izsaka attiecībā uz sabiedrības akcijām, kuras plānots izslēgt no regulētā tirgus. Piedāvātājs var izteikt piedāvājumu arī attiecībā uz citām sabiedrības akcijām.

(4) Lēmumam par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus pievieno to akcionāru sarakstu, kuri akcionāru sapulcē balsojuši par šo lēmumu. Akcionāri, kuri balsojuši par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, līdz piedāvājuma termiņa beigām akcijas nevar atsavināt.

(5) Pieņemt piedāvājumu var persona, kura akcionāru sapulcē nav balsojusi par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus.

(6) Piedāvājumu var izteikt, ja dokumenti, lai saņemtu atļauju izteikt piedāvājumu, iesniegti Komisijai 10 darbdienu laikā no dienas, kad pieņemts akcionāru sapulces lēmums par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus. Akcionāru sapulcē var noteikt citu dokumentu iesniegšanas termiņu, kas nepārsniedz 20 darbdienas no akcionāru sapulces lēmuma pieņemšanas dienas.

(7) Akcijas cena piedāvājumā nedrīkst būt zemāka par šā likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un šā likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību. Akcijas atpirkšanas cenu piedāvājumā nosaka un apstiprina atbilstoši šā likuma 8. panta pirmajā daļā, 9. panta ceturtajā daļā un 10., 11. un 12. pantā noteiktajam.

(8) Akcionāru sapulce var lemt par sabiedrības reorganizāciju, pēc kuras visas sabiedrības akcijas tiks izslēgtas no regulētā tirgus, tikai gadījumā, kad ir izteikts šajā pantā minētais piedāvājums.

(9) Sabiedrības akcijas izslēdz no regulētā tirgus pēc piedāvājuma noslēgšanās. Regulētā tirgus organizētājs izslēdz akcijas no regulētā tirgus, pamatojoties uz sabiedrības iesniegumu.

(10) Piedāvājumu var neizteikt, ja vienlaikus ar lēmumu par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus sabiedrības akcionāru sapulce pieņem lēmumu par akciju iekļaušanu daudzpusējā tirdzniecības sistēmā. Šādā gadījumā akcionārs var prasīt sabiedrībai atpirkt akcijas saskaņā ar šā likuma 41. pantā noteikto.

15. pants. Brīvprātīgais piedāvājums

(1) Persona var brīvprātīgi izteikt piedāvājumu atpirkt akcijas.

(2) Ja vien piedāvātājs prospektā nenosaka maksimālo akciju skaitu vai arī noteiktu akciju kategoriju, ko tas plāno atpirkt, tiek uzskatīts, ka persona izsaka brīvprātīgo piedāvājumu uz visām sabiedrības akcijām.

(3) Prospektā var noteikt minimālo akciju skaitu, attiecībā uz kurām izsaka brīvprātīgo piedāvājumu. Ja sabiedrības akcionāri pieņem piedāvājumu attiecībā uz akciju skaitu, kas nesasniedz piedāvājuma prospektā norādīto minimālo akciju skaitu, brīvprātīgais piedāvājums nav spēkā.

(4) Ja sabiedrības akcionāri pieņem brīvprātīgo piedāvājumu attiecībā uz akciju skaitu, kas pārsniedz piedāvājuma prospektā norādīto maksimālo akciju skaitu, piedāvātājs akcijas atpērk proporcionāli no visiem sabiedrības akcionāriem, kuri pieņēmuši piedāvājumu. Atpirkto akciju kopskaits nevar būt mazāks par piedāvājuma prospektā norādīto maksimālo akciju skaitu.

16. pants. Konkurējošais piedāvājums

(1) Konkurējošais piedāvājums ir brīvprātīgais piedāvājums, kuru izsaka par sabiedrības akcijām, kamēr spēkā ir cits piedāvājums attiecībā uz šīm akcijām.

(2) Ja izteikts konkurējošais piedāvājums, sākotnējā piedāvājuma termiņu var pagarināt līdz konkurējošā piedāvājuma termiņa beigām.

IV nodaļa
Piedāvājuma izteikšanas kārtība

17. pants. Piedāvājuma termiņš

(1) Piedāvājuma termiņš nedrīkst būt īsāks par 14 dienām un garāks par 70 dienām, skaitot no prospekta publicēšanas regulētā tirgus organizētāja tīmekļvietnē.

(2) Akcionārs, kurš pieņēmis piedāvājumu, to var atsaukt ne vēlāk kā trīs dienas pirms piedāvājuma termiņa beigām.

18. pants. Aizliegums traucēt akciju atpirkšanas piedāvājuma norisi

(1) Sabiedrības padomes un valdes locekļi rīkojas sabiedrības interesēs, un tiem ir aizliegts traucēt piedāvājuma sekmīgu norisi.

(2) No brīža, kad atbilstoši šā likuma 20. pantā noteiktajam publicēta informācija par piedāvājumu, līdz piedāvājuma termiņa beigām padomes un valdes rīcībai, kas var traucēt piedāvājuma sekmīgu norisi, ir nepieciešama akcionāru sapulces piekrišana. Piekrišana nav nepieciešama konkurējoša piedāvājuma meklēšanai.

(3) Akcionāru sapulces piekrišana nepieciešama attiecībā uz padomes un valdes lēmumiem, kas pieņemti pirms šā panta otrajā daļā minētā termiņa, un gadījumā, ja šie lēmumi nav izpildīti, tie nav pieņemti sabiedrības parasti veicamās komercdarbības ietvaros un to īstenošana var izjaukt piedāvājumu.

(4) Paziņojumu par akcionāru sapulci, kurā izskata šā panta otrajā un trešajā daļā noteikto, izsludina ne vēlāk kā 14 dienas pirms šīs sapulces.

(5) Piedāvājuma termiņā sabiedrībai aizliegts:

1) emitēt jaunas akcijas;

2) emitēt konvertējamās obligācijas;

3) mainīt sabiedrības akciju nominālvērtību;

4) apvienot un dalīt sabiedrības akciju emisijas.

19. pants. Akciju atsavināšanas un balsstiesību ierobežojumu neattiecināšana uz piedāvājumu

(1) Sabiedrība, kuras juridiskā adrese ir Latvijā, statūtos var paredzēt, ka:

1) piedāvājuma termiņā attiecībā uz piedāvājumu nepiemēro sabiedrības statūtos, sabiedrības un tās akcionāru līgumos, kā arī akcionāru savstarpējos līgumos noteiktos akciju atsavināšanas ierobežojumus;

2) akcionāru sapulcē, kas lemj par šā likuma 18. panta otrajā un trešajā daļā noteikto, nepiemēro sabiedrības statūtos, sabiedrības un tās akcionāru līgumos, kā arī akcionāru savstarpējos līgumos noteiktos balsstiesību ierobežojumus;

3) pirmajā akcionāru sapulcē, kas sasaukta pēc piedāvātāja pieprasījuma, lai lemtu par jaunas padomes locekļu ievēlēšanu vai grozījumu izdarīšanu statūtos, nepiemēro šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā minētos ierobežojumus, kā arī sabiedrības statūtos noteiktās izņēmuma tiesības kādam no akcionāriem ievēlēt amatā vai atbrīvot no amata padomes locekļus, ja pēc piedāvājuma noslēgšanās piedāvātājam ir vismaz 75 procenti balsstiesību.

(2) Paziņojums par šā panta pirmās daļas 3. punktā minēto akcionāru sapulci izsludināms ne vēlāk kā 14 dienas pirms šīs sapulces.

(3) Piedāvātājs izmaksā atlīdzību personai, kuras tiesības ir ierobežotas atbilstoši šā panta pirmajai daļai. Ja puses nespēj vienoties par atlīdzības apmēru, to nosaka tiesa.

(4) Šā panta pirmās daļas 2. un 3. punktā noteikto attiecībā uz balsstiesību ierobežojumiem nepiemēro akcijām, kurām ir paredzēta atbilstoša mantiska kompensācija.

(5) Ja akcionāru sapulce pieņēmusi lēmumu par šā panta pirmajā daļā minēto noteikumu iekļaušanu sabiedrības statūtos, sabiedrība nekavējoties par to informē Komisiju un to dalībvalstu uzraudzības iestādes, kuru regulētajā tirgū iekļautas sabiedrības akcijas.

20. pants. Informācijas atklāšana par piedāvājumu

(1) Persona, kura plāno izteikt piedāvājumu un ir veikusi visas darbības, lai piedāvājums būtu izpildāms, nekavējoties informē par to sabiedrību.

(2) Sabiedrība šā panta pirmajā daļā minēto informāciju par personas plānoto piedāvājumu nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai.

21. pants. Dokumenti, lai saņemtu atļauju izteikt piedāvājumu

(1) Lai saņemtu atļauju izteikt piedāvājumu, piedāvātājs iesniedz Komisijai šādus dokumentus:

1) prospektu, papildus iesniedzot tā elektronisko versiju, ja prospekts iesniegts papīra formā;

2) dokumentu, kas apliecina juridiskās personas reģistrāciju un ietver informāciju par to pārstāvēttiesīgajām personām, ja piedāvātāja juridiskā adrese nav Latvija;

3) dokumentu, kas apliecina līdzekļu pietiekamību piedāvājumā paredzēto saistību izpildei;

4) Konkurences padomes vai citas valsts institūcijas atļauju noteikta akciju vai balsstiesību daudzuma iegūšanai, ja šādas atļaujas saņemšana ir nepieciešama saskaņā ar citiem normatīvajiem aktiem, vai piedāvātāja sniegtu apliecinājumu, ka šāda atļauja nav nepieciešama.

(2) Ja tiek izteikts šā likuma 4. vai 14. pantā minētais piedāvājums vai šā likuma 15. pantā minētais brīvprātīgais piedāvājums un piedāvātājs plāno izmantot šā likuma 6. panta pirmās daļas 1. punktā minēto atbrīvojumu no piedāvājuma izteikšanas, piedāvātājs papildus iesniedz piedāvājuma cenas atbilstības izvērtējumu.

(3) Ja piedāvājums ir izteikts gadījumā, kad akcijas tiek izslēgtas no regulētā tirgus, piedāvātājs papildus iesniedz:

1) akcionāru sapulces protokola izrakstu, kurā norādīti akcionāri, kas balsoja par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus;

2) dokumentu, kas apliecina piedāvātāja tiesības izteikt piedāvājumu.

(4) Dokuments, kas apliecina līdzekļu pietiekamību, ir Komisijai adresēts rakstveida apliecinājums par līdzekļu esību vai to piešķiršanu piedāvātājam piedāvājumā paredzēto saistību izpildei, kuru izsniegusi kredītiestāde, ieguldījumu brokeru sabiedrība vai apdrošināšanas sabiedrība, kas reģistrēta:

1) Latvijā vai citā dalībvalstī;

2) ārvalstī, ja Komisija noslēgusi sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu ar attiecīgo ārvalsts uzraudzības iestādi.

(5) Komisija var prasīt iesniegt citu informāciju, kas saistīta ar šajā likumā noteiktajām tiesībām vai pienākumiem.

22. pants. Piedāvājuma prospekts

Lai nodrošinātu sabiedrības akcionārus ar informāciju par piedāvājumu, piedāvātājs sagatavo prospektu. Prospektā norādāmi:

1) sabiedrības firma, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese un tīmekļvietnes adrese;

2) informācija par piedāvātāju:

a) fiziskajai personai — vārds, uzvārds, personas kods vai dzimšanas datums (ja nav personas koda),

b) juridiskajai personai — firma, reģistrācijas numurs, juridiskā forma un juridiskā adrese;

3) šā panta 2. punktā minētā informācija par personām, kuras rīkojas saskaņoti ar piedāvātāju vai sabiedrību;

4) to personu attiecības ar piedāvātāju un, ja iespējams, ar sabiedrību, kuras rīkojas saskaņoti;

5) piedāvātāja tieši un netieši iegūto balsstiesību daudzums sabiedrībā;

6) personu, kuras rīkojas saskaņoti, tieši vai netieši iegūto balsstiesību daudzums sabiedrībā;

7) piedāvājuma veids;

8) pamats piedāvājuma izteikšanai, atsaucoties uz šā likuma 4. vai 14. pantā noteikto;

9) akcijas, kuras plānots atpirkt piedāvājumā, un akciju starptautiskais vērtspapīru identifikācijas kods (ISIN) (ja tāds piešķirts);

10) minimālais un maksimālais akciju skaits, kādu piedāvātājs apņemas iegādāties (ja tāds paredzēts);

11) vienas akcijas atpirkšanas cena un tās noteikšanai izmantotā metode, izņemot brīvprātīgo piedāvājumu;

12) informācija par pārvedamiem vērtspapīriem, kas plānoti kā atlīdzība par sabiedrības akcijām (ja tāda paredzēta);

13) informācija par sabiedrības akciju apmaksas un maiņas (ja tāda paredzēta) kārtību un termiņiem;

14) piedāvājuma termiņš;

15) kārtība un termiņš, kādā sabiedrības akcionāri var pieņemt piedāvājumu un atsaukt pieņemto piedāvājumu, atsevišķi norādot kārtību attiecībā uz akcijām, kas ir iekļautas regulētajā tirgū, un akcijām, kas nav iekļautas regulētajā tirgū;

16) piedāvātāja nodomi attiecībā uz sabiedrības turpmāko darbību un darbinieku nodarbinātību;

17) piedāvātāja nodomi attiecībā uz piedāvātāja turpmāko darbību, tā darbinieku nodarbinātību un piedāvātāja un sabiedrības komercdarbības vietas maiņu, ja piedāvātājs ir komercsabiedrība;

18) piedāvātais atlīdzības apmērs sabiedrības akcionāriem, kuru tiesības tiek ierobežotas saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmās daļas 3. punktā noteikto, sniedzot informāciju par to, kā atlīdzību izmaksās, un norādot metodi, kas izmantota atlīdzības noteikšanā;

19) informācija par piedāvājuma finansēšanas avotiem;

20) tiesību akti, kas reglamentēs piedāvātāja un sabiedrības akcionāru noslēgtos līgumus saistībā ar piedāvājumu un informāciju par tiesām, kuras izskatīs savstarpējos strīdus;

21) cita būtiska informācija, kura tieši attiecināma uz piedāvājumu vai piedāvātāju un kuru piedāvātājs vai Komisija uzskata par nepieciešamu atklāt prospektā.

23. pants. Citā dalībvalstī apstiprināta piedāvājuma prospekta atzīšana Latvijā

(1) Ja citas dalībvalsts uzraudzības iestāde apstiprinājusi piedāvājuma prospektu, piedāvātājs ir tiesīgs izteikt piedāvājumu par regulētajā tirgū Latvijā iekļautajām akcijām, neievērojot šajā likumā noteikto kārtību atļaujas saņemšanai. Šādā gadījumā piedāvātājs sagatavo prospekta tulkojumu latviešu valodā un nosūta to regulētā tirgus organizētājam, kas to nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē.

(2) Komisija var prasīt papildināt prospektu ar informāciju, kas raksturīga regulētajam tirgum Latvijā.

24. pants. Informācijas atklāšana par piedāvājuma dokumentu saņemšanu

(1) Pēc tam kad Komisija ir saņēmusi piedāvājuma dokumentus, tā ne vēlāk kā nākamajā darbdienā ievieto savā tīmekļvietnē un paziņo regulētā tirgus organizētājam un sabiedrībai šā likuma 22. panta 1., 2., 3., 4., 11., 12. un 14. punktā minēto informāciju.

(2) Sabiedrība šā panta pirmajā daļā minēto informāciju nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai.

(3) Regulētā tirgus organizētājs šā panta pirmajā daļā minēto informāciju nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē.

25. pants. Piedāvājuma dokumentu izskatīšana un lēmuma pieņemšana

(1) Komisija lēmumu par atļauju vai atteikumu izteikt piedāvājumu pieņem 10 darbdienu laikā pēc visu šā likuma 21. pantā minēto dokumentu saņemšanas. Ja piedāvājumā izmanto šā likuma 12. pantā minēto cenas noteikšanas metodi, Komisija lēmumu pieņem 30 darbdienu laikā.

(2) Ja Komisijai nav iesniegti visi dokumenti vai tie neatbilst likuma prasībām, bet trūkumi ir novēršami, vai ja Komisijai nav iesniegta informācija, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai, Komisija nelemj par atļauju vai atteikumu izteikt piedāvājumu šā panta pirmajā daļā noteiktajā termiņā un rakstveidā piedāvātājam dara zināmus konstatētos trūkumus vai iesniedzamo informāciju, kā arī termiņu trūkumu novēršanai vai informācijas iesniegšanai. Komisija lemj par atļauju vai atteikumu izteikt piedāvājumu 10 darbdienu laikā pēc visu saskaņā ar šo daļu pieprasīto dokumentu un informācijas saņemšanas.

(3) Komisija ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc lēmuma pieņemšanas par to informē piedāvātāju.

(4) Sabiedrības akcionārs, kurš nepiekrīt piedāvājumā apstiprinātajai akcijas atpirkšanas cenai, var 18 mēnešu laikā pēc piedāvājuma noslēgšanās prasīt piedāvātājam atlīdzināt cenas starpību. Lietu tiesa izskata, piedaloties Komisijai, lai tā atbilstoši kompetencei sniegtu atzinumu lietā un aizstāvētu akcionāru tiesības.

26. pants. Informācijas atklāšana par atļauju izteikt piedāvājumu

(1) Ja Komisija saskaņā ar šā likuma 25. panta pirmo daļu pieņem lēmumu par atļauju izteikt piedāvājumu, tā nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē un nosūta regulētā tirgus organizētājam, centrālajam vērtspapīru depozitārijam, kurā iegrāmatotas sabiedrības akcijas (turpmāk — centrālais vērtspapīru depozitārijs), kā arī sabiedrībai prospektu un paziņojumu. Paziņojumā norādāma:

1) šā likuma 22. panta 1., 2., 3., 4., 11., 12. un 14. punktā minētā informācija;

2) piedāvājuma termiņš, kā arī termiņš, kad tiks paziņoti piedāvājuma rezultāti un kad piedāvājums noslēgsies;

3) minimālais vai maksimālais akciju skaits, kādu piedāvātājs plāno atpirkt, ja izteikts brīvprātīgais piedāvājums.

(2) Centrālais vērtspapīru depozitārijs prospektu nekavējoties nosūta visiem centrālā vērtspapīru depozitārija dalībniekiem, kuru kontos centrālajā vērtspapīru depozitārijā ir iegrāmatotas sabiedrības akcijas.

(3) Sabiedrība šā panta pirmajā daļā minēto paziņojumu un prospektu nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai, kā arī sabiedrības darbiniekiem vai viņu pārstāvjiem.

(4) Regulētā tirgus organizētājs šā panta pirmajā daļā minēto paziņojumu un prospektu nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē.

(5) Piedāvātājs informāciju par piedāvājumu iesniedz centrālajam vērtspapīru depozitārijam tā noteiktajā apjomā un kārtībā.

27. pants. Informācijas atklāšana, ja Komisija pieņem lēmumu par atteikumu izteikt piedāvājumu vai nelemj par atļauju vai atteikumu izteikt piedāvājumu

(1) Komisija ievieto savā tīmekļvietnē un paziņo regulētā tirgus organizētājam un sabiedrībai informāciju par to, ka tā:

1) atbilstoši šā likuma 25. panta pirmajā daļā noteiktajam ir pieņēmusi lēmumu par atteikumu izteikt piedāvājumu;

2) atbilstoši šā likuma 25. panta otrajā daļā noteiktajam ir konstatējusi novēršamus trūkumus un nav pieņēmusi lēmumu šā likuma 25. panta pirmajā daļā minētajā termiņā.

(2) Sabiedrība šā panta pirmajā daļā minēto informāciju nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai.

(3) Regulētā tirgus organizētājs šā panta pirmajā daļā minēto informāciju nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē.

28. pants. Sabiedrības viedoklis par piedāvājumu

(1) Sabiedrības valde 10 dienu laikā pēc tam, kad regulētā tirgus organizētāja tīmekļvietnē publicēts prospekts par piedāvājuma izteikšanu, nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai un regulētā tirgus organizētājam viedokli par piedāvājumu, īpaši skaidrojot piedāvājuma ietekmi uz šā likuma 22. panta 16. un 17. punktā noteikto. Regulētā tirgus organizētājs informāciju par sabiedrības valdes viedokli ievieto savā tīmekļvietnē.

(2) Sabiedrības valde pirms sava viedokļa publiskošanas noskaidro sabiedrības darbinieku vai viņu pārstāvju viedokli par piedāvājuma iespējamo ietekmi uz nodarbinātību.

(3) Ja sabiedrības darbinieki vai viņu pārstāvji līdz valdes viedokļa publiskošanai iesniedz atsevišķu viedokli, sabiedrības valde šo viedokli pievieno savam sagatavotajam viedoklim.

29. pants. Piedāvājuma noteikumu grozīšanas kārtība

(1) Ja līdz piedāvājuma termiņa beigām ir vismaz piecas darbdienas, piedāvātājam ir tiesības:

1) pagarināt piedāvājuma termiņu, nepārsniedzot šā likuma 17. pantā noteikto termiņa ierobežojumu;

2) grozīt piedāvājuma noteikumus, kas nepasliktina pārējo sabiedrības akcionāru stāvokli un nerada mazāk izdevīgu stāvokli akcionāriem, kuri jau ir pieņēmuši piedāvājumu.

(2) Lai grozītu piedāvājuma noteikumus, piedāvātājs iesniedz Komisijai piedāvājuma grozījumus un prospektu jaunā redakcijā. Ja piedāvātājs palielina akcijas cenu, tas iesniedz arī apliecinājumu par līdzekļu pietiekamību.

(3) Komisija triju darbdienu laikā pēc piedāvājuma prospekta grozījumu saņemšanas pieņem lēmumu par atļauju vai atteikumu grozīt piedāvājuma noteikumus.

(4) Informāciju par piedāvājuma noteikumu grozīšanu atklāj šā likuma 26. pantā noteiktajā kārtībā, paziņojumā norādot grozījumu būtību.

30. pants. Piedāvājuma atcelšanas kārtība

(1) Komisija var atcelt piedāvājumu līdz piedāvājuma termiņa beigām, ja tā konstatē piedāvātāja izdarītus pārkāpumus, kas būtiski aizskar sabiedrības akcionāru intereses.

(2) Informāciju par piedāvājuma atcelšanu atklāj šā likuma 26. pantā noteiktajā kārtībā, paziņojumā norādot piedāvājuma atcelšanas iemeslus.

31. pants. Akciju atsavināšana par labu personai, kas izsaka piedāvājumu

(1) Akciju atpirkšanu vai maiņu veic piecu darbdienu laikā pēc piedāvājuma termiņa beigām.

(2) Regulētajā tirgū iekļauto akciju atpirkšanu vai maiņu veic atbilstoši kārtībai, kādu noteicis centrālais vērtspapīru depozitārijs.

(3) Akcijas pārved no akciju atsavinātāja konta pēc tam, kad centrālā vērtspapīru depozitārija norādītajā naudas vai finanšu instrumentu kontā ir ieskaitīta visa atpirkšanai vai maiņai nepieciešamā naudas summa vai pārvedami vērtspapīri.

(4) To akciju apmaksu vai maiņu, kuras nav iekļautas regulētajā tirgū, veic atbilstoši piedāvājuma prospektā noteiktajai kārtībai. Grozījumus sabiedrības akcionāru reģistrā veic pēc piedāvājuma noslēgšanās, pamatojoties uz dokumentiem, kas apliecina akciju apmaksu.

32. pants. Ziņošana par piedāvājuma rezultātiem

(1) Pamatojoties uz centrālā vērtspapīru depozitārija sniegto informāciju, piedāvātājs piecu darbdienu laikā pēc piedāvājuma termiņa beigām iesniedz Komisijai, regulētā tirgus organizētājam un sabiedrībai ziņojumu par piedāvājuma rezultātiem. Ziņojumā norādāma:

1) šā likuma 22. panta 1. un 2. punktā minētā informācija;

2) pārdošanai piedāvāto akciju skaits;

3) kopējais akciju skaits un balsstiesību daudzums, kas pēc piedāvājuma noslēgšanās būs piedāvātāja rīcībā.

(2) Ja sabiedrības akcionāri pieņēmuši brīvprātīgo piedāvājumu par akciju skaitu, kas pārsniedz piedāvājuma prospektā norādīto maksimālo akciju skaitu, kādu piedāvātājs plāno atpirkt, papildus šā panta pirmajā daļā minētajai informācijai piedāvātājs norāda arī proporcionālās sadales koeficientu.

(3) Sabiedrība ziņojumu nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai.

(4) Regulētā tirgus organizētājs un Komisija ziņojumu nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē.

V nodaļa
Galīgā akciju atpirkšana un akcionāra pieprasījums atpirkt akcijas

33. pants. Galīgā akciju atpirkšana

(1) Persona, kura tieši vai netieši ir ieguvusi vismaz 90 procentus no sabiedrības balsstiesībām, var atpirkt no pārējiem akcionāriem tiem piederošās sabiedrības akcijas bez minēto akcionāru piekrišanas. Šāda akciju atpirkšana uzskatāma par galīgo akciju atpirkšanu.

(2) Ja persona vismaz 90 procentus no sabiedrības balsstiesībām ieguvusi obligātajā piedāvājumā un galīgo akciju atpirkšanu veic triju mēnešu laikā no šā likuma 17. pantā minētā obligātā piedāvājuma termiņa beigām, akcijas var atpirkt par cenu, kāda bijusi noteikta obligātajā piedāvājumā.

(3) Ja persona vismaz 90 procentus no sabiedrības balsstiesībām ieguvusi brīvprātīgajā piedāvājumā un galīgo akciju atpirkšanu veic triju mēnešu laikā no šā likuma 17. pantā minētā brīvprātīgā piedāvājuma termiņa beigām, akcijas var atpirkt par cenu, kāda bijusi noteikta brīvprātīgajā piedāvājumā. Šajā piedāvājumā noteikto akcijas atpirkšanas cenu piemēro, ja brīvprātīgajā piedāvājumā tika piedāvāts atpirkt visas sabiedrības akcijas un persona iegūst vismaz 90 procentus no piedāvājumā ietvertajām akcijām.

(4) Ja persona vismaz 90 procentus no sabiedrības balsstiesībām nav ieguvusi šā panta otrajā un trešajā daļā minētajos piedāvājumos vai galīgo akciju atpirkšanu veic pēc šā panta otrajā vai trešajā daļā noteiktā termiņa, akcijas atpirkšanas cena galīgajā akciju atpirkšanā nedrīkst būt zemāka par šā likuma 9. panta pirmajā daļā noteikto augstāko darījuma cenu, šā likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un šā likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību. Akcijas cenu nosaka atbilstoši šā likuma 8. panta pirmajā daļā, 9. panta ceturtajā daļā un 10. un 11. pantā noteiktajam. Akcijas cenas noteikšanas periodu rēķina no dienas, kad Komisijai iesniedz dokumentus atļaujas saņemšanai.

(5) Galīgās akciju atpirkšanas ieraksta datums ir desmitā darbdiena pēc galīgās akciju atpirkšanas prospekta publicēšanas regulētā tirgus organizētāja tīmekļvietnē.

(6) Šajā pantā minētās tiesības persona nevar īstenot, ja vismaz 90 procenti no sabiedrības balsstiesībām tieši vai netieši iegūti brīdī, kad sabiedrības akcijas tiek iekļautas regulētajā tirgū.

(7) Pēc galīgās akciju atpirkšanas regulētā tirgus organizētājs, pamatojoties uz sabiedrības iesniegumu, pieņem lēmumu par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus.

34. pants. Dokumenti, lai saņemtu atļauju veikt galīgo akciju atpirkšanu

(1) Persona, kas vēlas veikt galīgo akciju atpirkšanu, Komisijai iesniedz:

1) šā likuma 21. panta pirmajā un otrajā daļā minētos dokumentus;

2) dokumentus, kas apliecina tās tiesības veikt galīgo akciju atpirkšanu saskaņā ar šā likuma 33. pantu.

(2) Galīgās akciju atpirkšanas prospektā ietver vismaz šā likuma 22. panta 1., 2., 5., 9., 11. un 13. punktā minēto informāciju.

35. pants. Informācijas atklāšana par galīgās akciju atpirkšanas dokumentu saņemšanu

(1) Pēc tam kad Komisijai ir iesniegti dokumenti, lai saņemtu atļauju veikt galīgo akciju atpirkšanu, tā ne vēlāk kā nākamajā darbdienā ievieto savā tīmekļvietnē un paziņo regulētā tirgus organizētājam un sabiedrībai šā likuma 22. panta 1., 2., 11. un 13. punktā minēto informāciju.

(2) Sabiedrība šā panta pirmajā daļā minēto informāciju nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai. Ja galīgā akciju atpirkšana attiecas uz regulētajā tirgū neiekļautām akcijām, sabiedrība nekavējoties veidā, kāds paredzēts paziņošanai par akcionāru sapulces sasaukšanu, pārsūta šā panta pirmajā daļā minēto informāciju akcionāriem, kuriem pieder regulētajā tirgū neiekļautās akcijas.

(3) Regulētā tirgus organizētājs šā panta pirmajā daļā minēto informāciju nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē.

36. pants. Galīgās akciju atpirkšanas dokumentu izskatīšana

(1) Komisija izskata galīgās akciju atpirkšanas dokumentus un pieņem lēmumu šā likuma 25. pantā minētajā kārtībā un termiņā.

(2) Sabiedrības akcionārs, kurš nepiekrīt galīgajā akciju atpirkšanā apstiprinātajai akcijas atpirkšanas cenai, 18 mēnešu laikā pēc galīgās akciju atpirkšanas noslēgšanās var prasīt personai, kas veica galīgo akciju atpirkšanu, atlīdzināt cenas starpību. Lietu tiesa izskata, piedaloties Komisijai, lai tā atbilstoši kompetencei sniegtu atzinumu lietā un aizstāvētu akcionāru tiesības.

37. pants. Informācijas atklāšana par pieņemto lēmumu

(1) Informāciju par Komisijas pieņemto lēmumu atklāj šā likuma 26. un 27. pantā minētajā kārtībā.

(2) Ja Komisija pieņem lēmumu par atļauju veikt galīgo akciju atpirkšanu, tā paziņojumā norāda šā likuma 22. panta 1., 2., 11. un 13. punktā minēto informāciju, kā arī papildus ievieto lēmumu savā tīmekļvietnē un nosūta regulētā tirgus organizētājam, centrālajam vērtspapīru depozitārijam un sabiedrībai.

38. pants. Galīgās akciju atpirkšanas noteikumu grozīšanas un atcelšanas kārtība

(1) Ja līdz galīgās akciju atpirkšanas ieraksta datumam ir vismaz piecas darbdienas, persona, kas veic galīgo akciju atpirkšanu, var grozīt galīgās akciju atpirkšanas noteikumus, ja tas nepasliktina pārējo sabiedrības akcionāru stāvokli. Galīgās akciju atpirkšanas noteikumu grozīšanai piemēro šā likuma 29. pantā noteikto.

(2) Galīgās akciju atpirkšanas atcelšanai piemēro šā likuma 30. pantā noteikto.

39. pants. Akciju atsavināšana par labu personai, kas veic galīgo akciju atpirkšanu

(1) Nākamajā darbdienā pēc galīgās akciju atpirkšanas ieraksta datuma persona, kas veic galīgo akciju atpirkšanu, centrālā vērtspapīru depozitārija naudas kontā ieskaita akciju atpirkšanai nepieciešamos finanšu līdzekļus.

(2) Regulētajā tirgū iekļauto akciju atpirkšanu veic atbilstoši kārtībai, kādu noteicis centrālais vērtspapīru depozitārijs.

(3) Atlīdzību tiem akcionāriem, kuru akcijas galīgās akciju atpirkšanas ieraksta datuma norēķinu dienas beigās atrodas centrālā vērtspapīru depozitārija sākotnējā reģistrā, ieskaita centrālā vērtspapīru depozitārija sākotnējā reģistra naudas kontā.

(4) To akciju apmaksu, kuras nav iekļautas regulētajā tirgū, veic atbilstoši prospektā noteiktajai kārtībai. Grozījumus sabiedrības akcionāru reģistrā veic pēc galīgās akciju atpirkšanas noslēgšanās, pamatojoties uz dokumentiem, kas apliecina akciju apmaksu. Galīgā akciju atpirkšana noslēdzas, kad piedāvātājs ir veicis norēķinus par iegūtajām akcijām.

40. pants. Akcionāra pieprasījums kontrolējošai personai atpirkt akcijas

(1) Ja persona tieši vai netieši ieguvusi vismaz 90 procentus no sabiedrības balsstiesībām, katrs no pārējiem sabiedrības akcionāriem var prasīt, lai šī persona atpērk tam piederošās akcijas.

(2) Ja akcionārs prasa akciju atpirkšanu triju mēnešu laikā no šā likuma 17. pantā minētā piedāvājuma termiņa beigām, akcijas atpirkšanas cenu nosaka atbilstoši šā likuma 33. panta otrajā un trešajā daļā noteiktajam. Citos gadījumos akcijas atpirkšanas cena nedrīkst būt zemāka par šā likuma 9. panta pirmajā daļā noteikto augstāko darījuma cenu, šā likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un šā likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību. Akcijas cenu nosaka atbilstoši šā likuma 8. panta pirmajā daļā, 9. panta ceturtajā daļā un 10. un 11. pantā noteiktajam. Akcijas cenas noteikšanas periodu rēķina no pieprasījuma izteikšanas dienas.

(3) Ja persona nav Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajā kārtībā paziņojusi par 90 procentu balsstiesību iegūšanu, sabiedrības akcionāri var prasīt akciju atpirkšanu par cenu, kas bija augstākā periodā, kad tikusi kavēta paziņojuma par 90 procentu balsstiesību iegūšanu iesniegšana.

(4) Šajā pantā minētās tiesības akcionārs nevar īstenot, ja:

1) sabiedrībai uzsākts tiesiskās aizsardzības process vai pasludināts maksātnespējas process;

2) vismaz 90 procenti no sabiedrības balsstiesībām tieši vai netieši iegūti brīdī, kad sabiedrības akcijas tiek iekļautas regulētajā tirgū.

(5) Šā panta pirmajā daļā minētā persona norēķinus ar akcionāru veic mēneša laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas.

41. pants. Akcionāra pieprasījums sabiedrībai atpirkt akcijas, ja akcionāru sapulce pieņem lēmumu par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus un to iekļaušanu daudzpusējā tirdzniecības sistēmā

(1) Ja akcionāru sapulce lemj par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, valde tai sniedz informāciju par daudzpusējo tirdzniecības sistēmu, kurā akcijas plānots iekļaut, akcijas atpirkšanas cenu un kārtību šā panta piektajā daļā minēto akcionāru tiesību nodrošināšanai, kā arī sniedz apliecinājumu par:

1) sabiedrības vienošanos ar daudzpusējās tirdzniecības sistēmas organizētāju par akciju iekļaušanu daudzpusējā tirdzniecības sistēmā;

2) finanšu līdzekļiem šā panta piektajā daļā minēto akcionāru tiesību nodrošināšanai.

(2) Lēmumam par sabiedrības akciju izslēgšanu no regulētā tirgus pievieno to akcionāru sarakstu, kuri akcionāru sapulcē balsojuši pret akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, un norāda katram no šiem akcionāriem piederošo akciju skaitu.

(3) Pēc tam kad akcionāru sapulce pieņēmusi lēmumu par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, sabiedrība nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai un regulētā tirgus organizētājam šā panta pirmās daļas ievaddaļā minēto informāciju, kā arī 10 darbdienu laikā iesniedz Komisijai un regulētā tirgus organizētājam šā panta pirmajā, otrajā un piektajā daļā minēto informāciju. Regulētā tirgus organizētājs šā panta pirmās daļas ievaddaļā minēto informāciju nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē.

(4) Ja akcionāru sapulce pieņem šā panta pirmajā daļā minēto lēmumu, akcionārs triju mēnešu laikā pēc lēmuma pieņemšanas var prasīt, lai sabiedrība atpērk tam piederošās akcijas, kuras plānots izslēgt no regulētā tirgus.

(5) Akcionārs var prasīt akciju atpirkšanu tādā skaitā, kas nepārsniedz akciju skaitu, ar kādu akcionārs balsojis atbilstoši šā panta otrajai daļai, lemjot par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus. Akcijas cena nedrīkst būt zemāka par šā likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un šā likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību. Akcijas cenu nosaka atbilstoši šā likuma 8. panta pirmajā daļā, 9. panta ceturtajā daļā un 10. un 11. pantā noteiktajam. Akcijas cenas noteikšanas periodu rēķina no šā panta pirmajā daļā minētā lēmuma pieņemšanas dienas.

(6) Sabiedrība norēķinus ar akcionāriem veic piecu darbdienu laikā pēc šā panta ceturtajā daļā minētā termiņa beigām. Pēc norēķinu veikšanas sabiedrība informē Komisiju un regulētā tirgus organizētāju par akcionāriem, kuri pieprasījuši sabiedrībai akciju atpirkšanu, un iesniedz apliecinājumu par norēķinu veikšanu ar šiem akcionāriem.

(7) Regulētā tirgus organizētājs pēc šā panta ceturtajā daļā minētā termiņa beigām un norēķinu veikšanas izslēdz akcijas no regulētā tirgus, pamatojoties uz sabiedrības iesniegumu.

42. pants. Akcionāra pieprasījums sabiedrībai atpirkt akcijas, ja tās izslēdz no regulētā tirgus saskaņā ar Komisijas vai regulētā tirgus organizētāja lēmumu

(1) Ja Komisija par normatīvo aktu pārkāpumiem pieņem lēmumu izslēgt akcijas no regulētā tirgus saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likumu vai regulētā tirgus organizētājs pieņem lēmumu izslēgt akcijas no regulētā tirgus atbilstoši regulētā tirgus organizētāja noteikumiem, akcionārs var prasīt, lai sabiedrība atpērk tam piederošās akcijas, kuras izslēgtas no regulētā tirgus.

(2) Akcionārs var prasīt akciju atpirkšanu tādā skaitā, kas nepārsniedz akciju skaitu, kāds tam piederēja šā panta pirmajā daļā minētā lēmuma pieņemšanas dienā. Akcijas cena nedrīkst būt zemāka par šā likuma 10. pantā noteikto akcijas vidējo svērto cenu un šā likuma 11. pantā noteikto akcijas bilances vērtību. Akcijas cenu nosaka atbilstoši šā likuma 8. panta pirmajā daļā, 9. panta ceturtajā daļā un 10. un 11. pantā noteiktajam. Akcijas cenas noteikšanas periodu rēķina no šā panta pirmajā daļā minētā lēmuma pieņemšanas dienas.

(3) Akcionārs tiesības prasīt akciju atpirkšanu var izlietot triju mēnešu laikā no šā panta pirmajā daļā minētā lēmuma pieņemšanas dienas. Šā likuma 4. panta pirmajā daļā minētajam akcionāram nav tiesību prasīt akciju atpirkšanu.

(4) Sabiedrība pēc šā panta trešajā daļā minētā termiņa beigām veic norēķinus vienlaikus ar visiem akcionāriem, kuri ir prasījuši sabiedrībai akciju atpirkšanu. Sabiedrība norēķinus veic piecu darbdienu laikā no šā panta trešajā daļā minētā termiņa beigām.

(5) Šajā pantā paredzētās tiesības prasīt akciju atpirkšanu neierobežo akcionāru tiesības prasīt zaudējumu atlīdzību.

VI nodaļa
Uzraudzība

43. pants. Par uzraudzību atbildīgā iestāde

(1) Šā likuma prasību izpildi uzrauga Komisija.

(2) Ja sabiedrības akcijas vienlaikus iekļautas regulētajos tirgos vairākās dalībvalstīs, sabiedrība nosaka, kuras dalībvalsts uzraudzības iestāde uzraudzīs piedāvājumu. Pirmajā dienā, kad akcijas iekļautas dalībvalstu regulētajos tirgos, sabiedrība paziņo Komisijai un regulētā tirgus organizētājiem par savu izvēli.

(3) Šā panta otrajā daļā minēto informāciju Komisija ievieto savā tīmekļvietnē.

44. pants. Komisijas lēmums par pienākumu izteikt piedāvājumu

(1) Ja Komisija pieņem lēmumu, ar kuru konstatē, ka personai vai personām, kuras rīkojas saskaņoti, ir pienākums izteikt obligāto piedāvājumu, minētā persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, izsaka obligāto piedāvājumu Komisijas noteiktajā termiņā, kas nav ilgāks par trim mēnešiem no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(2) Ja Komisija pieņem šā panta pirmajā daļā minēto lēmumu, tā nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē un nosūta sabiedrībai, kā arī regulētā tirgus organizētājam paziņojumu, kurā norāda personu vai personas, kurām iestājies pienākums izteikt obligāto piedāvājumu, un augstāko zināmo cenu, par kuru persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, pēdējo 12 mēnešu laikā pirms lēmuma pieņemšanas ieguvušas sabiedrības akcijas.

45. pants. Komisijas lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana

(1) Komisijas lēmumu, kas izdots saskaņā ar šo likumu, var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā. Tiesa lietu izskata kā pirmās instances tiesa. Lieta tiek izskatīta triju tiesnešu sastāvā. Administratīvās apgabaltiesas spriedumu var pārsūdzēt, iesniedzot kasācijas sūdzību.

(2) Šā likuma 25. panta pirmajā daļā minētā Komisijas lēmuma par atļauju vai atteikumu izteikt piedāvājumu apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur šā lēmuma darbību.

(3) Informāciju par Komisijas lēmuma pārsūdzēšanu tā nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē un nosūta sabiedrībai, regulētā tirgus organizētājam, kā arī centrālajam vērtspapīru depozitārijam, ja lēmuma pārsūdzēšana attiecas uz jau izteiktu piedāvājumu.

(4) Šā panta trešajā daļā minēto informāciju regulētā tirgus organizētājs nekavējoties ievieto savā tīmekļvietnē, sabiedrība nekavējoties nosūta oficiālajai regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmai, bet centrālais vērtspapīru depozitārijs nekavējoties nosūta visiem centrālā vērtspapīru depozitārija dalībniekiem, kuru kontos centrālajā vērtspapīru depozitārijā ir iegrāmatotas sabiedrības akcijas.

46. pants. Noilgums

(1) Komisija ir tiesīga ierosināt lietu ne vēlāk kā piecu gadu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas, bet, ja pārkāpums ir ilgstošs, — no pārkāpuma izbeigšanas dienas.

(2) Šā panta pirmajā daļā noteiktā noilguma termiņa skaitīšanu lietas ierosināšanai aptur ar lietas ierosināšanas dienu.

(3) Lēmumu par šajā likumā noteikto sankciju piemērošanu Komisija var pieņemt divu gadu laikā no lietas ierosināšanas dienas.

(4) Objektīvu iemeslu dēļ, tostarp tad, ja lietā nepieciešama ilgstoša faktu konstatācija, Komisija, pieņemot lēmumu, var pagarināt šā panta trešajā daļā noteikto lēmuma pieņemšanas termiņu uz laiku, kas nepārsniedz trīs gadus no lietas ierosināšanas dienas. Lēmums par termiņa pagarināšanu nav pārsūdzams.

(5) Komisija izbeidz lietu, ja šā panta trešajā vai ceturtajā daļā noteiktajā termiņā nav pieņemts lēmums par sankciju piemērošanu.

VII nodaļa
Atbildība

47. pants. Sankciju veidi

Komisija par šā likuma pārkāpumiem var piemērot šādas sankcijas:

1) publisku paziņojumu;

2) brīdinājumu;

3) soda naudu.

48. pants. Sankciju piemērošana

(1) Ja persona, kurai saskaņā ar šā likuma 4. pantu ir pienākums izteikt piedāvājumu, to noteiktajā kārtībā neizdara, Komisija var piemērot personai soda naudu līdz 700 000 euro.

(2) Par citiem šā likuma pārkāpumiem Komisija par pārkāpumu atbildīgajai personai var piemērot publisku paziņojumu, brīdinājumu vai soda naudu līdz 100 000 euro.

(3) Pieņemot lēmumu par sankciju piemērošanu par pārkāpumu atbildīgajām personām un par soda naudas apmēru, Komisija ņem vērā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā minētos apstākļus, kā arī pasākumus, kurus veikusi par pārkāpumu atbildīgā persona, lai novērstu pārkāpuma atkārtošanos un mazinātu iespējamās pārkāpuma sistēmiskās sekas un ar to nodarīto zaudējumu apmēru trešām personām, kā arī izvērtē piemērojamo sankciju samērīgumu, efektivitāti un atturošo raksturu.

(4) Soda naudu ieskaita valsts budžetā.

49. pants. Informācijas atklāšana par sankciju piemērošanu

(1) Komisija informāciju par piemēroto sankciju ievieto savā tīmekļvietnē, norādot ziņas par personu un tās izdarīto pārkāpumu, kā arī par Komisijas pieņemtā lēmuma apstrīdēšanu un pieņemto nolēmumu.

(2) Ja Komisija pēc iepriekšēja izvērtējuma konstatē, ka tās personas datu atklāšana, kurai piemērota sankcija, nav samērīga vai šāda datu atklāšana var apdraudēt finanšu tirgus stabilitāti, attiecīgās administratīvās lietas izskatīšanu vai uzsākta kriminālprocesa norisi, vai šādas informācijas publicēšana nav samērīga ar izdarīto pārkāpumu, Komisija ir tiesīga veikt vienu no šādām darbībām:

1) atlikt šā panta pirmajā daļā minētās informācijas publiskošanu par personai piemērotajām sankcijām, līdz beidz pastāvēt apstākļi publiskošanas atlikšanai;

2) publiskot šā panta pirmajā daļā minēto informāciju, neidentificējot personu;

3) nepubliskot šā panta pirmajā daļā minēto informāciju.

(3) Komisijas tīmekļvietnē ievietotā informācija par pārkāpumu ir pieejama piecus gadus no tās ievietošanas dienas.

Pārejas noteikumi

1. Ja persona vai personas, kuras rīkojas saskaņoti, iegūst 30 procentus no sabiedrības akcijām mantošanas rezultātā līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai, obligāto piedāvājumu var neizteikt divus gadus no dienas, kad mantotās akcijas iegrāmatotas finanšu instrumentu kontā vai reģistrētas akcionāru reģistrā.

2. Attiecībā uz personu vai personām, kuras rīkojas saskaņoti, kas līdz 2016. gada 29. jūnijam tieši vai netieši ir ieguvušas vismaz 30 procentus no sabiedrības balsstiesībām, bet nesasniedz 50 procentus no sabiedrības balsstiesībām, šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto piemēro ar dienu, kad tās palielina savu līdzdalību virs līdzdalības apjoma, kāds iegūts līdz 2016. gada 29. jūnijam.

3. Šā likuma 12. pantā minētās tiesības akcionārs var izmantot, ja Komisijas lēmums, kurā tā konstatē, ka personai saskaņā ar šā likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto ir pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, izdots ne agrāk kā 2017. gada 4. oktobrī.

Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 21. aprīļa direktīvas 2004/25/EK par pārņemšanas piedāvājumiem;

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 15. maija direktīvas 2014/59/ES, ar ko izveido kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību atveseļošanas un noregulējuma režīmu un groza Padomes direktīvu 82/891/EEK un Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas 2001/24/EK, 2002/47/EK, 2004/25/EK, 2005/56/EK, 2007/36/EK, 2011/35/ES, 2012/30/ES un 2013/36/ES, un Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 1093/2010 un (ES) Nr. 648/2012.

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 31. martā.
Valsts prezidents E. Levits
Rīgā 2022. gada 19. aprīlī
03.05.2022