Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 15

Siguldā 2022. gada 17. martā

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā"

Apstiprināti
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 17. marta lēmumu (prot. Nr. 7, 46. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā
īpašuma nodokli" 5. panta trešo daļu

Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā" šādus grozījumus:

1. papildināt ar 10.1 punktu šādā redakcijā:

"10.1 Bēgļi no Ukrainas - Ukrainas civiliedzīvotāji (Ukrainas pilsoņi un viņu ģimenes locekļi, kā arī personas, kuras Ukrainā saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļauju, bezvalstnieka statusu vai starptautiskās aizsardzības statusu, un to ģimenes locekļi), kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ šā bruņotā konflikta norises laikā."

2. papildināt ar 24.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.14. nodokļu maksātājam, kurš izmitina savā īpašumā bēgļus no Ukrainas piemēro nodokļa atvieglojumu par konkrēto īpašumu 90% apmērā no kadastrālās vērtības par ēku un tai piekritīgo zemi."

3. papildināt ar 24.15. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.15. iedzīvotājam, par īpašumu, kurā ir deklarējusies persona, kura iesaistījusies bruņotā karadarbībā Ukrainas bruņoto spēku vai tās pretošanās kustības sastāvā, piemēro nodokļa atvieglojumu 90% apmērā no kadastrālās vērtības par ēku un tai piekritīgo zemi."

4. papildināt ar 24.16. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.16. iedzīvotājam, par īpašumu, kurā ir deklarējusies persona (ārsts, ārstu palīgs, māsa un māsu palīgs), kura Ukrainas slimnīcā sniedz medicīnisko palīdzību cietušajiem, piemēro nodokļa atvieglojumu 90% apmērā no kadastrālās vērtības par ēku un tai piekritīgo zemi."

5. papildināt ar 25.5.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"šo noteikumu 24.14., 24.15., 24.16. apakšpunktos minētajām personām atvieglojumu piešķir no 01.04.2022.-31.12.2022. Attiecībā uz 24.14. apakšpunktu atvieglojumu piešķir par periodu, kurā bēgļi no Ukrainas uzturas konkrētajā īpašumā."

6. papildināt ar 27.1 punktu šādā redakcijā:

"27.1 Šo noteikumu 24.14. punktā noteiktajos gadījumos personu atbilstību saistošo noteikumu nosacījumiem pārbauda Sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā un administratīvu aktu - nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu pieņem Finanšu pārvaldes nodokļu administrators."

7. papildināt ar 32.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"šo noteikumu 24.14., 24.15., 24.16. apakšpunktos minētās personas iesniegumu iesniedz attiecīgajā taksācijas gadā un nodokļa atvieglojums tiek piešķirts, ņemot vērā šajos punktos minētos nosacījumus."

8. papildināt ar 33.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"šo noteikumu 24.15., 24.16. apakšpunktos minētām personām jāiesniedz Ukrainas vēstniecības Latvijā apstiprinājums."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 17. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 15 "Grozījumi 2021. gada 2. decembra Siguldas novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk - Likums) 5. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldība var izdot saistošos noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Siguldas novada pašvaldībā nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanas kārtību un nosacījumus reglamentē Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 2. decembra saistošie noteikumi Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā" (turpmāk - Noteikumi).

Noteikumu grozījumu projekts ir izstrādāts ar mērķi atbalstīt Siguldas novada administratīvās teritorijas iedzīvotājus, kuri iesaistījušies bruņotā karadarbībā Ukrainas bruņoto spēku vai tās pretošanās kustības sastāvā, iedzīvotājus (ārsti, ārstu palīgi, māsa un māsu palīgi), kuri Ukrainas slimnīcā sniedz medicīnisko palīdzību cietušajiem, un personām, kas savos nekustamajos īpašumos Siguldas pašvaldības administratīvajā teritorijā ir izmitinājušas bēgļus no Ukrainas.

2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumu grozījumu projekts:

- papildina ar jaunu atvieglojumu, paredzot atvieglojumu 90 % apmērā:

1. par periodu, kad nodokļu maksātājs, izmitina savā īpašumā bēgļus no Ukrainas

2. iedzīvotājam, par īpašumu, kurā ir deklarējusies persona, kura iesaistījusies bruņotā karadarbībā Ukrainas bruņoto spēku vai tās pretošanās kustības sastāvā;

3. iedzīvotājam, par īpašumu, kurā ir deklarējusies persona (ārsti, ārstu palīgi, māsa un māsu palīgi), kura Ukrainas slimnīcā sniedz medicīnisko palīdzību cietušajiem.

- nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums piešķirams no 01.04.2022. līdz 31.12.2022.

- papildina un precizē regulējumu attiecībā uz atvieglojumu piemērošanas kārtību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai ietekme uz budžetu nav aprēķināma.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošos noteikumus publicē vietējā laikrakstā, kā arī tie tiek publicēti pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un izlikti redzamā vietā pašvaldības domes ēkā un pagastu pārvaldēs.

Par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties pie Finanšu pārvaldes nodokļu administratoriem Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, Siguldā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām  

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

26.03.2022