Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta rīkojums Nr. 42

Rīgā 2022. gada 26. janvārī (prot. Nr. 4 39. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"

Izdarīt Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 195A., 198A., 203A., 208A., 214A., 219A., 227A., 229A., 232A., 236A., 242A., 247B. nr.; 2022, 5A., 8A., 13A. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 5.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.1.3. nodrošina, ka darbinieki (amatpersonas), tai skaitā brīvprātīgie un personas ar ārpakalpojuma līgumiem, darba pienākumus klātienē veic tikai tad, ja viņiem ir primārās vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts;".

2. Izteikt 5.1.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.1.2 darbinieks (amatpersona), studējošais vai izglītojamā asistents, kurš noteikts kā kontaktpersona, var neievērot mājas karantīnas nosacījumus, lai veiktu darba pienākumus vai piedalītos studiju procesā klātienē, ja līdz desmitajai dienai kopš pēdējā kontakta ar inficēto personu vai personu, par kuru ir pamatotas aizdomas par inficēšanos (turpmāk - inficētā persona), tiek ievērots viens no šādiem Covid-19 testēšanas algoritmiem un izpildītas attiecīgas prasības:
5.1.21. iespējami ātrāk pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu veic RNS vai antigēna testu un līdz negatīva testa rezultāta saņemšanai ievēro mājas karantīnu. Trešajā vai ceturtajā dienā veic atkārtotu RNS vai antigēna testu, kā arī:
5.1.21.1. lieto ne zemākas klases kā FFP2 respiratoru bez vārsta, ja telpā atrodas vairāk par vienu personu;
5.1.21.2. neveido ciešus kontaktus ar citiem cilvēkiem, neapmeklē sabiedriskas vietas un izvairās izmantot sabiedrisko transportu;
5.1.22. septiņu dienu laikā kopš pēdējā kontakta ar inficēto personu pirms darba dienas, maiņas vai klātienes studiju dienas sākuma veic skrīninga testēšanu darba devēja vai iestādes vadītāja norīkotas atbildīgās personas uzraudzībā ar antigēna testu; ".

3. Izteikt 5.9.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.9.2 darbinieki, kuri strādā klātienē (tai skaitā pilnībā vakcinētas un pārslimojušas personas) un kuriem darba devējs neorganizē šā rīkojuma 5.1.5. apakšpunktā minēto skrīninga testēšanu vai kuriem tā nav veikta pēdējo 72 stundu laikā, ierodoties darba vietā, apliecina, ka viņiem nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju, nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju. Klātienē strādājoša darbinieka pienākums ir nekavējoties ziņot darba devējam, ja viņam ir apstiprināta inficēšanās vai ir pamatotas aizdomas, ka tas ir inficēts ar SARS-CoV-2 vīrusu, ieskaitot gadījumus, ja ir pozitīvs antigēna testa rezultāts;".

4. Izteikt 5.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.14. netiek sniegti pakalpojumi un organizēti pasākumi laikposmā no plkst. 23.00 līdz plkst. 06.00, izņemot ēdināšanu līdzņemšanai un valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidosta "Rīga"" lidostas termināļos sniegtos pakalpojumus, transporta pakalpojumus, šā rīkojuma 5.13. apakšpunktā minētos saimnieciskos pakalpojumus un tirdzniecības pakalpojumus šā rīkojuma 5.16.1., 5.16.2. un 5.16.3. apakšpunktā minētajās tirdzniecības vietās, kā arī šā rīkojuma 5.23.2. apakšpunktā minētos sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus. Darba laika izņēmumus reliģisko darbību veikšanas vietās nosaka tieslietu ministrs pēc saskaņošanas ar Veselības ministriju. Darba laika izņēmumus sabiedriski nozīmīgiem pasākumiem ar tiešraidi elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos nosaka kultūras ministrs pēc saskaņošanas ar Veselības ministriju;".

5. Izteikt 5.16.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.16.1. iekštelpās, ja apmeklētājiem publiski pieejamā tirdzniecības zāles platība, kurā tiek organizēts tirdzniecības process un apkalpoti apmeklētāji (neatkarīgi no tirdzniecības iekārtu un plauktu izkārtojuma telpā), nav lielāka par 1500 m2, ir atsevišķa ieeja no ārtelpas un vienai personai publiski pieejamā telpu platība ir ne mazāka par 25 m2 (vietā, kur platība ir mazāka par noteikto, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs), šādās tirdzniecības vietās:
5.16.1.1. pārtikas veikalos (veikalos, kur 70 % no sortimenta ir pārtikas preces, higiēnas preces, dzīvnieku barība un preses izdevumi);
5.16.1.2. medicīnas preču tirdzniecības vietās, kur vismaz 90 % no preču sortimenta ir medicīnas preces, un aptiekās (tai skaitā veterinārajās aptiekās);
5.16.1.3. optikas veikalos;
5.16.1.4. dzīvnieku barības veikalos;
5.16.1.5. preses tirdzniecības vietās;
5.16.1.6. higiēnas preču veikalos (veikalos, kur 70 % no sortimenta ir higiēnas preces);".

6. Izteikt 5.31.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.31.2 izglītojamais, kurš noteikts kā kontaktpersona, var neievērot mājas karantīnas nosacījumus, lai piedalītos klātienes izglītības procesā pirmsskolas, pamata un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās (izņemot profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmas), vai lai klātienē saņemtu bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja kopš pēdējā kontakta ar inficētu personu tiek ievērots viens no šādiem nosacījumiem:
5.31.21. pagājušas ne mazāk kā 10 dienas;
5.31.22. septiņu dienu laikā kopš pēdējā kontakta ar inficēto personu katru reizi pirms klātienes mācību uzsākšanas izglītības iestādē, kurā tiek veikta izglītojamo rutīnas skrīninga testēšana atbilstoši centra algoritmam, veic rutīnas skrīninga testu izglītības iestādes vadītāja norīkotas atbildīgās personas uzraudzībā;".

7. Izteikt 5.36.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.36.2 pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītības iestādēs izglītības procesu atbilstoši izglītības iestādes vadītāja ar dibinātāju saskaņotam un pamatotam lēmumam (valsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādes vadītājs pieņem pamatotu lēmumu bez saskaņošanas ar dibinātāju) un izglītības iestādē noteiktajai kārtībai var īstenot attālināti pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem, izvērtējot attiecīgajā izglītības iestādē nodarbināto pieejamību kvalitatīva mācību procesa īstenošanai un nodrošināšanai klātienē;".

8. Papildināt ar 5.36.6 apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.36.6 Klātienē iestājpārbaudījumi augstākās izglītības pakāpes studiju programmās norisinās, ja iestājpārbaudījums ietver praktisko daļu un to nav iespējams īstenot attālināti. Iestājpārbaudījuma organizētājs nodrošina iespēju kārtot iestājpārbaudījumu noteiktajā papildtermiņā personām, kuras nevar piedalīties iestājpārbaudījuma norisē, jo Covid-19 infekcijas dēļ atrodas mājas karantīnā vai izolācijā un to var dokumentāri pierādīt. Iestājpārbaudījumu norise klātienē notiek, ievērojot šādus nosacījumus:
5.36.61. piedalās personas ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai personas, kurām pēdējo 48 stundu laikā veikts RNS tests un tā rezultāts ir negatīvs. Sadarbspējīgu sertifikātu vai apliecinājumu par testa rezultātu uzrāda izglītības iestādes atbildīgajai personai papīra vai digitālā formā;
5.36.62. iestājpārbaudījumu norisē iesaistītās personas eksāmena laikā lieto FFP2 respiratoru (gan norises telpā, gan ārpus tās);
5.36.63. vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no publiski pieejamās telpu platības;
5.36.64. tiek nodrošināta telpu ventilācija ar mehāniskās ventilācijas sistēmu vai dabīgo ventilāciju, lai oglekļa dioksīda (CO2) līmenis nepārsniegtu 1 000 ppm, kā arī atbilstoši iespējām tiek nodrošināta nepārtraukta vai regulāra gaisa kvalitātes kontrole;".

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Veselības ministrs D. Pavļuts

26.01.2022