Tiesību akts: spēkā esošs
Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 75

Saldū 2021. gada 23. decembrī
Par Saldus novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību
Pieņemti ar Saldus novada domes
2021. gada 23. decembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 21, 7. §)

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
32. panta pirmo daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Saldus novada pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums.

2. Šie noteikumi neattiecas uz pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu, kas tiek izīrēta atbilstoši normatīvajiem aktiem par palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā.

3. Persona, kura īrē Saldus novada pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu, kas nav izīrēta kā palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, un kura pēc dzīvojamās telpas īres līguma termiņa beigām vēlas jauna dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu, iesniedz iesniegumu Saldus novada pašvaldībai.

4. Personas iesniegumu ar lūgumu noslēgt jaunu dzīvojamās telpas īres līgumu izvērtē un lēmumu par dzīvojamo telpu īres līguma noslēgšanu pieņem Saldus novada domes Mājokļu jautājumu komisija (turpmāk – Mājokļu jautājumu komisija).

5. Izskatot personas iesniegumu, Mājokļu jautājumu komisija izvērtē:

5.1. dzīvojamās telpas nepieciešamību pašvaldības autonomās funkcijas, sniegt palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā, nodrošināšanai;

5.2. informāciju par to, vai dzīvojamās telpas īrnieks vai kopā ar īrnieku iemitinātās personas nav pārkāpušas normatīvajos aktos vai dzīvojamās telpas īres līgumā ietvertos ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos noteikumus;

5.3. vai dzīvojamās telpas īrnieks savlaicīgi ir apmaksājis rēķinus par īri un ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītiem pakalpojumiem.

6. Dzīvojamās telpas īres līguma termiņš ir līdz 10 gadiem. Nosakot dzīvojamās telpas īres līguma termiņu, Mājokļu jautājumu komisija ņem vērā 5. punktā izvērtēto informāciju.

7. Dzīvojamās telpas īres līgumu, kuri noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un kuros nav norādīts līguma termiņš, termiņš tiek noteikts 10 gadi no šo noteikumu spēkā stāšanās brīža.

8. Mājokļu jautājumu komisijas lēmumu var apstrīdēt Saldus novada domes Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 75 "Par Saldus novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību"
Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka Saldus novada pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums.
Projekta nepieciešamības pamatojums2021. gada 1. maijā ir stājies spēkā Dzīvojamo telpu īres likums, kura 32. panta pirmā daļa nosaka, ka pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums, bet ne ilgāku par 10 gadiem. Šis noteikums neattiecas uz pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu, kas tiek izīrēta atbilstoši normatīvajiem aktiem par palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā.
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetuNav attiecināms.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām

Jautājums izskatīts Mājokļu jautājumu komisijā un atbalstīts Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
14.01.2022