Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2025. gada 1. janvārī.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 167

Rīgā 2021. gada 21. decembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 57 3. p.)

Grozījumi "Normatīvajos noteikumos par precizējošām prasībām informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 astotajā daļā noteikto, par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju un par informācijas atklāšanas periodiskumu"

Izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 50. panta otro daļu un
Finanšu instrumentu tirgus likuma 123.5 panta otro daļu

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija normatīvajos noteikumos Nr. 86 "Normatīvie noteikumi par precizējošām prasībām informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 astotajā daļā noteikto, par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju un par informācijas atklāšanas periodiskumu" (tālāk tekstā - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Normatīvie noteikumi par precizējošām prasībām informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr.  575/2013 astotajā daļā noteikto un par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju".

2. Izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. "Normatīvie noteikumi par precizējošām prasībām informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr.  575/2013 astotajā daļā noteikto un par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka precizējošās prasības attiecībā uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 26. jūnija Regulas (ES) Nr. 575/2013 par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm, un ar ko groza Regulu (ES) Nr. 648/2012 (tālāk tekstā - Regula) astotajā nodaļā noteikto un uz informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju."

3. Papildināt noteikumus ar 1.1 un 1.2 punktu šādā redakcijā:

"1.1 Noteikumus piemēro iestādēm (tālāk tekstā - iestāde), kurām saskaņā ar Regulas piemērošanas līmenī noteikto ir jāievēro informācijas publiskas atklāšanas prasības, pamatojoties uz iestādes individuālajiem vai konsolidētajiem finanšu pārskatiem, un kuras ir:

1.11. kredītiestādes, izņemot tādas kredītiestādes, kuru tiešo uzraudzību veic Eiropas Centrālā banka, ja tā ir noteikusi prasības informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulu, pamatojoties uz Eiropas Banku iestādes izdotajām pamatnostādnēm šajā jomā;

1.12. ieguldījumu brokeru sabiedrības, kuras minētas Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 27. novembra Regulas (ES) 2019/2033 par prudenciālajām prasībām ieguldījumu brokeru sabiedrībām un ar ko groza Regulas (ES) Nr. 1093/2010, (ES) Nr. 575/2013, (ES) Nr. 600/2014 un (ES) Nr. 806/2014 1. panta 2. un 5. punktā.

1.2 Noteikumi piemērojami arī kredītiestādes publiskajos ceturkšņa pārskatos atklājamās informācijas prasību izvērtējumam attiecībā uz informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju, izņemot informāciju, kura noteikta kā obligāti atklājamā informācija saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvajiem noteikumiem par kredītiestāžu publisko ceturkšņa pārskatu sagatavošanu."

4. Svītrot 2. punktā zīmes un vārdus ", kā arī, ņemot vērā informācijas apjomu, kas kredītiestāžu publiskajos ceturkšņa pārskatos noteikts kā obligāti atklājamais, izvērtē, vai pārējās informācijas atklāšana jānodrošina biežāk nekā reizi gadā".

5. Svītrot 4.1. punktā zīmi un vārdus ", kā arī uz informācijas atklāšanas periodiskumu".

6. Svītrot 4.3. punktā zīmi un vārdus ", kā arī informācijas atklāšanas periodiskuma izvērtējumu".

7. Svītrot 4.4. punktā vārdus un skaitli "vai informācijas atklāšanas periodiskumam saskaņā ar noteikumu VI nodaļā minēto".

8. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Galīgo lēmumu par to, vai piemērot atbrīvojumu no informācijas atklāšanas prasības attiecībā uz informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju, pieņem iestādes valde vai tās izveidota komiteja. Lēmumu pieņem, pamatojoties uz pienācīgi sagatavotu izvērtējumu, kuru iesniedz struktūrvienība vai vienības un darbinieki, kuri īsteno politiku attiecībā uz informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju."

9. Aizstāt 6. punktā vārdus, skaitļus un zīmi "un noteikumu II, III vai IV nodaļā" ar vārdiem un skaitļiem "un noteikumu II vai III nodaļā".

10. Svītrot 7. punktā zīmi un vārdus ", kā arī informācijas atklāšanas periodiskumu".

11. Svītrot 8., 9., 10. un 11. punktu.

12. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Maza un nesarežģīta iestāde un cita iestāde saskaņā ar Regulas astotajā daļā noteikto nodrošina publiskotās informācijas brīvu pieejamību vismaz piecus gadus kopš tās publiskošanas, bet liela iestāde minētās informācijas brīvu pieejamību nodrošina vismaz 10 gadus kopš tās publiskošanas."

13. Aizstāt 13. punktā vārdus un skaitli "Regulas astotās daļas II sadaļā" ar vārdiem un skaitļiem "Regulas astotās daļas II un III sadaļā".

14. Svītrot IV nodaļu.

15. Svītrot VI un VII nodaļu.

16. Izteikt 39. punktu šādā redakcijā:

"39. Ja iestādei mainās tās saskaņā ar Regulu identificētais statuss (liela iestāde, maza un nesarežģīta iestāde, cita iestāde, biržā nekotēta iestāde), tai ir saistošas no jauna identificētā statusa iestādēm noteiktās prasības attiecībā uz informācijas atklāšanu saskaņā ar Regulas astoto daļu, sākot ar informāciju par periodu, kurā tā ir identificējusi savu jauno statusu."

17. Svītrot 40. punktu.

18. Svītrot informatīvajā atsaucē uz Eiropas Banku iestādes pamatnostādnēm atsauci uz tās 2., 3. un 5. punktā minētajām Eiropas Banku iestādes pamatnostādnēm.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja S. Purgaile

30.12.2021