Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 06.12.2022. - ... / Spēkā esošā
Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 4/2021

Saulkrastos 2021. gada 28. jūlijā
Saistošie noteikumi par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas
Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2021. gada 28. jūlija sēdē
(prot. Nr. 5/2021 § 19)

Precizēti Saulkrastu novada domes
2021. gada 29. septembra sēdē
(prot. Nr. 9/2021 § 20)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi
par sociālajām garantijām bārenim
un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās
"
22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka Saulkrastu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalstu aprēķināšanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam (turpmāk – bārenis) pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk – pabalsts) patstāvīgas dzīves uzsākšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai, kā arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto izdevumu segšanas kārtību līdz 24 gadu vecumam.

2. Pašvaldība bārenim piešķir:

2.1. pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai,

2.2. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei,

2.3. pabalstu ikmēneša izdevumiem bārenim – sekmīgam iestādes audzēknim,

2.4. mājokļa pabalstu.

3. Pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai tiek noteikts valstī noteiktajā minimālās darba algas apmērā.

4. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ir divu valstī noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

5. Pabalsts ikmēneša izdevumiem izglītības iestādes audzēknim tiek noteikts 40 % apmērā no minimālās darba algas valstī.

6. Dienests mājokļa pabalstu nosaka, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktos mājokļa pabalsta aprēķināšanas noteikumus. Piešķirot mājokļa pabalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam, nevērtē šā bērna ienākumus un materiālo stāvokli.

(Saulkrastu novada domes 23.11.2022. saistošo noteikumu Nr. SN 45/2022 redakcijā)

7. Mājokļa pabalstu piešķir gadījumā, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Saulkrastu novada bāriņtiesa.

8. Mājokļa pabalsts ietver izdevumu segšanu par īri un pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu: siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, patērētais ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana, izdevumi par telekomunikāciju un interneta pakalpojumiem, izdevumi par ūdens skaitītāja uzstādīšanu un verifikāciju.

(Grozīts ar Saulkrastu novada domes 23.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. SN 45/2022)

9. Lai saņemtu 2.1. un 2.2. apakšpunktā minētos pabalstus, bārenis, kas sasniedzis pilngadību, iesniedz Saulkrastu novada Sociālajā dienestā (turpmāk – Dienests) iesniegumu par vēlamo pabalstu, norādot kredītiestādes vai pasta norēķina kontu.

10. Lai saņemtu 2.3. apakšpunktā minēto pabalstu, bārenis iesniedz Dienestā:

10.1. iesniegumu par vēlamo pabalstu, norādot kredītiestādes vai pasta norēķina kontu;

10.2. divas reizes gadā izziņu no izglītības iestādes par to, ka pilngadību sasniegušais bērns sekmīgi klātienē apgūst izglītības programmu vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē vai nepārtraukti turpina studijas augstskolā vai koledžā.

11. Lai saņemtu 2.4. apakšpunktā minēto pabalstu, bārenis Dienestā iesniedz:

11.1. iesniegumu par vēlamo pabalstu, norādot kredītiestādes vai pasta norēķina kontu;

11.2. dzīvojamās telpas īres līguma kopiju, uzrādot oriģinālu. Īres līguma grozīšanas vai izbeigšanas gadījumā bārenis iesniedz Dienestā attiecīgus grozījumus vai jaunu īres līgumu;

11.3. rēķinus par dzīvojamās telpas lietošanu un pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (turpmāk – rēķins) un dokumentus, kas apliecina rēķinu apmaksu.

(Grozīts ar Saulkrastu novada domes 23.11.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. SN 45/2022)

12. Mājokļa pabalstu izmaksā dzīvojamās telpas īpašniekam vai dzīvojamās telpas pārvaldniekam un/vai ar dzīvojamās telpas lietošanas pakalpojumu saistīto pakalpojumu sniedzējam. Pabalstu var izmaksāt arī bārenim.

13. Pašvaldība nesedz izdevumus, kas saistīti ar maksu par autostāvvietas izmantošanu.

14. Iesniegumu un citus dokumentus par pabalsta piešķiršanu Dienests izskata un desmit darbadienu laikā pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu.

15. Dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Saulkrastu novada domē.

16. Saulkrastu novada domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

17. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Saulkrastu novada domes 27.11.2019. saistošie noteikumi Nr. SN 12/2015 "Saistošie noteikumi par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
06.12.2022