Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 644

Rīgā 2021. gada 21. septembrī (prot. Nr. 62 12. §)
Kārtība, kādā izglītības iestādes dibinātājs novērtē izglītības iestādes vadītāja profesionālo darbību
Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 14. panta 46. punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izglītības iestādes dibinātājs novērtē izglītības iestādes vadītāja profesionālo darbību.

2. Izglītības iestādes dibinātājs izglītības iestādes (izņemot augstskolas un koledžas) vadītāja (turpmāk – vadītājs) profesionālās darbības novērtēšanu veic ne retāk kā reizi trijos gados (turpmāk – novērtēšanas periods).

3. Izglītības iestādes dibinātājs vadītāja profesionālās darbības novērtēšanai var noteikt vadītāja profesionālās darbības vērtēšanas procedūru, norisi un laiku.

4. Izglītības iestādes dibinātājs vai tā deleģētais pārstāvis (turpmāk – dibinātājs) ne vēlāk kā mēneša laikā no vadītāja darba uzsākšanas vadītāja amatā, ievērojot Izglītības attīstības pamatnostādnēs un nozares plānošanas dokumentos (ja attiecināms) noteiktās prasības, kā arī izglītības iestādes darbības un izglītības programmas īstenošanas mērķus, nosaka ne mazāk kā trīs vadītāja profesionālās darbības mērķus vērtēšanas periodam.

5. Dibinātājs var veikt vadītāja profesionālās darbības novērtēšanu, neievērojot novērtēšanas periodu, ja tiek konstatēti būtiski pārkāpumi vadītāja profesionālajā darbībā vai būtiski pazeminājusies izglītības iestādes darbības vai izglītības programmas īstenošanas kvalitāte.

6. Nosakot vadītāja profesionālās darbības mērķus novērtēšanas periodam, ņem vērā Izglītības likuma 30. pantā noteiktos izglītības iestādes vadītāja pienākumus un atbildību, kā arī:

6.1. vadītāja atbildību par izglītības iestādes darbības un izglītības programmas īstenošanas tiesiskumu, kvalitāti un rezultātiem, kā arī par intelektuālo, finanšu un materiālo līdzekļu racionālu izmantošanu;

6.2. vadītāja sadarbību ar izglītības procesā iesaistītajām pusēm;

6.3. mācību un audzināšanas procesa vadīšanu, pedagogu sadarbības un profesionālās kompetences pilnveides organizēšanu;

6.4. atbalsta organizēšanu izglītojamiem;

6.5. inovāciju ieviešanu un darbu izglītības iestādes darbības un izglītības programmas kvalitātes pilnveidē.

7. Ne vēlāk kā mēneša laikā no darba uzsākšanas vadītāja amatā vadītājs var iesniegt dibinātājam priekšlikumu par vadītāja profesionālajai darbībai nosakāmajiem mērķiem.

8. Vadītāja profesionālajai darbībai noteiktos mērķus iekļauj izglītības iestādes pašnovērtējuma ziņojuma nepubliskojamajā daļā.

9. Dibinātājam ir tiesības precizēt vadītāja profesionālajai darbībai noteiktos mērķus, ja ir notikušas būtiskas izmaiņas izglītības iestādes darbībā.

10. Ne vēlāk kā mēnesi pirms novērtēšanas perioda beigām vadītājs iesniedz dibinātājam vadītāja profesionālās darbības pašnovērtējumu, raksturojot savu profesionālo darbību un iekļaujot ieceres nākamajam novērtēšanas periodam, kā arī izvērtējot mērķu sasniegšanu un nepieciešamo pilnveidi profesionālajā darbībā.

11. Dibinātājs mēneša laikā no vadītāja profesionālās darbības pašnovērtējuma saņemšanas izvērtē vadītāja profesionālās darbības pašnovērtējumu, ja nepieciešams, precizē informāciju par vadītāja profesionālo darbību un organizē pārrunas ar vadītāju.

12. Dibinātājs, veicot vadītāja profesionālās darbības novērtēšanu, nosaka vadītāja profesionālās darbības atbilstību Izglītības likuma 30. pantam.

13. Dibinātājs vadītāja profesionālās darbības mērķu noteikšanā un profesionālās darbības novērtēšanā var iesaistīt izglītības iestādes pārstāvjus, izglītības ekspertus, izglītības iestādes sadarbības partneru, pedagogu profesionālo organizāciju vai pašvaldības pārstāvjus.

14. Ja vadītāja profesionālā darbība atbilst Izglītības likuma 30. pantam, dibinātājs nosaka vadītāja profesionālās darbības mērķus nākamajam novērtēšanas periodam.

15. Ja vadītāja profesionālā darbība neatbilst Izglītības likuma 30. pantam (izņemot Izglītības likuma 30. panta ceturtajā daļā noteiktās prasības), dibinātājs nosaka vadītājam steidzami veicamos uzdevumus profesionālās darbības pilnveidei, to izpildes termiņu un atkārtoti novērtē vadītāja profesionālo darbību.

16. Vadītāja profesionālās darbības novērtēšanas rezultātus un vadītāja profesionālās darbības mērķus jaunajam novērtēšanas periodam iekļauj izglītības iestādes pašnovērtējuma ziņojuma nepubliskojamajā daļā.

17. Vadītājam, kurš ir uzsācis darbu vadītāja amatā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, dibinātājs vadītāja profesionālās darbības mērķus nosaka līdz 2022. gada 1. februārim.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre A. Muižniece
24.09.2021