Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 83

Rīgā 2021. gada 18. augustā (prot. Nr. 31, 25. §)

Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 152 "Par neatliekamās palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
13. pantu, 23. panta pirmo daļu un 26. pantu,
likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas
9. punktu un 43. panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 152 "Par neatliekamās palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (Latvijas Vēstnesis, 2015, Nr. 124) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā saistošo noteikumu tekstā vārdu "Būvvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Pilsētas attīstības departaments" (attiecīgā locījumā).

2. Papildināt 2.1. apakšpunktu aiz vārda "dzīvesvietu" ar vārdiem "stihiskas nelaimes vai avārijas brīdī".

3. Papildināt II nodaļu ar 10.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1 Ja Apsekošanas komisija, vizuāli novērtējot dzīvojamo telpu vai dzīvojamo māju, to ir atzinusi par neatjaunojamu, tā pieprasa Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam (turpmāk - Pilsētas attīstības departaments) sniegt atzinumu par būves pārbaudi."

4. Papildināt 11. punktu aiz vārda "Noteikumu" ar skaitli "10.1.,".

5. Aizstāt 14. punktā vārdus "Rīgas pilsētas būvvaldes" ar vārdiem "Pilsētas attīstības departamenta".

6. Papildināt 2. pielikuma 1.3. apakšpunktu aiz vārda "termiņa" ar vārdiem ", bet ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc remontdarbu pabeigšanas. Ja pabalsta saņēmējs nav nodrošinājis dzīvojamās telpas apsekošanu noteiktajā termiņā, tiek uzskatīts, ka remontdarbi nav veikti".

7. Izteikt 2. pielikuma 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. ja atjaunojamās vai cietušās dzīvojamās telpas remonts nav veikts šīs Vienošanās 1.2. apakšpunktā noteiktajā termiņā vai nav nodrošināta dzīvojamās telpas apsekošana 1.3. apakšpunktā noteiktajā termiņā, vai dzīvojamā telpa ir pārdota un nav izpildīts 1.2. un 1.3. apakšpunktā noteiktais, atmaksāt visu saņemto pabalstu viena kalendārā mēneša laikā, skaitot no dienas, kad Departaments sastādījis aktu par neveiktajiem atjaunojamās vai cietušās dzīvojamās telpas remontdarbiem, pārskaitot to uz Rīgas domes Finanšu departamenta bankas kontu:

;".

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2021. gada 18. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 83 "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 152 "Par neatliekamās palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 152 "Par neatliekamās palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā"" (turpmāk - saistošie noteikumi) Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošo noteikumu Nr. 152 "Par neatliekamās palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 152) tekstā tiek aizstāti vārdi "Rīgas pilsētas būvvalde" ar vārdiem "Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments", Saistošie noteikumi Nr. 152 tiek papildināti ar 10.1 punktu, kā arī Saistošajos noteikumos Nr. 152 precizēts termins "cietusī persona", kā arī 11. punkts un 2. pielikums.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai precizētu terminu "cietusī persona", tādējādi novēršot likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 13. pantā noteikto normu dažādu interpretāciju no cietušās personas puses. Stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā cietušās telpas objektīvai tehniskai novērtēšanai ieviesta norma par Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta atzinuma pieprasīšanu gadījumos, kad vizuāli cietusī dzīvojamā telpa atzīta par neatjaunojamu. Turklāt Saistošo noteikumu Nr. 152 2. pielikumā precizēts pabalsta saņēmēja pienākums nodrošināt dzīvojamās telpas apsekošanu saprātīgā termiņā. Ar Rīgas domes 2021. gada 10. februāra lēmumu Nr. 380 "Par Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" un Rīgas pilsētas būvvaldes likvidāciju un to funkciju (uzdevumu) nodošanu Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam" ir nolemts līdz 2021. gada 31. augustam likvidēt Rīgas pilsētas būvvaldi, nododot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam Rīgas pilsētas būvvaldes funkcijas (uzdevumus). Sakarā ar Rīgas pilsētas būvvaldes likvidāciju ar saistošajiem noteikumiem nepieciešams izdarīt grozījumus Saistošajos noteikumos Nr. 152, aizstājot vārdus "Rīgas pilsētas būvvalde" ar vārdiem "Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments".

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Neietekmē.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

08.09.2021