Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 476

Rīgā 2021. gada 6. jūlijā (prot. Nr. 51 43. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 6. jūnija noteikumos Nr. 313 "Traktortehnikas un tās piekabes reģistrācijas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 10. panta 1.4 daļu,
10.3 panta ceturto daļu un 21. panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2017. gada 6. jūnija noteikumos Nr. 313 "Traktortehnikas un tās piekabes reģistrācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 114. nr.; 2018, 84., 172. nr.; 2019, 134. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Traktortehnikas, tās piekabes, maināmās velkamās iekārtas un maināmā tehnoloģiskā agregāta reģistrācijas kārtība".

2. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 10. panta 1.4 daļu, 10.3 panta ceturto daļu un 21. panta trešo daļu".

3. Izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra (turpmāk - aģentūra) reģistrē un noņem no uzskaites traktortehniku, tās piekabi, maināmo velkamo iekārtu un maināmo tehnoloģisko agregātu."

4. Aizstāt 2. punktā vārdus "traktortehnikas vai tās piekabes" ar vārdiem "traktortehnikas, tās piekabes, maināmās velkamās iekārtas vai maināmā tehnoloģiskā agregāta".

5. Izteikt 16.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.2. tirdzniecības numura zīmi. To izsniedz tikai noteiktā kārtībā aģentūrā reģistrētiem tirdzniecības uzņēmumiem, kas nodarbojas ar traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecību (turpmāk - komersants). Tirdzniecības numura zīmes piešķiršanu apliecina tirdzniecības numura apliecība;".

6. Svītrot 27. punkta ievaddaļā vārdus "vai aģentūras izsniegtu traktortehnikas vadītāja apliecību, vai traktortehnikas braukšanas mācību atļauju".

7. Papildināt noteikumus ar 27.2 punktu šādā redakcijā:

"27.2 Persona, kas sniedz finanšu pakalpojumus un ir noslēgusi līgumu par informatīvās sistēmas datu lietošanu, šo noteikumu 27.1 punktā minēto rakstveida pilnvarojumu, kā arī īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu iesniedz informatīvajā sistēmā."

8. Svītrot 29. punktu.

9. Izteikt 36. punktu šādā redakcijā:

"36. Lai reģistrētu traktortehniku vai tās piekabi, kas bijusi reģistrēta un ir noņemta no uzskaites informatīvajā sistēmā, attiecīgo traktortehniku vai tās piekabi uzrāda tehnisko datu salīdzināšanai. Reģistrācijas apliecībā norādītais īpašnieks iesniedz aģentūrā iesniegumu un reģistrācijas apliecību."

10. Izteikt 41.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.2. reģistrācijas apliecību;".

11. Izteikt 42.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.2. reģistrācijas apliecību;".

12. Papildināt noteikumus ar 60.1 punktu šādā redakcijā:

"60.1 Traktortehnikas un tās piekabes noņemšanu no uzskaites persona var pieteikt zemkopības nozares e-pakalpojumu vietnē https://epakalpojumi.zm.gov.lv/ esošajā informatīvajā sistēmā."

13. Papildināt noteikumus ar 62.1 un 62.2 punktu šādā redakcijā:

"62.1 Lai traktortehniku vai tās piekabi noņemtu no uzskaites tās atsavināšanai Latvijas Republikā, informatīvajā sistēmā izdara atzīmi par noņemšanu no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā un atļauju piedalīties ceļu satiksmē 30 dienas pēc noņemšanas no uzskaites. Izdarot atzīmi informatīvajā sistēmā, šo termiņu var pagarināt par 30 dienām. Lai traktortehniku vai tās piekabi pēc norādītā termiņa beigām izmantotu ceļu satiksmē, tā ir atkārtoti jāreģistrē un jāsaņem jauna reģistrācijas apliecība.

62.2 Lai speciālo traktortehniku noņemtu no uzskaites tās atsavināšanai Latvijas Republikā, informatīvajā sistēmā izdara atzīmi par noņemšanu no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā."

14. Papildināt 79. punktu aiz vārdiem "nogriež apakšējos stūrus" ar vārdiem "izņemot gadījumu, ja traktortehnika vai tās piekabe ir noņemta no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā, izdarot atzīmi informatīvajā sistēmā".

15. Papildināt IX nodaļu ar 83.1 punktu šādā redakcijā:

"83.1 Aģentūra noņem no uzskaites traktortehniku vai tās piekabi, ja:

83.1 1. traktortehnika vai tās piekabe ir pastāvīgi reģistrēta ārvalstī vai citā Latvijas transportlīdzekļu reģistrā un par šo faktu ir saņemta informācija no attiecīgā reģistra vai uzrādīts attiecīgā reģistra izsniegts dokuments;

83.1 2. veicot reģistrācijas darbības, valsts tehnisko apskati vai tehnisko kontroli uz ceļiem, aģentūra konstatē, ka traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas dokumentos norādītie uzskaites un tehniskie dati neatbilst patiesajam stāvoklim."

16. Papildināt noteikumus ar IX1 nodaļu šādā redakcijā:

"IX1. Maināmo velkamo iekārtu un maināmo tehnoloģisko agregātu reģistrācija un noņemšana no uzskaites

83.2 Šo noteikumu 27.1 un 27.2 punktā un III, V, VI, VIII un IX nodaļā minēto kārtību, kādā reģistrē un noņem no uzskaites traktortehniku vai tās piekabi, piemēro maināmajām velkamajām iekārtām un maināmajiem tehnoloģiskajiem agregātiem (turpmāk šajā nodaļā - iekārtas un agregāti), ja šajā nodaļā nav noteikts citādi.

83.3 Iekārtas un agregātus reģistrē informatīvajā sistēmā īpašumā, valdījumā vai turējumā šo noteikumu 27.1. apakšpunktā minētajiem nosacījumiem atbilstošām personām.

83.4 Lai reģistrētu iekārtas un agregātus, tos uzrāda tehnisko datu salīdzināšanai un persona, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, aģentūrā iesniedz:

83.4 1. iesniegumu, kurā norādīti iekārtu un agregātu tehniskie dati - grupa, apakšgrupa, marka, modelis, tips, identifikācijas numurs, izlaiduma gads, krāsa, pilna masa, pašmasa;

83.4 2. īpašuma tiesības apliecinošus dokumentus vai deklarāciju par iekārtu un agregātu piederību. Deklarāciju sagatavo, ja iekārtas un agregāti ražoti līdz 2021. gada 1. jūlijam. Deklarācijā norāda reģistrācijai nepieciešamos datus par īpašnieku, valdītāju vai turētāju un iekārtu un agregātu tehniskos datus, kā arī sniedz apliecinājumu, ka iekārtas un agregāti ir personas īpašumā, valdījumā vai turējumā un ka tie nav iegūti ar pretlikumīgām darbībām.

83.5 Aģentūra izstrādā šo noteikumu 83.4 2. apakšpunktā minētās deklarācijas veidlapu un nodrošina tās pieejamību aģentūras tīmekļvietnē www.vtua.gov.lv datņu formātā, kas nodrošina iespēju veidlapu lejupielādēt no tīmekļvietnes, aizpildīt un saglabāt bez ierobežojumiem.

83.6 Iekārtas un agregātus reģistrē atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumā noteiktajām grupām un apakšgrupām.

83.7 Pēc iekārtu un agregātu īpašnieka, valdītāja vai turētāja pieprasījuma aģentūra izsniedz informatīvās sistēmas izdruku par iekārtu un agregātu reģistrāciju, kurā iekļauti dati par īpašnieku, valdītāju vai turētāju un tehniskie dati par iekārtām un agregātiem.

83.8 Pamatojoties uz iekārtu un agregātu īpašnieka iesniegumu, iekārtas un agregātus var noņemt no uzskaites, kā arī reģistrēt īpašnieku, valdītāju un turētāju un tā datu maiņu.

83.9 Aģentūra saskaņā ar šo noteikumu 26. punktu iekārtām un agregātiem piešķir un iestrādā identifikācijas numuru, ja to nav piešķīris vai iestrādājis ražotājs."

17. Papildināt 1. pielikumu ar 12. un 13. punktu šādā redakcijā:

"12. Maināmā velkamā iekārta:

12.1. piekabināma;

12.2. pusuzkarināma.

13. Maināmais tehnoloģiskais agregāts."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs K. Gerhards

09.07.2021