Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ludzas novada domes saistošie noteikumi Nr. 8

Ludzā 2021. gada 27. maijā

Grozījumi Ludzas novada domes 2019. gada 26. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Ludzas novadā"

Apstiprināti ar Ludzas novada domes
27.05.2021. sēdes lēmumu (prot. Nr. 8, 10. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības
likums" 33. panta otro daļu, trešo daļu, 35. pantu, Ministru kabineta
17.12.2020. noteikumiem Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības
materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības
saņemšanu", likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu

Veikt grozījumus Ludzas novada domes 2019. gada 26. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Ludzas novadā":

1. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

" 9. Ludzas novadā ir šādi sociālās palīdzības pabalsti:

9.1. Pamata sociālās palīdzības pabalsti;

9.2. Papildu sociālās palīdzības pabalsti.

9.3. Pamata sociālās palīdzības pabalsti ir šādi:

9.3.1. garantētā minimālā ienākuma pabalsts;

9.3.2. mājokļa pabalsts

9.4. Papildu sociālās palīdzības pabalsti ir šādi:

9.4.1. pabalsts krīzes situācijā;

9.4.2. pabalsts atsevišķu izdevumu apmaksai:

9.4.2.1. pabalsts skolas piederumu iegādei un bērnu ēdināšanas izdevumu apmaksai;

9.4.2.2. pabalsts veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai maznodrošinātām personām/mājsaimniecībām;

9.4.2.3. pabalsts veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai trūcīgām personām/mājsaimniecībām."

2. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Mājokļa pabalsts

11.1. Mājokļa pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts Ministru kabineta 17.12.2020. noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteiktajā kārtībā un apmērā.

11.2. Mājokļa pabalsts tiek aprēķināts reizi ceturksnī uz iepriekšējā mēnesī izrakstītā rēķina pamata. Pabalsts tiek pārskaitīts pakalpojuma sniedzējam vai izmaksāts mājsaimniecībai pēc maksājuma kvīts iesniegšanas Sociālajā dienestā.

11.3. Mājokļa pabalsts cietā kurināmā iegādei tiek piešķirts vienu reizi gadā. Pabalsts tiek pārskaitīts kurināmā piegādātājam vai izmaksāts mājsaimniecībai pēc maksājuma kvīts iesniegšanas Sociālajā dienestā."

3. Aizstāt noteikumu tekstā vārdus "garantētā minimālā ienākuma līmenis" ("attiecīgā locījumā") ar vārdiem "garantētā minimālā ienākuma" ("attiecīgā locījumā").

4. Aizstāt noteikumu tekstā vārdus "maznodrošinātās personas/ģimenes" ("attiecīgā locījumā") ar vārdiem "maznodrošinātās personas/mājsaimniecības" ("attiecīgā locījumā").

Aizstāt noteikumu tekstā vārdus "trūcīgās personas/ģimenes" ("attiecīgā locījumā") ar vārdiem "trūcīgās personas/mājsaimniecības" ("attiecīgā locījumā").

Ludzas novada domes priekšsēdētājs E. Mekšs

 

Ludzas novada domes 2021. gada 27. maija saistošo noteikumu Nr. 8 "Par grozījumiem Ludzas novada domes 2019. gada 26. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Ludzas novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā tiek noteikti:

1) pamata sociālās palīdzības veidi: garantētā minimālā ienākuma pabalsts, mājokļa pabalsts.

2) Papildu sociālās palīdzības pabalsti: pabalsts krīzes situācijā, pabalsts atsevišķu izdevumu apmaksai.

Ar 01.07.2021. stājas spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā nosaka vienotu mājokļa pabalstu. Mājokļa pabalsta aprēķināšanas un piešķiršanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta 17.12.2020. noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu". Sakarā ar izmaiņām normatīvajos aktos ir nepieciešams veikt grozījumus Ludzas novada domes 2019. gada 26. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Ludzas novadā".

2. Īss projekta satura izklāsts 2.1. Pašvaldības pilnvarojums izdot saistošos noteikumus izriet no likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 7. punkta un 43. panta trešās daļas, kas nosaka, ka dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus par likumā paredzētajiem jautājumiem;

2.2. Saistošo noteikumu grozījumu mērķis ir noteikt pabalstu veidus, mājokļa pabalsta aprēķināšanas un piešķiršanas kārtību, atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Izmaiņas saistošajos noteikumos ietekmē pašvaldības budžeta līdzekļus, tiek prognozēts, ka pieaugs izdevumi mājokļa pabalsta izmaksai, jo mainās mājokļa pabalsta aprēķināšanas kārtība un apmērs.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi šo jomu neskar.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Pamata un papildu sociālās palīdzības piešķiršana tiek veikta uz personas iesnieguma pamata, tiek veikta pabalsta aprēķināšana, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai un Sociālais dienests pieņem lēmumu par mājokļa pabalsta piešķiršanu vai atteikumu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Ludzas novada domes priekšsēdētājs E. Mekšs

16.06.2021