Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Siguldas novada domes iesūtītā saistošo noteikumu konsolidētā redakcija (DOCX).
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 12

Siguldā 2021. gada 20. maijā

Grozījums Siguldas novada pašvaldības domes 2016. gada 14. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 "Par kārtību, kādā bērnus reģistrē un uzņem Siguldas pilsētas vispārējās izglītības iestāžu 1. klasēs"

Apstiprināti
ar Siguldas novada pašvaldības domes
lēmumu (prot. Nr. 7, 2. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15. panta pirmās daļas 4. punktu, 43. panta trešo daļu

Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2016. gada 14. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 "Par kārtību, kādā bērnus reģistrē un uzņem Siguldas pilsētas vispārējās izglītības iestāžu 1. klasēs" grozījumu un papildināt ar 24.1 punktu šādā redakcijā:

"24.1 Ja Izglītības iestādei pēc klašu nokomplektēšanas ir iespēja paredzēt klasē papildus uzņemamo izglītojamo skaitu, uz šīm vietām var tikt reģistrēti uzņemšanai bērni, kuru dzīvesvieta ar vismaz vienu no likumiskajiem pārstāvjiem ir deklarēta Siguldas novada administratīvajā teritorijā un šī bērna un likumiskā pārstāvja dzīvošanu Siguldas novada administratīvajā teritorijā apstiprina īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošs dzīvošanai derīgs nekustamā īpašuma objekts."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 12 "Grozījums Siguldas novada pašvaldības domes 2016. gada 14. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 "Par kārtību, kādā bērnus reģistrē un uzņem Siguldas pilsētas vispārējās izglītības iestāžu 1.klasēs""

Projekta nepieciešamības pamatojums:

2016. gada 14. decembra saistošo noteikumu Nr. 46 "Par kārtību, kādā bērnus reģistrē un uzņem Siguldas pilsētas vispārējās izglītības iestāžu 1. klasēs" esošā redakcija neparedz iespēju palielināt uzņemamo izglītojamo skaitu pēc klašu nokomplektēšanas, ja, pārvērtējot nepieciešamās platības izglītojamiem izglītības procesa īstenošanai, ir iespēja paredzēt papildus uzņemamo izglītojamo skaitu 1. klasē. Ņemot vērā minēto un Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto, ka "katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, nodrošināt jauniešiem iespēju iegūt vidējo izglītību (..)", kā arī Diasporas likuma 11. panta otrajā daļā noteikto, ka "Valsts un pašvaldību institūcijas, kā arī privātpersonas ir tiesīgas veikt arī citādus diasporas atbalsta pasākumus, lai palīdzētu tai uzturēt saikni ar Latviju", Izglītības pārvalde izteikusi priekšlikumu noteikumus papildināt ar punktu, kas dod iespēju izglītības iestādēm pēc klašu nokomplektēšanas paredzēt papildus uzņemamo izglītojamo skaitu, ja platība izglītības procesa nodrošināšanai ļauj paredzēt papildus vietas 1. klasē. Uz šīm vietām var tikt reģistrēti uzņemšanai bērni, kuru dzīvesvieta ar vismaz vienu no likumiskajiem pārstāvjiem ir deklarēta Siguldas novada administratīvajā teritorijā un šī bērna un likumiskā pārstāvja dzīvošanu Siguldas novada administratīvajā teritorijā apstiprina īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošs dzīvošanai derīgs nekustamā īpašuma objekts. Tādejādi ir iespēja nodrošināt izglītības iestādē vietu bērniem, kuru ģimenes ir pārcēlušās dzīvot Siguldas novada administratīvajā teritorijā, bet nav paspējušas vai nav varējušās līdz klašu nokomplektēšanai iesniegt iesniegumu bērna reģistrēšanai uzņemšanai 1. klasē Siguldas novada pašvaldības domes 2016. gada 14. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 noteiktajos termiņos (piemēram, ģimenes, kuras pārceļas no pastāvīgas dzīves ārvalstīs uz pastāvīgu dzīvi Siguldas novadā).

Īss projekta satura izklāsts:

noteikumi papildināti ar 24.1 punktu šādā redakcijā: "24.1 Ja Izglītības iestādei pēc klašu nokomplektēšanas ir iespēja paredzēt klasē papildus uzņemamo izglītojamo skaitu, uz šīm vietām var tikt reģistrēti uzņemšanai bērni, kuru dzīvesvieta ar vismaz vienu no likumiskajiem pārstāvjiem ir deklarēta Siguldas novada administratīvajā teritorijā un šī bērna un likumiskā pārstāvja dzīvošanu Siguldas novada administratīvajā teritorijā apstiprina īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošs dzīvošanai derīgs nekustamā īpašuma objekts."

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu:

lai nodrošinātu grozīto saistošo noteikumu izpildi, jaunas institūcijas un darba vietas veidot nav nepieciešams. Projekta finansiālā ietekme uz pašvaldības budžetu nepārsniedz 5% būtiskuma līmeni pret pašvaldības pamatbudžeta plānotajiem ieņēmumiem, no kuriem atskaitīti plānotie transferta ieņēmumi no valsts budžeta noteiktam mērķim (izņemot klimata pārmaiņu finanšu instrumentu finansējumu) un plānotajām iemaksām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā), līdz ar to vērtējama kā nebūtiska.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā:

saistošie noteikumi tiešā veidā uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

Informācija par administratīvajām procedūrām:

personas jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada pašvaldības Izglītības pārvaldē vai pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs.

Informācija par konsultācijām ar privātpersonām:

saistošie noteikumi pirms apstiprināšanas publicēti Siguldas novada pašvaldības mājaslapā: www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

12.06.2021