Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 47

Rīgā 2021. gada 12. maijā (prot. Nr. 21, 8. §)

Grozījumi Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošajos noteikumos Nr. 165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 8. punktu,
Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
13. panta četrpadsmito daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta
noteikumu Nr. 599 "Sabiedriskā transporta
pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas
kārtība" 35. un 68. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošajos noteikumos Nr. 165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr. 37; 2013, Nr. 16; 2015, Nr. 172; 2018, Nr. 79) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 2.1. apakšpunktā vārdus "viedkartē, viedbiļetē" ar vārdiem "elektroniskajā kartē, mobilajā lietotnē".

2. Izteikt 10., 11., 12. un 13. punktu šādā redakcijā:

"10. Pasažierim ir pienākums nekavējoties pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī autorizēt (reģistrēt) abonementa biļeti (tajā skaitā abonementa biļeti ar braukšanas maksas atvieglojumu 100 % apmērā no biļetes cenas). Biļetes autorizāciju neveic, ja pasažieris brauc pa citu maršrutu tā paša veida sabiedriskajā transportlīdzeklī maršrutu sakritības robežās saskaņā ar šo saistošo noteikumu 12. punktu.

11. Abonementa biļetes derīgumu braucienam apliecina abonementa biļetes autorizācijas kods, kas ir elektroniska informācija, ko iegūst pārvadātāja noteiktajā kārtībā.

12. Abonementa biļete ir derīga braukšanai vienā virzienā līdz maršruta galapunktam reisā, kurā tā ir autorizēta. Abonementa biļete ar iespēju braukt noteiktā termiņā vienā maršrutā ir derīga tajā maršrutā, kurā pasažieris pēc iegādes veicis pirmo tās autorizāciju. Ja pārvadātājs piedāvā iegādāties abonementa biļeti vienam maršrutam, pēc pirmā brauciena autorizācijas ar to atļauts braukt pa citu maršrutu tā paša veida sabiedriskajā transportlīdzeklī maršrutu sakritības robežās līdz pēdējai pieturvietai, kur pilnībā sakrīt maršruti. Nosacījumi par tiesībām izmantot abonementa biļeti vienam maršrutam maršrutu sakritības robežās neattiecas uz sabiedriskajiem transportlīdzekļiem, kas veic paaugstināta servisa pārvadājumus.

13. Ja nav notikusi biļetes autorizācija, pasažierim ir pienākums iegādāties braukšanas biļeti."

3. Izteikt 15. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Elektroniskajā kartē ielādēto abonementa biļeti var izmantot (autorizēt) 12 mēnešu laikā pēc tās iegādes, bet mobilajā lietotnē ielādēto abonementa biļeti var izmantot (autorizēt) trīs mēnešu laikā pēc tās iegādes."

4. Papildināt III nodaļu ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Braukšanas biļešu kontroles pasākumu laikā pasažierim ir pienākums uzrādīt (iedot rokās) kontrolierim vienreizējo braukšanas biļeti, abonementa biļetes datu nesēju - elektronisko karti vai dokumentu, kas apliecina pasažiera tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, vai uzrādīt mobilajā lietotnē autorizēto biļeti."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2021. gada 12. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 47 "Grozījumi Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošajos noteikumos Nr. 165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Grozījumi Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošajos noteikumos Nr. 165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu" (turpmāk - saistošie noteikumi) paredz:

1) papildināt abonementa biļetes definīciju, paredzot, ka abonementa biļete var tikt ielādēta arī mobilajā lietotnē;

2) papildināt pasažieru pienākumus, nosakot, ka gadījumā, ja pasažieris abonementa biļeti ir ielādējis mobilajā lietotnē, pasažieris biļešu kontrolierim uzrāda mobilajā lietotnē autorizēto (reģistrēto) biļeti;

3) noteikt elektroniskajā kartē un mobilajā lietotnē ielādētās abonementa biļetes derīguma termiņu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

2.1. Rīgas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme", paplašinot esošās elektronisko norēķinu sistēmas (turpmāk - ENS) funkcionalitāti un nodrošinot elastīgāku biļešu klāsta piedāvājumu, realizē ENS digitālās biļetes projektu, kuras pamatā ir kvadrātkoda (Quick Response Code - divdimensiju svītrkods) datu pārnešanas tehnoloģijas, ko šobrīd plaši izmanto, lai strukturētu informāciju nodotu no vienas viedierīces citai. ENS digitālās biļetes ietvarā tiek realizēts jauns tehniskais veids, kā norēķināties par braucienu Rīgas sabiedriskajā transportā un kā veikt ielādētās brauciena biļetes reģistrāciju, nodrošinot iespēju abus procesus veikt ar videokameru aprīkotā viedierīcē. Šāds ENS papildinājums ļaus samazināt biļešu iegādei nepieciešamo laiku, novērsīs biļešu pieejamības un izmantojamības neērtības mazumtirdzniecībā, turklāt norēķiniem par sabiedriskā transporta izmantošanu nebūs nepieciešama skaidra nauda.

2.2. Mobilajā lietotnē esošās biļetes derīguma termiņš ir trīs mēneši (atšķirībā no citām abonementa biļetēm, kuru derīguma termiņš ir 12 mēneši). Šāds termiņš ir noteikts sakarā ar nepieciešamību pielietot papildu drošības pasākumus attiecīgās biļetes datu nesējā, mazinot iespēju mobilajā lietotnē ierakstītās informācijas par biļetes kodu dešifrēšanu, tālāku pavairošanu vai simulāciju, kā arī ar nepieciešamajiem tehniskajiem resursiem iegādāto biļešu datu uzglabāšanai un uzturēšanai risinājuma ietvarā realizētajās informācijas sistēmas datubāzēs.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nav ietekmes uz pašvaldības budžetu.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Administratīvās procedūras netiek mainītas.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Nav notikušas konsultācijas ar privātpersonām.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

21.05.2021