Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā

Izdarīt Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā (Latvijas Vēstnesis, 2016, 249. nr.; 2017, 242. nr.; 2019, 75., 240. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumu ar 7.2 pantu šādā redakcijā:

"7.2 pants. Aizliegums spēlēt azartspēles

(1) Lai aizsargātu bērna tiesības un veicinātu vecāku pienākuma pildīšanu - uzturlīdzekļu maksāšanu -, parādniekam ir aizliegts spēlēt azartspēles, interaktīvās azartspēles, kā arī piedalīties interaktīvajās izlozēs.

(2) Azartspēļu organizētājam ir pienākums nodrošināt, lai parādnieks neatrastos azartspēļu organizēšanas vietā un parādniekam tiktu liegta piekļuve interaktīvo azartspēļu tīmekļvietnei.

(3) Lai nodrošinātu šā panta otrajā daļā minētā pienākuma izpildi, azartspēļu organizētājs informāciju iegūst no Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistra, izmantojot Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas uzturētu autorizētu datu attēlošanas risinājumu. Fonds nodrošina datu nodošanu Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai, izmantojot valsts informācijas sistēmu savietotāja datu izplatīšanas tīklu saskaņā ar valsts informācijas sistēmu savietotāja lietošanas kārtību."

2. Papildināt 14. pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Ja uzturlīdzekļu izmaksa izbeigta saskaņā ar šā panta pirmās daļas 13. punktu un ir saņemti visi dokumenti, kas nepieciešami jauna lēmuma par uzturlīdzekļu izmaksu pieņemšanai, uzturlīdzekļu izmaksa nosakāma nevis no dienas, kad saņemts jaunais iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu, bet no dienas, kad uzturlīdzekļu izmaksa tika izbeigta."

3. Papildināt likumu ar 20.  un 21. pantu šādā redakcijā:

"20. pants. Iesniegumu iesniegšana, izmantojot tiešsaistes formas

Šajā likumā noteiktajā kārtībā tiek izskatīti elektroniskie iesniegumi, ja tie iesniegti un personas identitāte pārbaudīta, izmantojot tiešsaistes formas, kas pieejamas valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

21. pants. Uzturlīdzekļu parāda nodošana piedziņai ārpustiesas parāda atguvējam

(1) Fonda administrācija šā likuma 11. panta astotajā daļā minētajos gadījumos uz lēmuma pamata radušos parādu un par to aprēķinātos likumiskos procentus (turpmāk - atgūstamais parāds) pirms nodošanas piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam uzdod atgūt parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam (turpmāk - parādu piedzinējs).

(2) Fonda administrācija parādu piedzinējam nodod ziņas, kas nepieciešamas atgūstamā parāda atgūšanas procesam: Fonda administrācijas lēmuma par uzturlīdzekļu izmaksu datumu un numuru, informāciju par to, kad uzsākta uzturlīdzekļu izmaksa no Fonda, kā arī ziņas par parādnieku - vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi un izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru. Parādu piedzinējs piecu dienu laikā pēc informācijas saņemšanas uzsāk atgūstamā parāda atgūšanu un veic to Parādu ārpustiesas atgūšanas likumā noteiktajā kārtībā tiktāl, ciktāl šis likums nenosaka citādi.

(3) Parādu piedzinējs atgūstamā parāda atgūšanas procesu veic ne ilgāk par sešiem mēnešiem, ja no dienas, kad no Fonda administrācijas saņemta parāda atgūšanas procesam nepieciešamā informācija, vai no pēdējā veiktā maksājuma dienas parādnieks nav veicis nevienu maksājumu parādu piedzinējam.

(4) Ja parādu piedzinējs veic parāda atgūšanas procesu no parādnieka, pamatojoties arī uz cita kreditora prasījumu, un no parādnieka saņem maksājumu, kurā nav norādīts, kura kreditora prasījuma dzēšanai maksājums veikts, saņemtais maksājums tiek ieskaitīts atgūstamā parāda dzēšanai.

(5) Ja parādnieks atgūstamā parāda atgūšanas procesa laikā atmaksā minēto parādu Fondam vai noslēdz ar Fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veiks uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus Fonda administrācijai, Fonda administrācija par to informē parādu piedzinēju un parādu piedzinējs parāda atgūšanas procesu attiecībā uz minēto parādu izbeidz. Ja parādniekam no jauna veidojas parāds Fondam vai parādnieks noslēgto vienošanos nepilda, Fonda administrācija Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā sagatavo izpildrīkojumu un iesniedz to izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

(6) Parādu piedzinējs reizi mēnesī atgūtā parāda daļu pārskaita Fondam un nosūta uz Fonda administrācijas oficiālo elektronisko adresi pārskatu par saņemtajiem maksājumiem, norādot parādnieka vārdu, uzvārdu, personas kodu, Fonda administrācijas lēmuma numuru un veiktā maksājuma apmēru. Pēc Fonda administrācijas pieprasījuma parādu piedzinējam ir pienākums nekavējoties sniegt citu pieprasīto informāciju.

(7) Parādu piedzinējs piecu dienu laikā pēc atgūstamā parāda atgūšanas procesa beigām uz Fonda administrācijas oficiālo elektronisko adresi nosūta informāciju par lietas pabeigšanu un gala aprēķinu, norādot visus parādnieka veiktos maksājumus un ieturēto atlīdzību. Ja atgūstamais parāds Fondam nav segts pilnā apmērā, Fonda administrācija pēc informācijas saņemšanas Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā sagatavo izpildrīkojumu un iesniedz to izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

(8) Izdevumus, kas parādu piedzinējam radušies saistībā ar atgūstamā parāda atgūšanu, kā arī parādu piedzinēja atlīdzību, kas nepārsniedz sešus procentus no atgūstamā parāda summas, sedz parādnieks. Parādniekam ir pienākums atlīdzināt parādu piedzinējam radušos parāda atgūšanas izdevumus arī pēc tam, kad atgūstamā parāda atgūšanas process ir izbeigts."

4. Pārejas noteikumos:

aizstāt 10. punktā skaitļus un vārdus "2021. gada 30. jūnijam" ar skaitļiem un vārdiem "2023. gada 30. jūnijam";

papildināt pārejas noteikumus ar 12. un 13. punktu šādā redakcijā:

"12. Šā likuma 7.2 pants, kas paredz parādniekam aizliegumu spēlēt azartspēles, interaktīvās azartspēles, kā arī piedalīties interaktīvajās izlozēs, stājas spēkā 2021. gada 1. maijā.

13. Šā likuma 21. pants stājas spēkā 2021. gada 1. septembrī un ir spēkā līdz 2022. gada 31. augustam. Saskaņā ar šā likuma 21. pantu uzsāktās parādu ārpustiesas atgūšanas lietas pabeidz saskaņā ar minētajā pantā noteikto regulējumu. Parāda atgūšanas procesu veic ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. augustam, ja parāda atgūšanas procesa laikā tiek saņemtas iemaksas, vai ne ilgāk par sešiem mēnešiem, ja no dienas, kad no Fonda administrācijas saņemta parāda atgūšanas procesam nepieciešamā informācija, vai no pēdējā veiktā maksājuma dienas parādnieks nav veicis nevienu maksājumu parādu piedzinējam."

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 8. aprīlī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 20. aprīlī

04.05.2021