Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 219

Rīgā 2021. gada 8. aprīlī (prot. Nr. 32 19. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 3. novembra noteikumos Nr. 1290 "Noteikumi par gaisa kvalitāti"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu"
12. panta otro daļu un 17. panta trešo daļu
un Vides aizsardzības likuma 17. panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2009. gada 3. novembra noteikumos Nr. 1290 "Noteikumi par gaisa kvalitāti" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 182. nr.; 2017, 50. nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 8.3 punktā vārdus un skaitli "sākot ar 2019. gadu".

2. Svītrot 8.4 punktā vārdus un skaitli "ne vēlāk kā 2019. gadā un pēc tam vismaz".

3. Papildināt noteikumus ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Centrs, izvietojot gaisa monitoringa stacijas atbilstoši šo noteikumu 11. pielikumā minētajām prasībām, nodrošina, ka to paraugu ņemšanas vietu izvietojums un skaits, kuros iegūtos datus izmanto daļiņu PM2,5 vidējā ekspozīcijas rādītāja noteikšanai, pienācīgi atspoguļo šo daļiņu radīto vispārējo iedarbību uz iedzīvotājiem. Paraugu ņemšanas vietu skaits nedrīkst būt mazāks par šo noteikumu 10. pielikuma 1.2. apakšpunktā noteikto."

4.  Izteikt 14.1 punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Lai nodrošinātu šajos noteikumos minētajām prasībām atbilstoša valsts monitoringa tīkla izveidi un regulāri izvērtētu, vai esošais valsts monitoringa tīkla plānojums un monitoringa staciju atrašanās vietas vēl joprojām ir pamatotas un optimālas, centrs pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā reizi piecos gados sagatavo ziņojumu, kurā izvērtē un pamato visu valsts monitoringa tīklā iekļauto monitoringa staciju vietu izvēli, kā arī iekļauj šo monitoringa staciju apkārtnes fotogrāfijas, kurās norādītas debespuses, un detalizētas kartes."

5. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Aglomerācijās un zonās, kur datus no stacionāro mērījumu paraugu ņemšanas vietām papildina ar modelēšanā vai indikatīvos mērījumos iegūtu informāciju, centrs par 50 % var samazināt paraugu ņemšanas vietu kopskaitu, kas noteikts šo noteikumu 10. pielikuma I daļā, ja ir ievēroti šādi nosacījumi:

20.1. ar modelēšanu vai indikatīvajiem mērījumiem iegūtā informācija ir pietiekama, lai novērtētu gaisa kvalitāti attiecībā uz robežlielumiem vai trauksmes līmeņiem, un tā ir pietiekama sabiedrības informēšanai;

20.2. ierīkojamo paraugu ņemšanas vietu skaits un citu novērtēšanas paņēmienu nodrošinātā telpiskā izšķirtspēja ir pietiekama, lai attiecīgas piesārņojošas vielas koncentrāciju noteiktu saskaņā ar šo noteikumu 15. pielikuma I daļā paredzētajiem datu kvalitātes mērķiem un iegūtu šo noteikumu 15. pielikuma II daļā paredzētajiem kritērijiem atbilstīgus novērtējuma rezultātus."

6. Papildināt noteikumus ar 20.1 punktu šādā redakcijā:

"20.1 Modelēšanas vai indikatīvo mērījumu rezultātus ņem vērā, novērtējot atbilstību šajos noteikumos noteiktajiem robežlielumiem."

7. Papildināt 40. punktu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Izstrādājot šajā punktā minētos rīcības plānus, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ja nepieciešams, sadarbojas ar Eiropas Savienības kandidātvalstīm un trešajām valstīm."

8. Aizstāt 45.3. apakšpunktā vārdus "pašvaldības informē iedzīvotājus" ar vārdiem "pašvaldības pienācīgi un laikus, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā informē iedzīvotājus".

9. Papildināt noteikumus ar 59. punktu šādā redakcijā:

"59. Šo noteikumu 8.3 un 14.1 punktā minēto novērtējumu veic 2021. gadā un turpmāk, ievērojot minētajos punktos noteikto regularitāti. Savukārt šo noteikumu 8.4 punktā minēto dalību nodrošina 2022. gadā un turpmāk, ievērojot šo noteikumu 8.4 punktā noteikto regularitāti."

10. Izteikt 11. pielikuma 3.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.2. gaisa plūsmas paraugu ņemšanas ierīces ieplūdes atvere novietota 1,5 m (elpošanas zona) līdz 4 m augstumā virs zemes. Augstāks novietojums var būt nepieciešams tad, ja monitoringa stacija raksturo plašāku teritoriju. Visas atkāpes no noteiktajām novietojuma prasībām dokumentē un iekļauj ziņojumā, kas tiek izstrādāts saskaņā ar šo noteikumu 14.1 punktu;".

11. Izteikt 17. pielikuma 2. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"2. Ozona prekursoru mērījumi ietver vismaz slāpekļa oksīdus (NO un NO2) un attiecīgos gaistošos organiskos savienojumus (GOS). Gaistošie organiskie savienojumi, kurus ieteicams mērīt, ir šādi:".

12. Svītrot 17. pielikuma 3. punkta otrajā teikumā vārdus "pēc iespējas".

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs A. T. Plešs

13.04.2021