Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ozolnieku novada domes saistošie noteikumi Nr. 5/2021

2021. gada 25. martā
Par pabalstu krīzes situācijā ārkārtējās situācijas laikā sakarā ar Covid-19 izplatību
Apstiprināti ar Ozolnieku novada domes
2021. gada 25. marta sēdes lēmumu Nr. 20 (prot. Nr. 8)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
36. panta sesto daļu, Pārejas noteikumu 37.1 punkta 1. apakšpunktu

1. Saistošie noteikumi nosaka Ozolnieku novada pašvaldības pabalsta krīzes situācijā ārkārtējās situācijas laikā sakarā ar Covid-19 izplatību (turpmāk – pabalsts) apmēru, pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību, kā arī personas, kurām ir tiesības saņemt pabalstu.

2. Pabalstu piešķir un izmaksā Ozolnieku novada pašvaldības Sociālais dienests (turpmāk – Dienests) laikā, kamēr valstī izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām.

3. Pabalstu ir tiesības saņemt atsevišķi dzīvojošai personai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir Ozolnieku novada administratīvajā teritorijā un kurai ievērojami samazinājušies vai ir zaudēti ienākumi saistībā ar Covid-19 izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ un ir nepieciešama materiāla palīdzība, lai nodrošinātu savas pamatvajadzības, tajā skaitā, ja tā atbilst kādam no šādiem kritērijiem:

3.1. personai saistībā ar ārkārtējo situāciju nav ienākumu (piemēram, persona ir bezalgas atvaļinājumā ne mazāk kā vienu mēnesi, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir pieņēmusi lēmumu atteikt pabalsta piešķiršanu, izņemot gadījumu, kad persona pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pēc pašas vēlēšanās, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem);

3.2. personai ir radušies papildus izdevumi, ko tā pati nespēj segt, atrodoties pašizolācijā saistībā ar atgriešanos no citas valsts (piemēram, ienākumi un uzkrājumi iztērēti papildus mājoklim, viesnīcai, transportam, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem).

4. Pabalsta apmērs mēnesī ir EUR 150,00 (viens simts piecdesmit euro) apmērā.

5. Personai, kurai piešķirts pabalsts, palielina izmaksājamā pabalsta apmēru par EUR 50,00 (piecdesmit euro) mēnesī par katru aprūpē esošu bērnu līdz 18 gadu vecumam.

6. Pabalstu piešķir, sākot no 2021. gada marta mēneša par kalendāro mēnesi, kurā persona ir pieprasījusi pabalstu.

7. Pabalstu nepiešķir, ja personai atbilstoši normatīvajiem aktiem ir piešķirts dīkstāves atbalsts.

8. Pabalsta saņemšanai persona iesniedz Dienestā iesniegumu, norādot izveidojušās krīzes situācijas saistību ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, un dokumentus, kas apliecina krīzes situācijas apstākļus.

9. Dienestam ir tiesības pieprasīt un personai, kura pieprasījusi pabalstu, ir pienākums sniegt Dienestam papildus informāciju par krīzes situācijas apstākļiem, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai.

10. Dienests izvērtē personas, kas pabalstu pieprasījusi, un mājsaimniecības situāciju, spēju apmierināt pamatvajadzības, pārbauda lēmuma pieņemšanai nepieciešamās ziņas un desmit darba dienu laikā pēc iesnieguma un visu lēmuma pieņemšanai nepieciešamo dokumentu un informācijas saņemšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu, norādot pamatojumu un lēmuma apstrīdēšanas kārtību.

11. Saistošie noteikumi publicējami un tie stājas spēkā Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 24. panta pirmajā un otrajā daļā noteiktajā kārtībā.

Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs A. Ozoliņš
Saistošo noteikumu Nr. 5/2021 "Par pabalstu krīzes situācijā ārkārtējās situācijas laikā sakarā ar Covid-19 izplatību"
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums

Sadaļas paskaidrojums

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLai sniegtu atbalstu Ozolnieku novada iedzīvotājiem, kuri palikuši bez ienākumiem vai to ienākumi ir būtiski samazinājušies sakarā ar ārkārtējās situācijas iestāšanos un kuri nesaņem nevienu no valsts noteiktajiem atbalsta veidiem, ir nepieciešams pilnveidot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktā pabalsta krīzes situācijā ārkārtējās situācijas laikā sakarā ar Covid-19 izplatību tiesisko regulējumu un apstiprināt atsevišķus saistošos noteikumus.
2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka krīzes pabalsta apmēru – EUR 150,00 mēnesī, kā arī tā piešķiršanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuPabalsta krīzes situācijā izmaksai Ozolnieku novada sociālā dienesta budžetā 2021. gadā ieplānoti ____ euro.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumi nodrošinās iespēju sniegt materiālu atbalstu Ozolnieku novada iedzīvotājiem, lai uzlabotu sociālo situāciju krīzes situācijā nonākušām personām sakarā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību, un kuras nesaņem valsts atbalstu.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", Ozolnieku novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.ozolnieki.lv un nosūtīti informācijai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ozolnieku novada pašvaldības Sociālais dienests.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav organizētas.
Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs A. Ozoliņš
01.04.2021