Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 10

Jūrmalā 2021. gada 25. februārī (prot. Nr. 3, 3. p.)

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 12. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 13. punktu,
likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 6. punktu un
Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija
noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldība var uzlikt pašvaldības
nodevas" 11. punktu

Izdarīt Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 12. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā" (Latvijas Vēstnesis, 2017, Nr. 82, 2017, Nr. 252, 2018, Nr. 246, 2019, Nr. 247) šādus grozījumus:

1. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Kontrolpunktos un īpaša režīma zonā, ņemot vērā satiksmes intensitāti un tehniskās iespējas, uzstāda:

8.1. dienas caurlaides apmaksas aparātus;

8.2. tehniskos līdzekļus - videotehniskās kontroles ierīces, kuras izmanto pārkāpumu fiksēšanai, neapturot transportlīdzekli."

2. Svītrot 21.1.3. apakšpunktā vārdus "vai patapinājuma".

3. Svītrot 28. punktā saīsinājumu "www".

4. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Personas, kuras ir atbrīvotas no nodevas samaksas saskaņā ar šo noteikumu 21.3. apakšpunktu, uzrādot dokumentus, kas pamato tiesības saņemt atbrīvojumu no nodevas samaksas, pieteikties terminētās caurlaides saņemšanai var arī Jūrmalas pilsētas domes struktūrvienībā vai iestādē. Struktūrvienību un iestāžu sarakstu, kurās pieejams šāds pakalpojums, publicē pašvaldības tīmekļa vietnē un izliek redzamā vietā Jūrmalas pilsētas domes ēkā."

5. Izteikt 48. punktu šādā redakcijā:

"48. Par iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalā bez caurlaides, kuras nepieciešamību nosaka šie noteikumi, piemēro naudas sodu fiziskajai personai un juridiskajai personai desmit naudas soda vienību apmērā."

6. Svītrot 2. pielikumā:

6.1.  tabulas 3., 4., 5., 8. un 10. punkta piektajā kolonnā vārdus "izziņa no darbavietas (ja nav iesniegta iestādes pilnvarotās personas autorizēta elektroniskā informācija par iestādes darbiniekiem strukturizētā veidā)";

6.2. tabulas 11. punkta piektajā kolonnā vārdus "darbavietas vai";

6.3. tabulas 13. punkta piektajā kolonnā vārdus "izziņa no darbavietas (ja pieteikumu iesniedz organizācijas darbinieks)".

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G. Truksnis

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas pilsētas domes 2021. gada 25. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 12. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts Noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 13. punktu, likuma "Par nodokļiem un nodevām " 12. panta pirmās daļas 6. punktu un Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldība var uzlikt pašvaldības nodevas" 11. punktu un paredz:

- svītrot saistošo noteikumu normu par iespēju kontrolpunktos nodrošināt dežurējošo personālu;

- precizēt nodevas atbrīvojuma piemērošanu īres un patapinājuma līguma gadījumā;

- precizēt saistošo noteikumu normu par administratīvās atbildības piemērošanu;

- atteikties no darba devēja izziņas pieprasīšanas, ja nodevas atvieglojuma piemērošana ir saistīta ar nodarbinātību Jūrmalā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums 2.1. Tā kā transportlīdzekļu iebraukšanas īpaša režīma zonā Jūrmalā ievērošanas kontrolei tiek izmantotas videotehniskās kontroles ierīces, dežurējošā personāla klātbūtne kontrolpunktos nav nepieciešama. Pakalpojumi, kas saistīti ar bezmaksas caurlaižu noformēšanu personām, kurām ir paredzēts atbrīvojums no nodevas nomaksas, ir pieejami gan attālināti e-pakalpojumu portālā, gan klātienē Jūrmalas pilsētas domes struktūrvienībās un iestādē.

2.2. Saskaņā ar Ministru kabineta 2005. gada 28.jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 16.3.1. apakšpunktu no nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās atbrīvo fiziskās personas, ja tām attiecīgajā teritorijā ir pastāvīgā dzīvesvieta vai to īpašumā (valdījumā, lietošanā) ir nekustamais īpašums. Jūrmalas pilsētas dome saistošajos noteikumos, ievērojot minēto fizisko personu tiesības un tiesiskās intereses, var ierobežot fizisko personu skaitu, kas atbrīvojamas no nodevas samaksas.

Šobrīd attiecībā uz personas lietošanā esošo nekustamo īpašumu ir noteikti divi kritēriji nodevas atbrīvojuma piemērošanai: 1) ar nekustamā īpašuma īpašnieku ir noslēgts dzīvojamo telpu īres vai patapinājuma līgums; 2) nekustamā īpašuma īpašnieks ir reģistrēts komercreģistrā vai Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu maksātāju reģistrā, vai ir paziņojis Valsts ieņēmumu dienestam par saimnieciskās darbības veikšanu.

Tā kā patapinājuma līgums pamatā ir bezatlīdzības līgums, ne vienmēr ir iespējams izpildīt prasību attiecībā uz nekustamā īpašuma īpašnieka saimnieciskās darbības reģistrēšanu. Savukārt šis priekšnosacījums ir uzskatāms par obligātu, lai nepieļautu situāciju, kad tiek noslēgti simulatīvi līgumi, lai izvairītos no nodevas maksāšanas un šos līgumus izmantotu par pamatu caurlaižu noformēšanai ar nodevas atbrīvojumu, kas attiecīgi radītu zaudējumus pašvaldības budžetam.

2.3. Administratīvās atbildības likuma 19. nodaļā "Administratīvā pārkāpuma procesa īpatnības atsevišķās lietu kategorijās" ir noteikta administratīvā pārkāpuma procesa kārtība atsevišķām lietu kategorijām, tai skaitā gadījumos, kad pārkāpumi fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli. Taču saistošajos noteikumos nedrīkst noteikt, kuru konkrēti Administratīvās atbildības likuma nodaļu piemēro kurā gadījumā, tādējādi šī informatīvā atsauce ir svītrojama.

2.4. Tā kā Jūrmalas pilsētas domei elektroniski ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta informācija par fizisko personu darba vietām, nav nepieciešams šo informāciju papildus pieprasīt no personām, kuras iesniedz pieteikumu caurlaidei ar nodevas atvieglojumu saistībā ar nodarbinātību Jūrmalā. Līdz ar to turpmāk personām vairs nebūs nepieciešams pieteikumam pievienot darba devēja izziņu.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu Neietekmē.
4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.
5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām Tiks samazināts administratīvais slogs fiziskām personām, kurām piemērojams nodevas atvieglojums saistībā ar nodarbinātību Jūrmalā, jo pieteikumam vairs nebūs jāpievieno darba devēja izziņa.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas. Saistošie noteikumi tiks publicēti pašvaldības tīmekļa vietnē www.jurmala.lv

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G. Truksnis

17.03.2021