Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ādažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 3/2021

Ādažu novadā 2021. gada 26. janvārī

Grozījumi Ādažu novada domes 23.02.2010. saistošajos noteikumos Nr. 3 "Saistošie noteikumi par Ādažu novada pašvaldības materiālo atbalstu aprūpes vai kopšanas pakalpojumu nodrošināšanai"

Apstiprināti ar Ādažu novada domes
26.01.2021. sēdes lēmumu (prot. Nr. 2 § 23)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu
un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
35. panta trešo un ceturto daļu

Izdarīt grozījumus Ādažu novada domes 2010. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 3 "Saistošie noteikumi par Ādažu novada pašvaldības materiālo atbalstu aprūpes vai kopšanas pakalpojumu nodrošināšanai":

1. Izteikt tiesisko regulējumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu."

2. Izteikt 1. un 1.1 punktu šādā redakcijā:

"1. Pabalsts paredzēts aprūpes vai kopšanas pakalpojumu nodrošināšanai:

1.1. pensijas vecuma personām un personām ar I vai II grupas invaliditāti, kuru mājsaimniecības ienākumi nepārsniedz maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni;

1.2. bērnu invalīdu vecākam (aizbildnim), ja bērnam ir īpaši smagi funkcionālie traucējumi.

1.1 Ģimenes (personas) ienākumi tiek izvērtēti analoģiski Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteiktajai kārtībai."

3. Skaitli un vārdus 6. punktā "310 euro mēnesī" aizstāt ar vārdiem "maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni".

4. Skaitli un vārdus 7. punktā "310 euro" aizstāt ar vārdiem "maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni".

Ādažu novada domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada domes 2021. gada 26. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 3/2021 "Grozījumi Ādažu novada domes 23.02.2010. saistošajos noteikumos Nr. 3 "Saistošie noteikumi par Ādažu novada pašvaldības materiālo atbalstu aprūpes vai kopšanas pakalpojumu nodrošināšanai""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

1.1. Likuma "Par pašvaldībām" (turpmāk - likums) 15. panta pirmā daļas 7. punktā noteikts, ka pašvaldības autonomā funkcija ir nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību, bet 43. panta trešajā daļā noteikts, ka dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

1.2. Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka personām materiālā atbalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai un pabalstam krīzes situācijā.

2. Īss projekta satura izklāsts

Nepieciešams grozīt saistošos noteikumus, nosakot ģimenes (personas) ienākumu slieksni atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā veiktajiem grozījumiem.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

3.1. Ņemot vērā, ka tiek palielināts ienākumu līmenis maznodrošinātām mājsaimniecībām par 171 euro pirmajai personai mājsaimniecībā un par 40 euro otrajai personai, Noteikumu īstenošanai paredzama palielināta finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu, jo palielināsies klientu loks, veidojot izmaksu pieaugumu par 10 000 euro.

3.2. Noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas un darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

4.1. Mērķgrupas, ko ietekmē Noteikumi, ir Ādažu novada pašvaldībā deklarētās personas, kuras atbilst Noteikumos noteiktajām kategorijām.

4.2. Noteikumu tiesiskais regulējums neietekmēs uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

5.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties Noteikumu piemērošanā, ir Ādažu novada domes Sociālais dienests.

5.2. Noteikumu projekts neskar administratīvās procedūras un nemaina privātpersonu veicamo darbību līdzšinējo kārtību.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

6.1. Noteikumu projekts tika izskatīts Ādažu novada domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālajā komitejā, kā arī Finanšu komitejā.

6.2. Pēc Noteikumu projekta izskatīšanas Finanšu komitejā, tas tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.adazi.lv, dodot iespēju sabiedrības pārstāvjiem izteikt priekšlikumus vai iebildumus. Noteiktajā laikā iebildumi vai priekšlikumi netika saņemti.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

04.03.2021