Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ādažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 4/2021

Ādažu novadā 2021. gada 26. janvārī

Grozījumi Ādažu novada domes 25.07.2017. saistošajos noteikumos Nr. 24/2017 "Par pirmsskolas vecuma bērnu reģistrāciju un uzņemšanu Ādažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs"

Apstiprināti
ar Ādažu novada domes 26.01.2021.
sēdes lēmumu (prot. Nr. 2 § 28)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu
un Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu

Izdarīt Ādažu novada domes 2017. gada 25. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 24/2017 "Par pirmsskolas vecuma bērnu reģistrāciju un uzņemšanu Ādažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs" šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar jaunu terminu šādā redakcijā:

"2.10. uzņemšanas komisija - pašvaldības izveidota komisija bērnu uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs (turpmāk - komisija)."

2. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Pieteikumi tiek anulēti datubāzē, ja:

14.1. vecāks atsauc pieteikumu portālā vai reģistrācijas vietā, bet bērna likumiskais pārstāvis, kas nav bērna vecāks, tikai reģistrācijas vietā;

14.2. bērns ir uzsācis pamatizglītības ieguvi;

14.3. vecāks vai bērna likumiskais pārstāvis, kas nav bērna vecāks, neiesniedz šo noteikumu 28. punktā minētos dokumentus 10 dienu laikā no uzaicinājuma nosūtīšanas dienas."

3. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Bērna uzņemšana iestādē šo noteikumu noteiktajā kārtībā notiek saskaņā ar komisijas lēmumu par vietas piešķiršanu iestādē. Lēmumu publicē pašvaldības tīmekļvietnē piecu darbdienu laikā no pieņemšanas dienas."

4. Aizstāt 25. punktā vārdu "mājaslapā" ar vārdu "tīmekļvietnē".

5. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Bērnu uzņemšana iestādēs no kārtējā gada 1. septembra notiek šādā kārtībā:

27.1. iestādes vadītājs līdz 5. aprīlim iesniedz komisijai informāciju par brīvo vietu skaitu bērnu vecuma grupās uz kārtējā gada 1. septembri;

27.2. komisija līdz 10. aprīlim pieņem lēmumu par attiecīgā vecuma grupās uzņemamo bērnu skaitu un dzimšanas datumiem;

27.3. iestādes vadītājs līdz 15. aprīlim izveido uzņemamo bērnu sarakstu (turpmāk - saraksts) atbilstoši komisijas lēmumam un datubāzes datiem, un iesniedz to komisijai, norādot bērna vārdu, uzvārdu un dzimšanas datumu;

27.4. komisija līdz 20. aprīlim pārbauda saraksta atbilstību komisijas lēmumam un atļauj iestādes vadītājam līdz 25. aprīlim nosūtīt datubāzē elektronisko pasta sūtījumu uz pieteikumā norādīto elektroniskā pasta adresi sarakstā iekļauto bērnu vecākiem vai bērnu likumiskajiem pārstāvjiem, kas nav bērna vecāki, aicinot piekrist bērna uzņemšanai iestādē no 1. septembra un iesniegt šajos noteikumos noteiktos dokumentus. Ja saraksts neatbilst komisijas lēmumam, to nekavējoties nosūta iestādes vadītājam, kas vienas darbdienas laikā novērš neatbilstības un atkārtoti iesniedz sarakstu komisijai. Iestādes vadītājs iesniedz komisijai nosūtīto uzaicinājumu sarakstu;

27.5. komisija var pieņemt lēmumu par vietas piešķiršanu citā iestādē, nevis vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja, kas nav bērna vecāks, izvēlētajā iestādē gan citā gadā dzimušam bērnam, gan arī noteiktā gadā dzimušam bērnam, ņemot vērā uzņemšanai iestādēs plānoto bērnu skaitu un vecuma grupas. Ja vieta bērnam tiek piedāvāta citā iestādē, un, vecāka vai bērna likumiskā pārstāvja, kas nav bērna vecāks, atteikšanās gadījumā no piedāvājuma, pieteikums uz izvēlēto iestādi netiek anulēts."

6. Svītrot 27.1 punktu.

7. Izteikt 28., 29., 30. un 31. punktu šādā redakcijā:

"28. Ja vecāks vai bērna likumiskais pārstāvis, kas nav bērna vecāks, 10 dienu laikā no uzaicinājuma nosūtīšanas dienas neiesniedz iestādei piekrišanu par pakalpojuma izmantošanu, uzskatāms, ka viņš ir atteicies no vietas iestādē. Informāciju par atteikumiem iestādes vadītājs iesniedz komisijai, kura turpmāk rīkojas šo noteikumu 27. punktā noteiktajā kārtībā, un pašvaldības izglītības darba un jaunatnes lietu speciālistam, kurš anulē pieteikumus datubāzē un paziņo par to bērnu vecākiem vai bērnu likumiskajiem pārstāvjiem, kas nav bērnu vecāki.

29. Vecāks vai bērna likumiskais pārstāvis, kas nav bērna vecāks, līdz 1. septembrim iesniedz iestādei bērna medicīnisko karti (veidlapa 026/u), bet NBS karavīri - atkārtoti iesniedz šo noteikumu 7.2. apakšpunktā norādīto izziņu, ja tās termiņš ir beidzies. Līgumu par pakalpojumu vecāks vai bērna likumiskais pārstāvis, kas nav bērna vecāks, paraksta ne vēlāk, kā līdz kārtējā gada 1. septembrim. Līguma saturu apstiprina dome.

30. Ja mācību gada laikā atbrīvojas vieta kādā no iestādēm, tās vadītājs ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā informē par to komisiju, kura pieņem lēmumu par bērna uzņemšanu iestādē atbilstoši datubāzes datiem un rīkojas šo noteikumu 27. punktā noteiktajā kārtībā.

31. Iestādes vadītājs reģistrē iestādē uzņemtos bērnus Valsts izglītības informācijas sistēmas datubāzē ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 5. septembrim."

8. Izteikt 38. un 39. punktu šādā redakcijā:

"38. Administratora, pašvaldības izglītības darba un jaunatnes lietu speciālista un iestāžu vadītāju pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību šo noteikumu izpildē var apstrīdēt domes Administratīvo aktu strīdu komisijā (Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu novads, LV-2164) viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās. Komisijas pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Ādažu novada domei.

39. Administratīvo aktu strīdus komisijas un Ādažu novada domes lēmumus var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

Ādažu novada domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada domes 2021. gada 26. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2021 "Grozījumi Ādažu novada domes 25.07.2017. saistošajos noteikumos Nr. 24/2017 "Par pirmsskolas vecuma bērnu reģistrāciju un uzņemšanu Ādažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

1.1. Likuma "Par pašvaldībām" (turpmāk - likums) 15. panta pirmā daļas 4. punkts nosaka, ka pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par iedzīvotāju izglītību.

1.2. Grozījumi Ādažu novada domes 25.07.2017. saistošajos noteikumos Nr. 24/2017 "Par pirmsskolas vecuma bērnu reģistrāciju un uzņemšanu Ādažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs" izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu un Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu.

2. Īss projekta satura izklāsts

Noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā tiek uzņemti bērni pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un tiek komplektētas bērnu grupas. Šī mērķa sasniegšanai tiks izveidota uzņemšanas komisija, kura pārbaudīs uzņemamo bērnu sarakstus un pieņems lēmumus par bērnu uzņemšanu iestādēs.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Noteikumu izpildes nodrošināšanai tiks izveidota jauna komisija, kas radīs pašvaldībai papildus izmaksas 2500 EUR apmērā gadā.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

4.1. Mērķgrupa, uz kuru attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums, ir personas, kuras vēlas, lai viņu bērni tiktu uzņemti pašvaldības izglītības iestādēs.

4.2. Noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs uzņēmējdarbības vidi.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

5.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties Noteikumu piemērošanā, ir Ādažu novada dome un pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes.

5.2. Noteikumi nosaka administratīvās procedūras un privātpersonas veicamās darbības pakalpojuma saņemšanai.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

6.1. Noteikumu projekts izskatīts Ādažu novada domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālajā komitejā un Finanšu komitejā.

6.2. Pēc Noteikumu projekta izskatīšanas Finanšu komitejā, tas tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.adazi.lv, nodrošinot iespēju sabiedrības pārstāvjiem izteikt priekšlikumus vai iebildumus. Noteiktajā laikā iebildumi vai priekšlikumi netika saņemti.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

19.02.2021