Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Burtnieku novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2/2021

Burtnieku novada Valmieras pagastā 2021. gada 20. janvārī

Grozījums Burtnieku novada pašvaldības 2020. gada 20. maija saistošajos noteikumos Nr. 12/2020 "Par krīzes pabalstu piešķiršanu Burtnieku novadā ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību"

APSTIPRINĀTS
ar Burtnieku novada pašvaldības domes
20.01.2021. lēmumu Nr. 52 (prot. Nr. 1, 53. p.)
Spēkā no 26.01.2021.

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu, Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 35. panta otro, trešo un
ceturto daļu, pārejas noteikumu
37. punkta 1. apakšpunktu

Izdarīt Burtnieku novada pašvaldības 2020. gada 20. maija saistošajos noteikumos Nr. 12/2020 "Par krīzes pabalstu piešķiršanu Burtnieku novadā ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību" (turpmāk - Saistošie noteikumi) šādu grozījumu:

izteikt Saistošo noteikumu 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Par krīzes situāciju šajā gadījumā uzskatāma situācija, kurā ģimene (persona) valstī izsludinātajā ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību un vienu kalendāro mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām no ģimenes (personas) gribas neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība."

Burtnieku novada domes priekšsēdētājs E. Straume

 

Paskaidrojuma raksts
Burtnieku novada pašvaldības 2021. gada 20. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2021 "Grozījums Burtnieku novada pašvaldības 2020. gada 20. maija saistošajos noteikumos Nr. 12/2020 "Par krīzes pabalstu piešķiršanu Burtnieku novadā ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu grozījumu projektā paredzēts noteikt, ka par krīzes situāciju šajos saistošajos noteikumos uzskatāma situācija, kurā ģimene (persona) valstī izsludinātajā ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību un vienu kalendāro mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām no ģimenes (personas) gribas neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība.
2. Projekta nepieciešamības pamatojums Šobrīd ir spēkā saistošie noteikumi, kas noteic, ka par krīzes situāciju saistošo noteikumu gadījumā uzskatāma situācija, kurā ģimene (persona) ar Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 1. punktu izsludinātajā ārkārtējā situācijā no ģimenes (personas) gribas neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība. Taču 10.06.2020. spēku zaudējis Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojums Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" un 06.11.2020. ir stājies spēkā Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojums Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu".
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Šobrīd nav iespējams paredzēt, cik Burtnieku novada iedzīvotāju varētu vērsties ar lūgumu piešķirt pabalstu krīzes situācijā saistībā ar Covid-19. Tie būs iedzīvotāji, kuri nesaņem valsts sniegto atbalstu (dīkstāves pabalstu) vai tas ir nepietiekams pamatvajadzību nodrošināšanai.

Nepieciešamības gadījumā var tikt izdarīti grozījumi Sociālā dienesta budžetā, piešķirot papildus finansējumu krīzes pabalstu izmaksai ārkārtējās situācijas laikā.

Valsts daļēji kompensēs izdevumus, kas izlietoti no pašvaldības budžeta pabalstu krīzes situācijā nodrošināšanai. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma pārejas noteikumu 37. punktā noteikts, ka

"2) lai daļēji kompensētu pašvaldību izdevumus par pabalstu krīzes situācijā nodrošināšanu, valsts nodrošina mērķdotāciju pašvaldībām izdevumu segšanai 50 procentu apmērā no ģimenei (personai) izmaksātā pabalsta krīzes situācijā apmēra, bet ne vairāk kā 40 euro mēnesī vienai personai".

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma pārejas noteikumu 39. punktā noteikts, ka:

"39. Ja ģimene (persona), tai skaitā audžuģimene un aizbildnis, kam ir tiesības uz šo pārejas noteikumu 37. punkta 1. apakšpunktā minēto pabalstu krīzes situācijā, aprūpē bērnu līdz 18 gadu vecumam, pašvaldība palielina izmaksājamā pabalsta apmēru par 50 euro mēnesī katram bērnam un valsts to pašvaldībai kompensē 100 procentu apmērā."

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav attiecināms.

Burtnieku novada domes priekšsēdētājs E. Straume

05.02.2021