Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 3

Rēzeknē 2021. gada 14. janvārī (prot. Nr. 114, 19. p., lēmums Nr. 1478)

Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošajos noteikumos Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta trešo, ceturto daļu un "Covid-19 infekcijas
izplatības pārvaldības likuma" 24. pantu

Izdarīt Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošajos noteikumos Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē" ("Latvijas Vēstnesis", 2020, Nr. 230) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus piešķir nodokļa maksātājiem 90% apmērā no 2020. gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas par ēkām (telpu grupām) un zemi, ja šajā nekustamajā īpašumā tiek sniegti viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas vai skaistumkopšanas pakalpojumi un nodokļa maksātājs iesniegumā norādījis platību kvadrātmetros, kādā šis pakalpojums tiek sniegts".

2. Papildināt ar 5.1 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Ja šo noteikumu 2., 3., 3.1 punktā minētie nekustamie īpašumi tiek iznomāti saimnieciskās darbības veicējiem, nodokļa maksātājs iesniegumā norāda iznomāto platību un nomas maksu, kā arī apliecina, ka nodokļa atvieglojuma piešķiršanas gadījumā nomas maksa tiks samazināta piešķirtā atvieglojuma apmērā."

3. Papildināt ar 5.2 punktu šādā redakcijā:

"5.2 Ja šo noteikumu 2., 3., 3.1 punktā minētie nodokļa maksātāji iznomā nekustamo īpašumu saimnieciskās darbības veicējiem, tad nodokļa maksātājam piešķirtais atvieglojumu apmērs nedrīkst pārsniegt nodokļa maksātāja piešķirto nomas maksas atlaižu summu nomniekiem."

4. Aizstāt 6. punktā skaitļus un vārdus "2020. gada 31. decembrim" ar skaitļiem un vārdiem "2021. gada 1. martam".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes 14.01.2021. saistošajiem noteikumiem Nr. 3 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošajos noteikumos Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Pašreizējās situācijas raksturojums Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošie noteikumi Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē" nosaka kārtību, kādā piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus (turpmāk - atvieglojumi) atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām - saimnieciskās darbības veicējiem (viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem) par Rēzeknes pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību.

Ar saistošajiem noteikumiem paplašināts to personu loks, kurām ir tiesības saņemt atvieglojumus par Rēzeknes pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību. Atvieglojumus paredzēts piešķirt arī tajos gadījumos, kad nekustamajā īpašumā faktiski tiek sniegti viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas vai skaistumkopšanas pakalpojumi, bet ēku (telpu grupu) lietošanas veids nav "Viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas ēkas; viesnīcas vai sabiedriskās ēdināšanas telpu grupa" (kods 1211) un nosaukums nav "Skaistumkopšanas salons". Šādos gadījumos nodokļa maksātājiem iesniegumā jānorāda platību kvadrātmetros, kādā pakalpojums tiek sniegts.

Ja nekustamais īpašums tiek iznomāts, saistošie noteikumi nosaka nodokļa maksātājam pienākumu apliecināt nomas maksas samazināšanu piešķirtā atvieglojuma apmērā.

Ar saistošajiem noteikumiem pagarināts iesniegumu par nodokļa atvieglojumu piešķiršanu iesniegšanas termiņš līdz 2021. gada 1.martam.

2. Saistošo noteikumu (SN) projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Piemērojot Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošos noteikumus Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē", konstatēts, ka atsevišķos gadījumos viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas un skaistumkopšanas pakalpojumi tiek sniegti ēkās (telpu grupās), kuru lietošanas veids nav "Viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas ēkas; viesnīcas vai sabiedriskās ēdināšanas telpu grupa" (kods 1211) un nosaukums nav "Skaistumkopšanas salons". Šādos gadījumos nav tiesiska pamata nodokļa maksātājiem piešķirt atvieglojumu. Tādējādi netiek sasniegts Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošos noteikumos Nr. 28 noteiktais mērķis - sniegt atbalstu viesnīcu, ēdināšanas un skaistumkopšanas nozarēm 2020. gadā Covid-19 izplatības negatīvās ietekmes uz saimniecisko darbību mazināšanai. Ar saistošo noteikumu grozījumiem novērsta minētā nepilnība, paredzot atvieglojumus viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas vai skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem neatkarīgi no Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā reģistrētā ēkas (telpu grupas) lietošanas veida vai nosaukuma.

Ņemot vērā Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošo noteikumu Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē" mērķi - sniegt atbalstu viesnīcu, ēdināšanas un skaistumkopšanas nozarēm 2020. gadā Covid-19 izplatības negatīvās ietekmes uz saimniecisko darbību mazināšanai - ar saistošajiem noteikumiem paredzēta nomas maksas samazināšana piešķirto nodokļa atvieglojumu apmērā nomniekam (viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas vai skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējam).

3. Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošie noteikumi Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē" nosaka kārtību, kādā piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus (turpmāk - atvieglojumi) atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām - saimnieciskās darbības veicējiem (viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem) par Rēzeknes pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību.

Ar saistošajiem noteikumiem paplašināts to personu loks, kurām ir tiesības saņemt atvieglojumus par Rēzeknes pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību. Atvieglojumus paredzēts piešķirt arī tajos gadījumos, kad nekustamajā īpašumā faktiski tiek sniegti viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas vai skaistumkopšanas pakalpojumi, bet ēku (telpu grupu) lietošanas veids nav "Viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas ēkas; viesnīcas vai sabiedriskās ēdināšanas telpu grupa" (kods 1211) un nosaukums nav "Skaistumkopšanas salons". Šādos gadījumos nodokļa maksātājiem iesniegumā jānorāda platību kvadrātmetros, kādā pakalpojums tiek sniegts.

Ja nekustamais īpašums tiek iznomāts, saistošie noteikumi nosaka nodokļa maksātājam pienākumu apliecināt nomas maksas samazināšanu piešķirtā atvieglojuma apmērā.

Ar saistošajiem noteikumiem pagarināts iesniegumu par nodokļa atvieglojumu piešķiršanu iesniegšanas termiņš līdz 2021. gada 1. martam.

4. SN projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Atvieglojuma saņēmēju loka paplašināšana un iesnieguma iesniegšanas termiņa pagarināšana samazina pašvaldības budžeta ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa. Izmaiņas attiecībā uz pašvaldības budžetu nav iespējams konkrēti paredzēt, jo tas atkarīgs no nodokļu maksātāju aktivitātes, iesniedzot prasījumus, un to atbilstības atvieglojumu piešķiršanas nosacījumiem.
5. SN projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi palīdzēs viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem Rēzeknes pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā pārvarēt finansiālo krīzi, kas saistīta ar Covid-19 izplatību.
6. SN projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Administratīvās procedūras netiek mainītas.
7. Normatīvie akti, saskaņā ar kuriem SN sagatavoti Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta trešā, ceturtā daļa un "Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma" 24. pants.
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar SN projektu Rēzeknes pilsētas pašvaldībā saņemti privātpersonu iesniegumi par Rēzeknes pilsētas domes 19.11.2020. saistošajos noteikumos Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību Rēzeknē" paredzēto atvieglojumu piešķiršanu. Izskatot privātpersonu iesniegumus, secināms, ka nepieciešami saistošo noteikumu grozījumi, lai atvieglojumus saņemtu arī tie nodokļa maksātāji, kuri faktiski sniedz viesu izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas vai skaistumkopšanas pakalpojumus neatkarīgi no Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā reģistrētā ēkas (telpu grupas) lietošanas veida vai nosaukuma.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

27.01.2021