Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 24/20

Smiltenē 2020. gada 30. decembrī

Grozījumi 2009. gada 20. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 1/09 "Smiltenes novada pašvaldības nolikums"

APSTIPRINĀTI
ar Smiltenes novada domes
2020. gada 30. decembra lēmumu Nr. 807
(prot. Nr. 22, 100. §)

Izdoti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām"
21. panta pirmās daļas 1. punktu un 24. pantu

Izdarīt Smiltenes novada domes 2009. gada 20. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 1/09 "Smiltenes novada pašvaldības nolikums" (turpmāk - noteikumi) šādus grozījumus:

1. svītrot 33. punkta otro teikumu;

2. izteikt 41.1 punktu šādā redakcijā:

"41.1 Komitejas priekšsēdētājs var noteikt, ka komitejas sēdes norisē tiek izmantota videokonference (attēla un skaņas pārraide reālajā laikā):

41.11. ja domes deputāts komitejas sēdes laikā atrodas citā vietā un veselības stāvokļa vai komandējuma dēļ nevar ierasties komitejas sēdes norises vietā;

41.12. ja Smiltenes novada administratīvajā teritorijā izsludināta ārkārtējā situācija vai valsts noteikusi pulcēšanās ierobežojumus.";

3. izteikt 67.1 punktu šādā redakcijā:

"67.1 Domes priekšsēdētājs var noteikt, ka domes sēdes norisē tiek izmantota videokonference (attēla un skaņas pārraide reālajā laikā):

67.11. ja domes deputāts domes sēdes laikā atrodas citā vietā un veselības stāvokļa vai komandējuma dēļ nevar ierasties domes sēdes norises vietā;

67.12. ja Smiltenes novada administratīvajā teritorijā izsludināta ārkārtējā situācija vai valsts noteikusi pulcēšanās ierobežojumus.".

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 

Smiltenes novada domes saistošo noteikumu "Grozījumi 2009. gada 20. jūlija Smiltenes novada domes saistošajos noteikumos Nr. 1/09 "Smiltenes novada pašvaldības nolikums""
paskaidrojuma raksts

Pašreizējās situācijas raksturojums Pašreiz spēkā esošie Saistošie noteikumi Nr. 1/09 "Smiltenes novada pašvaldības nolikums" apstiprināti 2009. gada 20. jūlijā (sēdes protokols Nr. 3 1. §), turpmāk tekstā arī - Pašvaldības nolikums. Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 24. panta pirmajai daļai Pašvaldības nolikums ir saistošie noteikumi, kas nosaka pašvaldības pārvaldes organizāciju, lēmumu pieņemšanas kārtību, iedzīvotāju tiesības un pienākumus vietējā pārvaldē, kā arī citus pašvaldības darba organizācijas jautājumus.

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 34. pantam domes sēde var notikt, ja tajā piedalās vairāk nekā puse no domes deputātiem.

Spēkā esošajā Pašvaldības nolikumā (41.1 un 67.1 punkts) noteikts, ka gadījumā, ja domes deputāts domes sēdes vai komitejas sēdes laikā atrodas citā vietā un veselības stāvokļa vai komandējuma dēļ nevar ierasties komitejas sēdes norises vietā, attiecīgi domes priekšsēdētājs vai komitejas priekšsēdētājs var noteikt, ka komitejas sēdes norisē tiek izmantota videokonference (attēla un skaņas pārraide reālajā laikā).

2020. gada 2. novembrī stājās spēkā likums "Grozījumi likumā "Par pašvaldībām""', kas nosaka izmaiņas pašvaldības iespējās attālināti organizēt domes un komiteju darbu, kā arī atrunā slēgtu sēžu rīkošanas nosacījumus. Saskaņā ar grozījumiem likuma "Par pašvaldībām" 34. panta pirmajā un otrajā daļā un 56. panta otrajā daļā domes vai komitejas priekšsēdētājs turpmāk var noteikt arī gadījumos, ja attiecīgajā teritorijā ir izsludināta ārkārtējā situācija vai valsts noteikusi pulcēšanās ierobežojumus.

Bez tam, stājoties spēkā grozījumiem likuma "Par pašvaldībām" 26. panta otrajā daļā un 56. panta pirmajā daļā, turpmāk noteikts, ka domes un komiteju sēdes, kā līdz grozījumu spēkā stāšanās diena, ir atklātas, bet izņemot gadījumus, kad jautājumu nepieciešams izskatīt slēgtā domes vai komitejas sēdē vai tās daļā, lai aizsargātu valsts noslēpumu, adopcijas noslēpumu, komercnoslēpumu, personu privāto dzīvi, bērnu intereses vai citu informāciju, kuras izpaušana saskaņā ar likumu ir aizliegta.

Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Ar saistošo noteikumu izdošanu par grozījumiem Pašvaldības nolikumā:

1. tiek noteikts, ka Domes priekšsēdētājam vai domes izveidotās domes komitejas priekšsēdētājam ir tiesības noteikt, ka domes vai komitejas sēdes norisē tiek izmantota videokonference (attēla un skaņas pārraide reālajā laikā):

1) ja domes deputāts komitejas sēdes laikā atrodas citā vietā un veselības stāvokļa vai komandējuma dēļ nevar ierasties komitejas sēdes norises vietā;

2) ja Smiltenes novada administratīvajā teritorijā izsludināta ārkārtējā situācija vai valsts noteikusi pulcēšanās ierobežojumus, attiecīgi grozot un izsakot jaunā redakcijā Pašvaldības nolikuma 41.1 un 67.1 punktu.

2. ņemot vērā izdarītos grozījumus likuma "Par pašvaldībām" 26. panta otrajā daļā un 56. panta pirmajā daļā, tiek svītrots Pašvaldības nolikuma 33. punkta otrais teikums, kas noteica, ka domes komiteju sēdes ir atklātas, jo, ņemot vērā, ka domes un komiteju sēžu norises atklātums un tā ierobežojumi ir noteikti likumā, nav nepieciešams papildus regulējums šajā jautājumā attiecībā uz domes komitejas sēdēm paredzēt Pašvaldības nolikumā.

Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Institūcija, kurā privātpersona var griezties saistošo noteikumu piemērošanā - pašvaldības iestādē "Smiltenes novada dome", adrese: Dārza ielā 3, Smiltenē.

Saistošo noteikumu izdošanas neradīs papildus slogu administratīvajām procedūrām.

Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar Saistošo noteikumu projektu Pēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas un publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut saistošajos noteikumos.

Plānotais sabiedrības līdzdalības veids - priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv.

Sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi vai iebildumi - paredzēts izvērtēt pēc to saņemšanas.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

05.01.2021