Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 9

Rīgā 2021. gada 7. janvārī (prot. Nr. 2 12. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 20. decembra noteikumos Nr. 827 "Kārtība, kādā atzīst profesionālo kvalifikāciju pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par reglamentētajām profesijām
un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"
36. panta 4., 8. un 13. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 20. decembra noteikumos Nr. 827 "Kārtība, kādā atzīst profesionālo kvalifikāciju pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 250. nr.; 2017, 177. nr.; 2019, 37. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 3.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.7. dokumentus, kas apliecina pretendenta piederību diasporai saskaņā ar Diasporas likumā noteikto diasporas definīciju, ja pretendents vēlas atzīt profesionālo kvalifikāciju likuma "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" 43. panta 3.1 daļā noteiktajā termiņā."

2. Aizstāt 6. punktā vārdu "mēneša" ar vārdiem "divu nedēļu".

3. Papildināt noteikumus ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Ja pretendents ir diasporas loceklis, informācijas institūcija nedēļas laikā pēc pretendenta iesnieguma saņemšanas apstiprina tā saņemšanu un veic iesnieguma un tam pievienoto dokumentu pirmreizējo pārbaudi, pārliecinoties, vai pretendents ir iesniedzis pilnīgi aizpildītu iesniegumu un šo noteikumu 3. punktā minētos dokumentus."

4. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Informācijas institūcija izvērtē pretendenta iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un sagatavo izziņu ar pamatotu atzinumu (turpmāk - informācijas institūcijas izziņa) par:

10.1. tās izglītības iestādes statusu mītnes valstī, kurā iegūta izglītība;

10.2. izglītības ieguves ilgumu, līmeni un veidu un to atbilstību Latvijas Republikā noteiktajām prasībām izglītības ieguves ilgumam, līmenim un veidam attiecīgajai reglamentētajai profesijai;

10.3. attiecīgās profesijas statusu pretendenta mītnes valstī (reglamentēta vai nereglamentēta);

10.4. tiesībām uzsākt vai veikt patstāvīgu profesionālo darbību attiecīgajā profesijā pretendenta mītnes valstī;

10.5. praktiskā darba pieredzes ilgumu reglamentētajā profesijā, ja noteikta ilguma praktiskā darba pieredze ir prasība, kas Latvijā noteikta profesionālās darbības veikšanai attiecīgajā profesijā;

10.6. to, vai pretendenta mītnes zemē norādīto profesionālo darbību var veikt nošķirti no pārējām profesijā veicamajām profesionālajām darbībām, ja šo noteikumu 3.1. apakšpunktā minētajā iesniegumā pretendents norādījis, ka vēlas atzīt profesionālo kvalifikāciju attiecībā uz daļu no reglamentētās profesijas profesionālajām darbībām;

10.7. pretendenta atbilstību diasporas locekļa statusam."

5. Izteikt 11.2 punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"11.2 Šo noteikumu 11.1 punktā minētajā gadījumā informācijas institūcija izvērtē pretendenta iesniegumu profesionālās kvalifikācijas atzīšanai ārsta, zobārsta, māsas vai ārsta palīga profesijas pamatspecialitātē, apakšspecialitātē vai papildspecialitātē un sagatavo informācijas institūcijas izziņu, ja pretendents ir iesniedzis vienu no šādiem ārsta, zobārsta vai māsas profesijā iegūtu izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošiem dokumentiem:".

6. Papildināt noteikumus ar 12.1 punktu šādā redakcijā:

"12.1 Ja pretendents ir diasporas loceklis, informācijas institūcija triju nedēļu laikā pēc pretendenta iesnieguma reģistrēšanas iesniegumu reģistrā pārsūta pretendenta iesniegumu, tam pievienotos dokumentus un informācijas institūcijas izziņu lēmuma pieņemšanai institūcijai, kas izsniedz atzīšanas apliecības."

7. Papildināt noteikumus ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Informācijas institūcijai ir tiesības pagarināt par vienu nedēļu šo noteikumu 12.1 punktā minētās informācijas institūcijas izziņas sagatavošanas un nosūtīšanas termiņu, ja objektīvu iemeslu dēļ to nav iespējams ievērot."

8. Papildināt 14. punktu aiz vārda "termiņā" ar vārdiem un skaitļiem "vai 43. panta 3.1 daļā noteiktajā termiņā, ja pretendents ir diasporas loceklis".

9. Svītrot 18. punkta ievaddaļā vārdus "un informācijas institūcijas izziņā ir norādītas būtiskas atšķirības".

10. Papildināt noteikumus ar 22.1 un 22.2 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Nodibinājums "Akadēmiskās informācijas centrs" saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto valsts pārvaldes pakalpojumu uzskaites, kvalitātes kontroles un sniegšanas kārtību nodrošina tīmekļvietnē un vienotajā kontaktpunktā www.latvija.lv aktuālu informāciju par profesionālās kvalifikācijas atzīšanas kārtību Latvijas Republikā reglamentētajās profesijās.

22.2 Institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto valsts pārvaldes pakalpojumu uzskaites, kvalitātes kontroles un sniegšanas kārtību nodrošina tīmekļvietnē un vienotajā kontaktpunktā www.latvija.lv aktuālu informāciju par prasībām profesionālās kvalifikācijas atzīšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā."

11. Papildināt 1. pielikumu ar 5.1 un 5.2 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Pretendents ir diasporas loceklis (atzīmē atbilstošo)

Jā/Nē

5.2 Valsts, kurā pretendents - diasporas loceklis - ir ieguvis profesionālo kvalifikāciju

"

12. Papildināt 1. pielikumu ar 17.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.4. Dokumenti, kas apliecina personas piederību diasporai (diaspora - ārpus Latvijas pastāvīgi dzīvojošie Latvijas pilsoņi, latvieši un citi, kam ir saikne ar Latviju, kā arī viņu ģimenes locekļi)

Nr.

p. k.

Dokumenta nosaukums

Lapu skaits

   

"

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre I. Šuplinska

14.01.2021