Ministru kabineta noteikumi Nr. 810
Rīgā 2020. gada 17. decembrī (prot. Nr. 84 72. §)
Izdoti saskaņā ar Eiropas Atbalsta fonda
vistrūcīgākajām personām 2014.-2020. gada
plānošanas perioda vadības likuma
11. panta 1., 2., 3., 4., 5. un 6. punktu
1. Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 25. novembra noteikumos Nr. 727 "Darbības programmas "Pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšana vistrūcīgākajām personām 2014.-2020. gada plānošanas periodā" īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 245. nr.; 2015, 245. nr.; 2016, 124. nr.; 2018, 43., 251. nr.; 2020, 98A. nr.) šādus grozījumus:
1.1. aizstāt noteikumu tekstā, izņemot 9.1.1. un 9.4.1. apakšpunktu, vārdus "ģimene (persona)" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "mājsaimniecība" (attiecīgā locījumā);
1.2. aizstāt noteikumu tekstā vārdu "ģimene" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "mājsaimniecība" (attiecīgā locījumā);
1.3. izteikt 4. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:
"4. Tiesības saņemt šo noteikumu 9. punktā minēto komplektu un piedalīties papildpasākumos ir mājsaimniecībai, kura atbilst šādiem kritērijiem:";
1.4. izteikt 4.1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4.1.1. mājsaimniecībai, kurai pašvaldības sociālais dienests izsniedzis rakstisku izziņu, kas apliecina tās atbilstību trūcīgas mājsaimniecības statusam;";
1.5. izteikt 4.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4.1.3. mājsaimniecībai, kurai pašvaldības sociālais dienests izsniedzis rakstisku izziņu, kas apliecina tās atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, un tās rīcībā esošie ienākumi uz vienu ekvivalento patērētāju mājsaimniecībā nepārsniedz:
4.1.3.1. 327 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, bet katrai nākamajai personai mājsaimniecībā 229 euro;
4.1.3.2. pašvaldību saistošajos noteikumos noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, ja tas ir noteikts mazāks par šo noteikumu 4.1.3.1. apakšpunktā minēto apmēru;
4.1.3.3. šo noteikumu 4.1.3.1. apakšpunktā minēto apmēru, ja pašvaldība saistošajos noteikumos noteikusi labvēlīgākus nosacījumus fonda atbalsta saņemšanai nekā 4.1.3.2. apakšpunktā noteiktais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis;";
1.6. izteikt 4.1 2. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4.1 2. šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minēto izziņu, - pamatojoties uz sociālā dienesta veiktu mājsaimniecības ienākumu un materiālās situācijas izvērtējumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par minimālo ienākumu slieksni un tā pārskatīšanu.";
1.7. aizstāt 9.1.1. un 9.4.1. apakšpunktā vārdus "ģimenei (personai)" ar vārdiem "personai mājsaimniecībā";
1.8. aizstāt 22. punktā vārdus "republikas pilsētā" ar vārdu "valstspilsētā";
1.9. aizstāt 53.3.16. apakšpunktā skaitli "213" ar skaitli "500";
1.10. papildināt noteikumus ar 70. punktu šādā redakcijā:
"70. Izziņas par personas atbilstību trūcīgas personas statusam un izziņas, kas apliecina, ka ģimene (persona) atzīta par maznodrošinātu, kuras pašvaldības sociālais dienests ir izsniedzis līdz 2020. gada 31. decembrim, ir spēkā līdz izziņā norādītā termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 30. novembrim.";
1.11. izteikt 1. pielikuma XVI nodaļu šādā redakcijā:
"XVI. Sautētas cūkgaļas vai liellopu gaļas ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Sautētas cūkgaļas vai liellopu gaļas (turpmāk - sautēta gaļa) ražošanas kritēriji:
1.1. gaļa atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 3. un 5. sadaļā noteiktajiem kritērijiem;
1.2. pārtikas piedevas, kas ietilpst produkta sastāvā, atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulas (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām prasībām, kā arī normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas;
1.3. sautētas gaļas termiskā apstrāde atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu XI nodaļā minētajām prasībām.
2. Sautētas gaļas ražošanas procesa kritērijs - sautēta gaļa ražota saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju, iepakojuma veids - divdaļīga metāla kārba, ar viegli atveramu vāku, neto masa - 250 g, uzglabāšanas režīms no 0 līdz +25 °C.
3. Sautētas gaļas ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam. Gaļa rupja maluma |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Gaļas saturs | Ne mazāk kā 65 % (gaļa, ko izmato sautētas gaļas ražošanai, atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulas (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu VII pielikuma B daļas 17. punktam |
Cits |
Dzīvnieku izcelsmes tauki - ne vairāk kā 33 %,
sāls - ne vairāk kā 2 %. Ražošanas procesā nav pieļaujams izmantot soju, mehāniski atdalītu gaļu un dzīvnieku izcelsmes subproduktus" |
1.12. papildināt 1. pielikumu ar XXI1 nodaļu šādā redakcijā:
"XXI1. Zivju konservu nekaitīguma, ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Sterilizētu konservu "Makrele savā sulā" (turpmāk - konservi) nekaitīguma kritēriji:
1.1. konservi atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 3. un 5. sadaļā noteiktajiem kritērijiem un Eiropas Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulas (EK) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem kritērijiem 1. pielikuma 1. nodaļas 1.26. sadaļā minētajam, kā arī Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku, III pielikuma VIII sadaļas V nodaļas prasībām;
1.2. pārtikas piedevas, kas ietilpst produkta sastāvā, atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulas (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām prasībām, kā arī normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas;
1.3. ražošanas tehnoloģiskais process notiek atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu IX, X un XI nodaļā minētajām prasībām, kā arī Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā maza skābes satura un paskābinātiem konserviem Nr. CAC/RCP 23-1979 un Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā zivīm un zvejas produktiem Nr. CAC/RCP 52/2003 noteiktajām prasībām;
1.4. konservi tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprinātu receptūru, produkta un procesa aprakstiem. Konservu izgatavošanai izmanto saldētas makreles Scomber scombrus, iepakojuma veids - hermētiski noslēgta kārba, ar atveramu vāku, neto daudzums 240 g, 160 g vai cits, uzglabāšanas režīms no 0 līdz +25 °C. Konservi ir rūpnieciski sterili.
2. Konservu ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un ārējais izskats, konsistence | Atbilst attiecīgajam produktam, pieļaujami ādas plīsumi. Zivju liemeņi vai gabaliņi līdzeni, bez zvīņām, var būt nenogrieztas spuras, izņemot astes. Zivju gaļas krāsa atbilstoša vārītas makreles krāsai. Dabīgā sulā - buljonā, kas izdalījies sterilizācijas procesā, pieļaujamas olbaltumvielu nogulsnes un nelielas zivs daļas |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas, zivju gaļas konsistence sulīga, var būt nedaudz sausa, asakas mīkstas, bez rūgtas piegaršas |
Minimālā zivju liemeņu vai to gabalu masa kārbā pēc sterilizācijas | Ne mazāk kā 70 % no kārbas neto daudzuma |
Pārtikas ražošanas sāls saturs | 1-2,5 % |
Cits |
Ražošanas procesā nav pieļaujams izmantot:
- pārtikas piedevas garšas, smaržas un ārējā izskata uzlabošanai; - stabilizatorus, antioksidantus un aromatizētājus. Var būt pievienotas garšvielas, garšaugi" |
1.13. svītrot 1. pielikuma 3. piezīmi;
1.14. aizstāt 3. pielikuma II nodaļas 2. punktā vārdus un skaitli "Ar fluoru, ne vairāk kā 250 ppm" ar vārdiem un skaitli "Bez fluora vai ar fluoru, ne vairāk kā 250 ppm";
1.15. papildināt 3. pielikumu ar IX, X un XI nodaļu šādā redakcijā:
"IX. Higiēnisko sejas masku kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Atkārtoti lietojama |
Materiāls |
- Gaiscaurlaidīgs
- Uzsūc mitrumu, lai novērstu kondensāta nokļūšanu uz lietotāja ādas - Biosavietojams ar lietotāja ādu - Iztur vismaz ražotāja noteikto tīrīšanas ciklu - Pārstrādājams vai kompostējams |
Materiāla filtrācijas efektivitāte |
No 70 % līdz 90 % vai lielāka daļiņu filtrācijas
efektivitāte daļiņām izmērā no 3 (± 0,5) μm
vai filtrācijas efektivitātes "iegūtā vērtība %" daļiņām, kuru izmērs atšķiras no 3 (± 0,5) μm |
Galvas stiprinājums |
- Viegli uzvelkama un novelkama
- Jāiztur vismaz pieci uzvilkšanas un novilkšanas cikli - Var būt ap lietotāja galvu vai ausīm - Var būt pašregulējošs vai sastāvēt no siksniņām, kas veidotas no elastīgas aukliņas vai auduma saites - Var būt piešūts vai piekausēts u. c. |
Tīrīšana | Vismaz piecas reizes ar minimālo mazgāšanas temperatūru 60 °C |
Sastāvdaļu virsmas stāvoklis | Bez asām malām vai vīlēm. Skavu lietošana savienojumos nav pieļaujama |
Bez redzamiem defektiem | Plīsumi, nepiestiprināts galvas stiprinājums, nepieguloša forma, deformācija, nodilums u. c. defekti nav pieļaujami |
Marķējums un lietošanas instrukcija |
- Satur atsauci par izgatavošanas atbilstību standartam LVS
CWA 17553:2020 (LV) vai analogam;
- Pievienota lietošanas instrukcija: maskas tīrīšana (mazgāšana, žāvēšana, gludināšana), t. sk. maksimālais tīrīšanas ciklu skaits; brīdinājumi par masku lietošanas un kopšanas ierobežojumiem, kā arī to pareizu lietošanu |
X. Roku dezinfekcijas līdzekļa kvalitātes kritēriji
Roku dezinfekcijas līdzeklis atbilst:
1) normatīvajiem aktiem par preču drošumu un kvalitāti;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulai (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem;
3) nacionālajiem normatīvajiem aktiem par kosmētikas līdzekļu ražošanu un izplatību.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Šķidrs, ātras iedarbības, gatavs lietošanai |
Sastāvs | Etanola bāze ne mazāk kā 70 % |
Krāsa | Bezkrāsains |
Smarža | Raksturīga, atbilstoša produktam (var būt ar alkohola smaku) |
Aktivitāte | Aktīvs uz biežāk sastopamajiem vīrusiem, baktērijām, sēnītēm un mikroorganismiem |
Glabāšana | Sargāt no karstuma, karstām virsmām, dzirkstelēm, atklātas liesmas un citiem aizdegšanās avotiem |
XI. Virsmu dezinfekcijas līdzekļa kvalitātes kritēriji
Virsmu dezinfekcijas līdzeklis atbilst normatīvajiem aktiem par preču drošumu un kvalitāti.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Šķidrs, ātras iedarbības, gatavs lietošanai |
Aktīvā viela | Etanola bāze ne mazāk kā 70 % |
Krāsa | Bezkrāsains, žūstot neatstāj traipus, virsmu saaudzējošs |
Ekspozīcijas laiks | Līdz 30 sek. |
Glabāšana | Sargāt no karstuma, karstām virsmām, dzirkstelēm, atklātas liesmas un citiem aizdegšanās avotiem" |
1.16. aizstāt 4. pielikuma sadaļā "Izmantotie saīsinājumi" skaitli un vārdu "4.1.1. apakšpunktā" ar skaitļiem un vārdiem "4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā";
1.17. aizstāt 4. pielikuma tabulas 3.4. apakšpunktā vārdus "PO teritoriālais pārklājums" ar vārdiem un skaitli "PO teritoriālais pārklājums7";
1.18. aizstāt 4. pielikuma tabulas 3.4.2.1., 3.4.2.2., 3.4.2.3. un 3.4.4. apakšpunktā vārdus "republikas pilsēta" ar vārdu "valstspilsēta";
1.19. papildināt 4. pielikuma sadaļu "Piezīmes" ar 9. punktu šādā redakcijā:
"9. 7 Kritēriju "valstspilsēta" attiecina gadījumā, ja valstspilsēta ir atsevišķa teritoriālā vienība, kas neietilpst novada teritorijas sastāvā."
2. Šo noteikumu 1.3., 1.4., 1.5. un 1.6. apakšpunkts stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī.
3. Šo noteikumu 1.8. un 1.18. apakšpunkts stājas spēkā 2021. gada 1. jūlijā.
Ministru prezidents A. K. Kariņš
Labklājības ministre R. Petraviča