Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 27

Gulbenē 2020. gada 26. novembrī (prot. Nr. 21, 63. p.)

Grozījumi Gulbenes novada domes 2020. gada 29. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par ēdināšanas atbalstu izglītojamajiem sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
un Izglītības likuma
17. panta trešās daļas 11. punktu

Izdarīt Gulbenes novada domes 2020. gada 29. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par ēdināšanas atbalstu izglītojamajiem sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību" (Latvijas Vēstnesis, 2020, 213. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1. punktu pirms vārda "nosacījumus" ar vārdiem "vai Ministru kabineta rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu".

2. Aizstāt 4. punktā vārdu "izglītojamiem" ar vārdiem "izglītojamajiem, kuri apgūst vispārējo izglītības programmu".

3. Izteikt 5. un 6. punktu šādā redakcijā:

"5. Ēdināšanas atbalstu izglītojamajam piešķir pārtikas pakas veidā. Pārtikas pakā izsniedzamo pārtikas produktu klāstu nosaka, ievērojot veselīga uztura pamatprincipus. Pārtikas pakas vērtība - 1,53 euro par vienu mācību dienu.

6. Pārtikas pakas izsniedz attiecīgā Gulbenes novada izglītības iestāde, pirms tam saprātīgā termiņā sniedzot informāciju par pārtikas paku izsniegšanas laiku un vietu."

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs

 

Gulbenes novada domes 2020. gada 26. novembra saistošo noteikumu Nr. 27 "Grozījumi Gulbenes novada domes 2020. gada 29. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par ēdināšanas atbalstu izglītojamajiem sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Kārtību, kādā Gulbenes novada pašvaldība sniedz ēdināšanas atbalstu izglītojamajiem laikā, kad izglītības ieguves procesu sakarā ar Covid-19 izplatību Gulbenes novada izglītības iestādēs īsteno attālināti, ņemot vērā Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" nosacījumus par attālinātā izglītības procesa noteikšanu, nosaka Gulbenes novada domes 2020. gada 29. oktobra saistošie noteikumi Nr. 24 "Par ēdināšanas atbalstu izglītojamajiem sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību" (turpmāk - Noteikumi). Noteikumi tika apstiprināti ar Gulbenes novada domes 2020. gada 29. oktobra lēmumu Nr. GND/2020/967 (protokols Nr. 19; 141. p) un saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 24. pantu tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Vienlaikus Noteikumi un to paskaidrojuma raksts tika nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai zināšanai (turpmāk - VARAM).

Izskatot Noteikumus, VARAM 2020. gada 9. novembra vēstulē Nr. 1-17/10033 (turpmāk - atzinums) izteica šādus iebildumus:

1. Precizēt Noteikumu 4. punktu. Pirms norādēm uz klasēm iekļaut norādi uz vispārējo izglītības programmu, jo konkrētās klases var būt arī speciālās, tādējādi dublējas Noteikumu 4. punkta pirmajā daļā noteiktais.

2. Precizēt Noteikumu 5. punktu, norādot, ka pārtikas pakas vērtība ir 1,53 euro. Lai izvairītos no neveselīga un vienveidīga paku sastāva satura, vienlaicīgi būtu nosakāmas pamatprasības šādu pārtikas paku saturam, piemēram, par tā pielīdzināmību skolā izsniegtajam, sabalansētam ēdienam.

3. Noteikumos nav noteikta atbalsta piešķiršanas kārtība. Vēršam uzmanību, ka Noteikumu 6. punktā norādītā institūcija nav tiesīga izdot ārēju normatīvu aktu vai kā citādi paredzēt vispārsaistošus nosacījumus, savukārt atbalsta saņēmējam ir jābūt skaidrai kārtībai, kādā saņemt atbalstu, piemēram, vai tam ir jāpiesakās, kur to var saņemt un tamlīdzīgi, atbilstoši precizējot minēto 6. punktu.

Gulbenes novada pašvaldība, izvērtējot atzinumā izteiktos iebildumus, attiecīgi sagatavoja nepieciešamo grozījumu projektu Noteikumos

2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumi precizē, ka:

1) ēdināšanas atbalstu nepiešķir 1., 2., 3. un 4. klašu izglītojamajiem, kuri apgūst vispārējo izglītības programmu;

2) pārtikas pakā izsniedzamo pārtikas produktu klāstu nosaka, ievērojot veselīga uztura pamatprincipus, kā arī pārtikas pakas vērtība ir1,53 euro par vienu mācību dienu;

3) pārtikas pakas izsniedz attiecīgā Gulbenes novada izglītības iestāde, pirms tam saprātīgā termiņā sniedzot informāciju par pārtikas paku izsniegšanas laiku un vietu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Paredzams, ka Noteikumu realizācijai tiks izmantota tā budžeta līdzekļu daļa, kas paredzēta izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanai pusdienām.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Noteikumi neradīs ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Pārtikas pakas izsniegs attiecīgā Gulbenes novada izglītības iestāde, pirms tam saprātīgā termiņā sniedzot informāciju par pārtikas paku izsniegšanas laiku un vietu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Noteikumi izstrādāti, ņemot vērā iedzīvotāju vajadzības saistībā ar Covid-19 izplatību un izglītības procesa attālinātu organizēšanu.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs

03.12.2020