Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Gulbenē 2020. gada 30. janvārī (prot. Nr. 4, 23. §)

Grozījumi Gulbenes novada domes 2016. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par Gulbenes novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
27.2 panta otrās daļas 4. punktu un piekto daļu

Izdarīt Gulbenes novada domes 2016. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par Gulbenes novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai" šādus grozījumus:

1. izteikt 4.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.1. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopējā platība ir lielāka par 200 m2 un tajā esošo neapdzīvojamo telpu platība, izņemot koplietošanas telpas, nepārsniedz 25 % no dzīvojamās mājas kopējās platības;";

2. papildināt saistošos noteikumus ar 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 4.6, 4.7 un 4.8 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Ja daudzdzīvokļu dzīvojamā māja ir saņēmusi finansiālu atbalstu no AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" (turpmāk - Altum) darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.1. specifiskā atbalsta mērķa pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās" īstenošanas noteikumu ietvaros, tā papildus iesniedz Altum pieņemtā lēmuma kopiju par līdzfinansējuma piešķiršanu.

4.2 Dome līdzfinansējumu nepiešķir, ja šo saistošo noteikumu ietvaros piešķirtais de minimis atbalsts noteikumu 5. punktā minētajiem atbalsta pasākumiem, kumulējot to ar citu de minimis atbalstu, pārsniedz Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulas (ES) Nr.  1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (turpmāk - Regula 1407/2013) 3. panta 2. punktā noteikto robežlielumu.";

4.3 Ja energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus veic daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, kurā kāds no dzīvokļu īpašniekiem ir saimnieciskās darbības veicējs un konkrēts dzīvokļa īpašums tiek izmantots saimnieciskajā darbībā, un ja dzīvokļa īpašnieks pretendē uz atbalstu, kas kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, tad atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ietvaros sniedz saskaņā ar Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulas (ES) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam un normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību (turpmāk - Regula Nr. 1407/2013).

4.4 Piesakoties Domes līdzfinansējumam, dzīvokļa īpašniekam, kas minēts noteikumu 4.3 punktā, ir tiesības norādīt, ka proporcionāli viņa īpašuma vai kopīpašuma daļai energoefektivitātes paaugstināšanas pasākuma izmaksas tiek segtas no citiem privātiem līdzekļiem bez valsts atbalsta, proporcionāli samazinot pašvaldības atbalsta daļu.

4.5 Domes līdzfinansējums netiek piešķirts dzīvokļu īpašniekiem, kuri attiecīgo dzīvokli izmanto saimnieciskajai darbībai Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punktā noteiktajās nozarēs vai veic šajā punktā norādītās darbības. Ja saimnieciskās darbības veicējs darbojas šajās nozarēs vai veic attiecīgās darbības citās telpās, Domes līdzfinansējumu piešķir tikai tad, ja tiek skaidri nodalītas atbalstāmās darbības un finanšu plūsmas, nodrošinot, ka darbības minētajās nozarēs vai attiecīgās darbības negūst labumu no piešķirtā atbalsta.

4.6 Vienam de minimis atbalsta saņēmējam de minimis atbalsta apmērs kopā ar attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados nepārsniedz Regulas Nr. 1407/2013 3. panta 2. punktā noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru viena vienota uzņēmuma, kas atbilst regulas Nr. 1407/2013 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai, līmenī.

4.7 Projekta iesniedzēja pienākums ir glabāt visus ar de minimis atbalstu saistītos datus 10 gadus no atbalsta piešķiršanas brīža atbilstoši Regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktam.

4.8 Domes līdzfinansējums saskaņā ar Regulas Nr. 1407/2013 nosacījumiem tiek piešķirts līdz 2021. gada 30. jūnijam.";

3. izteikt 5.2. apakšpunktā skaitli "250,00" pret skaitli "500,00";

4. papildināt saistošos noteikumus ar 10.1 punktu šādā redakcijā:

"10.1 Ja energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ietvaros tiek sniegts atbalsts, kas kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, papildus 8., 9. un 10. punktā noteiktajam iesniedzama uzskaites veidlapa par sniedzamo informāciju de minimis atbalsta piešķiršanai atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 2. decembra noteikumu Nr. 740 "De minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtība un uzskaites veidlapu paraugi" 1. pielikumam.";

5. izteikt 12. punktā skaitli "5." pret skaitli "4.";

6. papildināt saistošos noteikumus ar 12.1 punktu šādā redakcijā:

"12.1 Ja projekta iesniedzējs iesniedzamajiem dokumentiem pievienojis 4.1 punktā norādīto lēmuma kopiju, tiek pārbaudīta projekta iesnieguma atbilstība tikai 4.6. apakšpunkta prasībām.";

7. izteikt 13. punktā skaitli "5." pret skaitli "4.";

8. izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Pēc lēmuma par projekta iesnieguma reģistrēšanu pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanas reģistrā, Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļa, sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldības Ekonomikas nodaļu, nodrošina projekta iesnieguma izvērtēšanu un virzību skatīšanai Domes sēdē.";

9. svītrot 16. punktu;

10. svītrot 17. punktu;

11. papildināt saistošos noteikumus ar 24.1 punktu šādā redakcijā:

"24.1 Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašnieki var saņemt avansa maksājumu līdz 50 procentiem no piešķirtā līdzfinansējuma, iepriekš noslēdzot rakstisku līgumu par līdzfinansējuma saņemšanas un izlietošanas kārtību.".

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs

 

Gulbenes novada domes 2020. gada 30. janvāra saistošo noteikumu Nr. 3 "Grozījumi Gulbenes novada domes 2016. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par Gulbenes novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. pantu viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir sniegt palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta otrās daļas 4. punkts nosaka, ka pašvaldība var sniegt palīdzību dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem) vai dzīvokļu īpašniekiem, piešķirot finansējumu energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamā mājā.

Savukārt likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta piektajā daļā noteikts, ka kārtību, kādā tiek sniegta palīdzība, un palīdzības apmēru nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

Lai veicinātu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanu Gulbenes novada dome 2016. gada 29. decembrī izdevusi saistošos noteikumus Nr. 29 "Par Gulbenes novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai".

Saistošo noteikumu grozījumu mērķis ir paplašināt atbalstāmo daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku loku, jo noteikumos esošā norma izslēdz ievērojamu ēku skaitu, kas var pretendēt uz pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu, kā arī iekļaut atbilstību Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulas (ES) Nr. 1407/2013 nosacījumiem de minimis atbalstam un normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību.

2. Īss projekta satura izklāsts Pašlaik spēkā esošo saistošo noteikumu 4.1. apakšpunktā ir noteikts sekojošs kritērijs pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanai - daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopējā platība ir lielāka par 200 m2 un tajā esošo neapdzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25 % no dzīvojamās mājas kopējās platības. Grozot saistošo noteikumu 4.1. apakšpunktu, nedzīvojamo telpu platībā netiks ieskaitītas koplietošanas telpas.

Saistošie noteikumi tiek papildināti ar Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulas (ES) Nr. 1407/2013 nosacījumiem de minimis atbalstam un normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību.

Pašlaik spēkā esošajā saistošo noteikumu redakcijā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pilnas tehniskās apsekošanas veikšanai bija iespējam saņemt līdzfinansējumu 50 % no tehniskās apsekošanas izmaksām, bet ne vairāk kā EUR 250,00. Grozot saistošo noteikumu 5.2. apakšpunktu līdzfinansējums tiek palielināts EUR 500,00 apmērā.

Saistošo noteikumu grozījumi tiek papildināti ar iespēju iesniegt pašvaldībai AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" (turpmāk - Altum) pieņemtā lēmuma kopiju par līdzfinansējuma piešķiršanu darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.1. specifiskā atbalsta mērķa pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās" īstenošanas noteikumu ietvaros. Tādā gadījumā pašvaldība vērtētu tikai atbilstību noteikumu 4.6. apakšpunktam, jo Altum kritēriji, vērtējot pieteikumus ir līdzvērtīgi pašvaldības izstrādātajiem.

Saistošo noteikumu grozījumos tiek paredzēta iespēja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekiem saņemt avansa maksājumu līdz 50 procentiem no piešķirtā līdzfinansējuma, iepriekš noslēdzot rakstisku līgumu par līdzfinansējuma saņemšanas un izlietošanas kārtību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde tiek nodrošināta ikgadējā pašvaldības budžeta ietvaros. Saistošo noteikumu grozījumi papildus būtiski neietekmēs pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Grozījumi saistošajos noteikumos paplašinās to daudzdzīvokļu dzīvojamo māju loku, kas varēs pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu sekojošiem energoefektivitātes pasākumiem - energoaudita veikšanas izmaksas, tehniskās apsekošanas veikšanas izmaksas, tehniskās dokumentācijas izstrāde atbilstoši energoaudita atskaitē minētajiem pasākumiem. Saņemot pašvaldības līdzfinansējuma atbalstu, ar darbu tiks nodrošināti būvuzņēmēji un pakalpojumu sniedzēji.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Gulbenes novada domes pašvaldības Attīstības un projektu un Ekonomikas nodaļa.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas notikušas ar dzīvojamo māju pārvaldniekiem.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs

12.03.2020