Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.

Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 20-16

Jelgavā 2020. gada 30. aprīlī (prot. Nr. 7, 10. p.)

Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2010. gada 23. septembra saistošajos noteikumos Nr. 10-15 "Jelgavas pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
14. panta trešo daļu un 43. panta pirmās daļas 4. punktu

1. Izdarīt Jelgavas pilsētas pašvaldības 2010. gada 23. septembra saistošajos noteikumos Nr. 10-15 "Jelgavas pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 177. nr., 2011, 140. nr., 2013, 248. nr.) (turpmāk - noteikumi) šādus grozījumus:

1.1. Aizstāt 3. punktā vārdus "izsaka brīdinājumu vai uzliek" ar vārdiem "piemēro brīdinājumu vai" un skaitli un vārdu "28,46 euro" ar skaitli un vārdiem "6 naudas soda vienībām".

1.2. Aizstāt 4. punktā vārdus "izsaka brīdinājumu vai uzliek" ar vārdiem "piemēro brīdinājumu vai" un skaitli un vārdu "28,46 euro" ar skaitli un vārdiem "6 naudas soda vienībām".

1.3. Aizstāt 5. punktā vārdus "izsaka brīdinājumu vai uzliek" ar vārdiem "piemēro brīdinājumu vai" un skaitli un vārdu "71,14 euro" ar skaitli un vārdiem "15 naudas soda vienībām".

1.4. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Par profilaktisko mehāniska transportlīdzekļa apkopi (eļļas vai citu motora šķidrumu maiņa, motora mazgāšana u.tml.) un tā mazgāšanu ārpus šim nolūkam paredzētā vietā, piemēro naudas sodu fiziskajai personai - līdz 100 naudas soda vienībām, juridiskajai personai - līdz 300 naudas soda vienībām."

1.5. Aizstāt 7. punktā vārdu "uzliek" ar vārdu "piemēro" un skaitli un vārdu "71,14 euro" ar skaitli un vārdiem "15 naudas soda vienībām".

1.6. Aizstāt 8. punktā vārdus "izsaka brīdinājumu vai uzliek" ar vārdiem "piemēro brīdinājumu vai" un skaitli un vārdu "28,46 euro" ar skaitli un vārdiem "6 naudas soda vienībām".

1.7. Aizstāt 9. punktā vārdu "uzliek" ar vārdu "piemēro" un skaitli un vārdu "142,29 euro" ar skaitli un vārdiem "30 naudas soda vienībām".

1.8. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Par peldēšanos vietās, kur tas ir aizliegts, vai lekšanu no tilta - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 15 naudas soda vienībām."

1.9. Aizstāt 11. punktā vārdu "uzliek" ar vārdu "piemēro" un skaitli un vārdu "71,14 euro" ar skaitli un vārdiem "15 naudas soda vienībām".

1.10. Aizstāt 12. punktā vārdus "izsaka brīdinājumu vai uzliek" ar vārdiem "piemēro brīdinājumu vai" un skaitli un vārdu "14,23 euro" ar skaitli un vārdiem "3 naudas soda vienībām".

1.11. Izteikt 12.1 punktu šādā redakcijā:

"12.1 Par trokšņošanu, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, iestāžu, organizāciju normālu darbību, bet nav saistīta ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Jelgavas pilsētas pašvaldību, un troksnim nav pastāvīgs raksturs - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 100 naudas soda vienībām."

1.12. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Par nepilngadīgas personas, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, atrašanos datorsalonā bez vecāku vai personu, kas viņus aizstāj, pavadības, laikā no plkst. 22.00 līdz plkst. 6.00, datorsalona īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam piemēro naudas sodu - fiziskajai personai - no 15 naudas soda vienībām līdz 100 naudas soda vienībām, juridiskajai personai - no 15 naudas soda vienībām līdz 150 naudas soda vienībām."

1.13. Svītrot 14. un 15. punktu.

1.14. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Kontroli par šo noteikumu izpildi veic Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas pilsētas pašvaldības policija"."

1.15. Papildināt ar 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu pārkāpumiem pilngadīgām personām un juridiskajām personām veic Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas pilsētas pašvaldības policija". Administratīvā pārkāpuma procesu nepilngadīgām personām līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas pilsētas pašvaldības policija", bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Jelgavas pilsētas domes Administratīvās komisijas Bērnu lietu apakškomisija."

2. Noteikumi stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas pilsētas pašvaldības 2020. gada 30. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 20-16 "Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2010. gada 23. septembra saistošajos noteikumos Nr. 10-15 "Jelgavas pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

2020. gada 1. jūlijā stāsies spēkā Administratīvās atbildības likums, kas paredz būtiskas izmaiņas administratīvo sodu sistēmā un administratīvo sodu piemērošanas procesā. Tā kā saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 2. pantu pašvaldību saistošie noteikumi, kas paredz administratīvo atbildību, ir daļa no administratīvās atbildības sistēmas, tad pašvaldībai ir jāveic saistošo noteikumu regulējuma saskaņošana ar Administratīvās atbildības likumā ietvertajām normām.

Ņemot vērā minēto, nepieciešams grozīt saistošo noteikumu II un III nodaļas normas.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu grozījumi nodrošina Saistošo noteikumu atbilstību Administratīvās atbildības likumam, precizējot normas par kompetentajām institūcijām, kas veic administratīvā pārkāpuma procesu un pieņem lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, izsakot Saistošajos noteikumos piemērojamos naudas sodus naudas soda vienībās, kā arī svītrojot normas, kas paredzēja stingrāku atbildību par atkārtoti izdarītu administratīvo pārkāpumu, un svītrojot saistošo noteikumu 14. punktu, tā kā administratīvā atbildība par minētajā punktā paredzēto administratīvo pārkāpumu būs paredzēta nozari regulējošā normatīvajā aktā (Bērnu tiesību aizsardzības likums).

Tāpat grozījumi Saistošajos noteikumos paredz izmaiņas, nosakot, ka pašvaldības policija veic administratīvo pārkāpuma procesu pilngadīgām personām un juridiskām personām, savukārt attiecībā par nepilngadīgām personām pašvaldības policija veiks administratīvā pārkāpuma procesu līdz lietas izskatīšanai, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskatīs Jelgavas pilsētas domes Administratīvās komisijas Bērnu lietu apakškomisija.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas finansiālā ietekme uz pašvaldības budžetu netiek prognozēta.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Grozījumi Saistošajos noteikumos uzņēmējdarbības vidi neietekmē.
5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrām Grozījumi saistošajos noteikumos administratīvās procedūras pēc būtības neietekmē, tās notiek saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav veiktas.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

01.07.2020