Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 8

Rēzeknē 2020.  gada 21. maijā (prot. Nr. 92, 11. p.)

Grozījums Rēzeknes pilsētas domes 15.06.2017. saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par pašvaldības nodevu tirdzniecībai publiskās vietās un izklaidējošā rakstura pasākumu rīkošanai"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts institūciju darbību ārkārtējās
situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību" 36. panta
pirmo daļu, likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta
pirmās daļas 2. un 4. punktu, Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldības nodevas" 16.1 punktu

Precizēti
ar 04.06.2020. domes lēmumu Nr. 1233
(prot. Nr. 93, 13. p.)

Izdarīt Rēzeknes pilsētas domes 2017. gada 15. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par pašvaldības nodevu tirdzniecībai publiskās vietās un izklaidējošā rakstura pasākumu rīkošanai" (Latvijas Vēstnesis, Nr. 123, 21.06.2017.) šādu grozījumu un papildināt V nodaļu "Noslēguma jautājumi" ar 15. punktu šādā redakcijā -

"15. Saistošo noteikumu 6. punktu daļā par nodevas aprēķināšanu realizējamās preču grupas un nodevas likme par vienas tirdzniecības vietas izmantošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai un alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai novietnē nepiemēro no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 31. oktobrim. Pašvaldība nodrošina samaksātās pašvaldības nodevas par periodu no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 31. oktobrim atmaksu. Lai saņemtu nodevas atmaksu, atļaujas saņēmējs domē iesniedz iesniegumu, norādot attiecīgu informāciju nodevas atmaksai. Ja nodevas apmaksa veikta skaidrā naudā, iesniegumam papildus pievieno čeku par nodevas apmaksu. Pašvaldības dome atmaksā nodevu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas brīža."

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes 21.05.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 8 "Grozījums Rēzeknes pilsētas domes 15.06.2017. saistošajos noteikumos Nr. 16 "Par pašvaldības nodevu tirdzniecībai publiskās vietās un izklaidējošā rakstura pasākumu rīkošanai""

Pašreizējās situācijas raksturojums Saistošie noteikumi paredz uz laiku apturēt Rēzeknes pilsētas domes 2017. gada 15. jūnija saistošo noteikumu Nr. 16 "Par pašvaldības nodevu tirdzniecībai publiskās vietās un izklaidējošā rakstura pasākumu rīkošanai" punktu darbību, kas nosaka nodevas apmēru par ielu tirdzniecību sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai, kā arī nodevas apmēru par ielu tirdzniecību publiskās vietās.

Atbilstoši likuma "Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību" 36. panta pirmajai daļai pašvaldības saistošie noteikumi, kas izdoti, lai noteiktu ārkārtējās situācijas laikā īstenojamos pasākumus, stājas spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās laiks.

Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 1. punktu no 2020. gada 12. marta visā valsts teritorijā izsludināta ārkārtējā situācija. Sakarā ar ārkārtējo situāciju un pārvietošanās ierobežojumiem ir ļoti būtiski samazinājusies iedzīvotāju un tūristu plūsma pilsētā. Tādējādi ir nepieciešami atbalsta pasākumi uzņēmējiem, piemēram, atbrīvot no nodevas par ielu tirdzniecību publiskās vietās samaksas.
Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu 6. punkta daļā par nodevas aprēķināšanu realizējamās preču grupas un nodevas likme par vienas tirdzniecības vietas izmantošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai un alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai novietnē nepiemēro no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 31. oktobrim. Pašvaldība nodrošina samaksātās pašvaldības nodevas par periodu no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 31. oktobrim atmaksu. Lai saņemtu nodevas atmaksu, atļaujas saņēmējs domē iesniedz iesniegumu, norādot attiecīgu informāciju nodevas atmaksai. Ja nodevas apmaksa veikta skaidrā naudā, iesniegumam papildus pievieno čeku par nodevas apmaksu. Pašvaldības dome atmaksā nodevu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas brīža.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 43.1 panta otrajai daļai informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu netiek iekļauta.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi labvēlīgi ietekmē uzņēmējdarbību, jo paredz uz noteikto laiku atbrīvot no nodevas par ielu tirdzniecību publiskās vietās.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Tiek atvieglota kārtība atļaujas ielu tirdzniecības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanai saņemšanai.
Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar Saistošo noteikumu projektu Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

21.05.2020