Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 327

Rīgā 2020. gada 26. maijā (prot. Nr. 36 21. §)
Noteikumi par kredītinformācijas biroja datubāzē iekļaujamām ziņām par maksājuma saistībām
Izdoti saskaņā ar Kredītinformācijas biroju likuma
12. panta 1.2 daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. saturu un apjomu ziņām par kredītinformācijas lietotāja klienta (turpmāk – klients) maksājuma saistībām, kuras kredītinformācijas biroja datubāzē iekļauj kredīta devēji saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma prasībām;

1.2. termiņus un kārtību, kādā minētās ziņas iekļaujamas kredītinformācijas biroja datubāzē.

2. Kredītinformācijas biroja datubāzē iekļauj šādas ziņas par klientu (tai skaitā galvinieku) un klienta maksājuma saistībām:

2.1. personas kods (nerezidentiem – dzimšanas datums), vārds, uzvārds un identificējošā personu apliecinošā dokumenta numurs un izdevējvalsts kods, kā arī nerezidenta personas identifikācijas kods, ja tādu piešķīrusi personu apliecinošā dokumenta izdevējvalsts kompetentā institūcija;

2.2. personas statuss;

2.3. klienta saistību veids un ziņas par saistību nodrošinājumu, ja tāds ir;

2.4. klienta faktiskais līguma un no tā izrietošo saistību statuss;

2.5. klienta līgumā noteiktais klienta un attiecīgi galvinieka saistību apjoms un valūta;

2.6. klienta saistību faktiskais atlikums uz noteiktu datumu;

2.7. klienta saistību sākuma datums;

2.8. klienta saistību pārņemšanas datums, ja tiesības un saistības vai prasījuma tiesības pārņemtas no citas personas;

2.9. klienta līgumā noteiktais klienta saistību beigu datums, ja atbilstoši līguma noteikumiem tāds ir nosakāms;

2.10. klienta saistību faktiskais beigu datums.

3. Kredītinformācijas biroja datubāzē iekļauj kredītinformācijas lietotāja, kas ir kredīta devējs, un tā klienta (tai skaitā galvinieka) noslēgtā līguma identifikatoru, kas citam attiecīgā vai cita kredītinformācijas biroja kredītinformācijas lietotājam netiek nodots.

4. Šo noteikumu 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5., 2.7., 2.8., 2.9. un 2.10. apakšpunktā minētās ziņas kredītinformācijas biroja datubāzē iekļauj ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā pēc klienta (tai skaitā galvinieka) līguma spēkā stāšanās datuma. Izmaiņas minētajās ziņās aktualizē 10 darbdienu laikā pēc attiecīgo izmaiņu spēkā stāšanās datuma.

5. Ja tiesības un saistības vai prasījuma tiesības pārņemtas no citas personas, šajos noteikumos minētās ziņas par klienta (tai skaitā galvinieka) maksājuma saistībām kredītinformācijas biroja datubāzē iekļauj ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā pēc tiesību un saistību vai prasījuma tiesību pārņemšanas datuma.

6. Šo noteikumu 2.6. apakšpunktā minētās ziņas kredītinformācijas biroja datubāzē atjauno ne retāk kā vienu reizi kalendāra mēnesī.

7. Kredītinformācijas birojs ziņas par maksājumu saistībām un to izpildes gaitu dzēš 10 gadus pēc saistību pilnīgas izpildes, ja nav saņemts datu subjekta pieprasījums glabāt minētos datus ilgāk.

8. Kredītinformācijas lietotājs, kas ir kredīta devējs, līdz 2021. gada 1. janvārim nodrošina savas darbības atbilstību šo noteikumu prasībām.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministrs J. Vitenbergs
02.06.2020