Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 5

Rīgā 2020. gada 6. martā (prot. Nr. 2, 51. §)

Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai"

Izdoti saskaņā ar
Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta sesto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2019, Nr. 19, Nr. 155) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 5.2.5. apakšpunktā vārdu "skatakas" ar vārdu "skataku".

2. Papildināt II nodaļu ar 5.1 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Papildus 5. punktā minētajiem izdevumiem personām, kuras ir minētas 10.1.1.-10.1.10.apakšpunktā, pieslēguma būvniecības izmaksās tiek ietverti arī izdevumi par esošo decentralizēto kanalizācijas sistēmu nojaukšanas darbiem un citiem pieslēguma ierīkošanai nepieciešamajiem būvdarbiem, kuri noteikti apliecinājuma kartē vai inženiertīkla pievada novietojuma plānā, tostarp seguma nojaukšanas darbiem, izņemot seguma atjaunošanas darbus."

3. Papildināt 6. punktu ar 6.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.6. iesniedzēja nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, savu dzīvesvietu ir deklarējusi vismaz viena persona."

4. Aizstāt 8. punktā skaitli un vārdu "1. aprīlim" ar skaitli un vārdu "30. septembrim".

5. Izteikt 10.1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1.4. personai, kuras laulātais, pirmās vai otrās pakāpes radinieks, aizbildnībā vai aizgādnībā esoša persona, kurai dzīvesvieta deklarēta nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, ir persona ar 1. invaliditātes grupu;".

6. Papildināt 10.1.apakšpunktu ar 10.1.6., 10.1.7., 10.1.8., 10.1.9. un 10.1.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1.6. daudzbērnu ģimenes loceklim, ja visiem bērniem dzīvesvieta ir deklarēta nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums;

10.1.7. personai, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju;

10.1.8. personai, kurai nav laulātā un ir bērns, kurš saņem apgādnieka zaudējuma pensiju un kura dzīvesvieta ir deklarēta nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums;

10.1.9. personai, kurai piešķirta vecuma pensija, un viņai nav laulātā, pilngadīgu pirmās pakāpes radinieku lejupejošā taisnā līnijā (pilngadīgu bērnu) un pilngadīgu personu, ar kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta;

10.1.10. personai, kura pati un kuras laulātais, pirmās pakāpes taisnās līnijas vai otrās pakāpes sāņus līnijas radinieks atbilst visām šādām pazīmēm:

10.1.10.1. piešķirta vecuma pensija;

10.1.10.2. dzīvesvieta ir deklarēta nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums un šajā nekustamajā īpašumā nav deklarējušas dzīvesvietu citas pilngadīgas personas;

10.1.10.3. personas laulātajam vai 10.1.10. apakšpunkta ievaddaļā minētajam radiniekam nav pilngadīgu pirmās pakāpes radinieku lejupejošā taisnā līnijā (pilngadīgu bērnu)."

7. Aizstāt 10.2., 10.3., 33.1., 33.2. un 33.3. apakšpunktā skaitli "10.1.5." ar skaitli "10.1.10.".

8. Aizstāt 34.2. apakšpunktā vārdu un skaitli "un 10.1.5." ar skaitli "-10.1.10.".

9. Papildināt 24., 25. un 42. punktu aiz skaitļa un vārda "5. punktā" ar vārdiem un skaitli "un 5.1 punktā".

10. Aizstāt 32. punktā skaitli un vārdu "1. aprīlim" ar skaitli un vārdu "30. septembrim".

11. Aizstāt 35. punktā skaitli "2020." ar skaitli "2021.".

Rīgas pilsētas pašvaldības
pagaidu administrācijas vadītājs E. Balševics

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2020. gada 6. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 5 "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts.

Rīgas domes saistošo noteikumu "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai"" (turpmāk - saistošie noteikumi) mērķis ir:

1) pagarināt termiņu, līdz kuram fiziskās un juridiskās personas, ierīkojot pieslēgumus, var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu izdevumu kompensēšanai par ierīkotajiem pieslēgumiem, lai tādējādi veicinātu to dzīvojamo māju, kurām Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta" ietvaros Mārupē (Rīgas administratīvā teritorija), Katlakalnā un Bolderājā ir izbūvēti centralizētās kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas atzari, pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai;

2) paplašināt personu loku, kurām ir tiesības saņemt pašvaldības līdzfinansējumu 100% apmērā;

3) iekļaut papildus kompensējamās būvdarbu izmaksas personām, kurām tiek piešķirts līdzfinansējums 100% apmērā;

4) kā vienu no priekšnoteikumiem pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai ietvert prasību, ka nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, dzīvesvietu ir jābūt deklarējušai vismaz vienai personai.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums.

Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma mērķis ir nodrošināt Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētajam projektam "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta" (turpmāk - Projekts) noteikto mērķu - ūdensapgādes un notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas kvalitātes uzlabošana un pieejamības paplašināšana, nodrošinot kvalitatīvu dzīves vidi, samazinot vides piesārņojumu, sasniegšanu. SIA "Rīgas ūdens", realizējot Projektu, laika periodā no 2012. gada līdz 2015. gada oktobrim ir veikusi jaunu inženiertīklu izbūvi Mārupē (Rīgas pilsētas administratīvā teritorija), Katlakalnā un Bolderājā un izpildījusi Projektā noteiktos rezultatīvos rādītājus - nodrošināta centralizētā kanalizācijas tīkla pieejamība 6000 iedzīvotājiem un centralizētā ūdensapgādes tīkla pieejamība 4200 iedzīvotājiem. Lai sasniegtu Projekta mērķus, jānodrošina ne tikai ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamības rezultatīvo rādītāju izpilde, bet līdz 2021. gadam martam faktiski jāveic pieslēgums centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai iedzīvotājiem, kuriem Projekta ietvaros ir nodrošināta pieslēguma pieejamība. Šobrīd spēkā esošie Rīgas domes 2018. gada 19.decembra saistošie noteikumi Nr. 67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" paredz, ka Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu piešķir fiziskām un juridiskām personām, kuras ir nodrošinājušas pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai būvniecību līdz 2020. gada 1. aprīlim, ja ir izpildītas noteiktas prasības.

Kaut gan SIA "Rīgas ūdens" ir noteikusi saprātīgus pieteikšanās termiņus, veikusi plašu informatīvo kampaņu par iespēju saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, kā arī individuāli informējusi nekustamo īpašumu īpašniekus par izsludināto pieteikšanos, līdz 2019. gada 31. decembrim ir realizēti pieslēgumi centralizētajai kanalizācijas sistēmai 2094 deklarētajiem iedzīvotājiem un centralizētajai ūdensapgādes sistēmai 1572 deklarētajiem iedzīvotājiem. Projekta mērķa rādītāji ir sasniegti tikai 35% apmērā.

Izmantojot iespēju saņemt konsultācijas par pieslēgumu ierīkošanu, nekustamo īpašumu īpašnieki, kuri nokavēja pieteikšanās termiņu pašvaldības līdzfinansējumam un vēl nav izmantojuši iespēju izbūvēt pieslēgumus, apliecināja ieinteresētību ierīkot pieslēgumus un skaidroja, ka pieteikšanās termiņu nokavēja neuzmanības vai aizņemtības dēļ. Daudzi īpašnieki skaidroja, ka pieslēgums nav izbūvēts ierobežotu finanšu līdzekļu dēļ un ka grūti atrast būvniecības ieceres dokumentācijas izstrādātājus un būvdarbu veicējus.

Ņemot vērā minēto, saistošie noteikumi paredz paplašināt personu loku, kuras ir tiesīgas saņemt pašvaldības līdzfinansējumu 100% apmērā, ar šādām personu kategorijām:

1) persona, kuras laulātais ir 1. grupas invalīds;

2) daudzbērnu ģimenes loceklis, ja visiem bērniem dzīvesvieta ir deklarēta nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums;

3) persona, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju;

4) persona, kurai nav laulātā un ir bērns, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, un viņa dzīvesvieta ir deklarēta nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums;

5) vientuļais pensionārs, kas saskaņā ar saistošajiem noteikumiem ir persona, kurai piešķirta vecuma pensija, un viņai nav laulātā, pilngadīgu pirmās pakāpes radinieku lejupejošā taisnā līnijā (pilngadīgu bērnu) un pilngadīgu personu, ar kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta;

6) pensionārs, kas dzīvo īpašumā kopā ar laulāto, pirmās vai otrās pakāpes radinieku, kas arī ir pensionārs.

Ņemot vērā to, ka personām, kurām ir piešķirtas tiesības saņemt pašvaldības līdzfinansējumu 100% apmērā, visbiežāk ir ierobežoti finanšu līdzekļi, tiek precizēta kompensējamo pieslēguma būvniecības izmaksu aprēķināšanas kārtība, kompensējamās izmaksās ietverot arī izdevumus par esošo decentralizēto kanalizācijas sistēmu nojaukšanas darbiem un citiem pieslēguma ierīkošanai nepieciešamajiem būvdarbiem, kuri noteikti apliecinājuma kartē vai inženiertīkla pievada novietojuma plānā, tostarp seguma nojaukšanas darbiem, izņemot seguma atjaunošanas darbus.

Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošo noteikumu Nr. 67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" mērķu sasniegšanai būtisks ir pakalpojumu lietotāju skaits, tādēļ grozījumi paredz, ka nekustamajā īpašumā, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, dzīvesvietu ir jābūt deklarējušai vismaz vienai personai.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu.

Saskaņā ar Rīgas domes 2017. gada 21. jūnija lēmumu Nr. 5440 saistošajos noteikumos paredzētais līdzfinansējums tiek izmaksāts no SIA "Rīgas ūdens" iemaksātajām dividendēm. Uz 2020. gada 31. janvāri SIA "Rīgas ūdens" ir iemaksājusi Rīgas pilsētas pašvaldības pamatbudžetā dividendes 2 700 000 euro un līdz 2020. gada 30. jūnijam tiks iemaksāti vēl 300 000 euro. Saskaņā ar veiktajiem aprēķiniem līdz 2019. gada 31. decembrim Rīgas pilsētas pašvaldība ir noslēgusi līgumus par pašvaldības līdzfinansējumu par aptuveni 796 000 euro, tajā skaitā kā līdzfinansējums izmaksāts 341 086,51 euro. Tādējādi dividendēs samaksātie līdzekļi būs pietiekami visu saņemto pieteikumu apmierināšanai.

Uz 2019. gada 31. decembri līdzfinansējums 100% apmērā piešķirts 56 personām. Vidēji vienai personai, kurai ir tiesības saņemt līdzfinansējumu 100% apmērā, tiek piešķirts līdzfinansējums 2350-2900 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rīgas pilsētas pašvaldības
pagaidu administrācijas vadītājs E. Balševics

24.03.2020