Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 199

Rīgā 2019. gada 23. decembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 61 2. p.)

Grozījumi "Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvajos noteikumos"

Izdoti saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas
nacionālo sankciju likuma
13. panta ceturtās daļas 3., 4. un 5. punktu

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 29.01.2019. normatīvajos noteikumos Nr. 13 "Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. "Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) ir saistoši kredītiestādēm, maksājumu iestādēm un elektroniskās naudas iestādēm, privātajiem pensiju fondiem, ieguldījumu brokeru sabiedrībām, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem, apdrošināšanas sabiedrībām, ciktāl tās veic dzīvības apdrošināšanas vai citas ar līdzekļu uzkrāšanu saistītas apdrošināšanas darbības, apdrošināšanas starpniekiem, ciktāl tie sniedz dzīvības apdrošināšanas vai citus ar līdzekļu uzkrāšanu saistītus apdrošināšanas pakalpojumus, pārapdrošināšanas sabiedrībām un šādu citās dalībvalstīs un trešajās valstīs reģistrētu subjektu filiālēm Latvijas Republikā, kā arī krājaizdevu sabiedrībām (tālāk tekstā visi kopā - iestāde). Šo noteikumu III nodaļa ir saistoša arī regulētā tirgus organizētājiem, centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kā arī apdrošināšanas sabiedrībām, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpniekiem, kuri sniedz nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus, un šādu citās dalībvalstīs un trešajās valstīs reģistrētu subjektu filiālēm Latvijas Republikā."

2. Papildināt noteikumus ar 3.5. punktu šādā redakcijā:

"3.5. persona, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi - sankciju subjekts, kā arī persona, kurai atbilstoši ES vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts sankciju regulējumam piemērojamas ES vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts sankcijas."

3. Izteikt 4.2. punktu šādā redakcijā:

"4.2. attiecībā uz iestādes klientu iestāde ņem vērā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā (tālāk tekstā - NILLTPFN likums) noteiktos risku ietekmējošos apstākļus - klienta risku, valsts un ģeogrāfisko risku, klienta izmantoto pakalpojumu un produktu risku un pakalpojumu un produktu piegādes kanālu risku, vērtējot tos sankciju riska kontekstā."

4. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Iestāde nekavējoties ziņo Komisijai par:

14.1. klientu, kas ir persona, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, norādot iestādes rīcībā esošo informāciju, pamatojoties uz kuru klients atzīts par personu, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, kā arī šīs personas identifikācijas informāciju un sadarbības ar iestādi periodu;

14.2. personas, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, iesaldētajiem finanšu līdzekļiem vai finanšu instrumentiem;

14.3. personai, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, liegtu pakalpojumu;

14.4. konstatētu sankciju pārkāpumu, tostarp to apiešanu, un attiecīgi iestādes sniegtajiem ziņojumiem kompetentajām valsts institūcijām;

14.5. konstatētajiem apstākļiem, kas liecina par iespējamu sankciju pārkāpumu vai apiešanu;

14.6. klientiem, kas ietilpst ar personu, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, saistītu klientu grupā atbilstoši klientu padziļinātās izpētes prasībām, norādot saistības raksturu, kā arī minēto klientu - saistīto personu - identifikācijas informāciju un sadarbības ar iestādi periodu;

14.7. klientu, kas ir persona, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, ja visā sadarbības periodā ar iestādi ir notikusi tā patiesā labuma guvēja vai pārstāvju maiņa."

5. Papildināt 16. punktu aiz vārda "Iestāde" ar zīmēm un vārdiem "(šīs nodaļas izpratnē visi šo noteikumu 1. punktā uzskaitītie subjekti)".

6. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Piemērojot ES vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts sankcijās noteiktos finanšu ierobežojumus, iestāde izvērtē ar šiem ierobežojumiem saistītos riskus, tostarp juridiskos riskus, un paredz izvērtējumam atbilstošus ierobežojumus, tai skaitā nosaka, ka iestāde nesniedz pakalpojumus personai, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, vai neizpilda darījumus, ja tajos iesaistītā puse ir persona, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi."

7. Papildināt noteikumus ar 18.1, 18.2 un 18.3 punktu šādā redakcijā:

"18.1 Atkāpjoties no šo noteikumu 18. punkta, iestāde var sniegt finanšu pakalpojumus personai, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, ja ir saņemta Komisijas rakstveida atļauja finanšu darījumu izpildei un persona, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, ir saistīta ar ES vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsti un pakalpojumu saņemšana ir pamatoti nepieciešama un atbilstoša ES un Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteiktajam sankciju mērķim:

18.11. fizisko personu un fizisko personu apgādājamo ģimenes locekļu pamatvajadzību vai juridiskās personas pamata saimnieciskās darbības izdevumu segšanai, tostarp maksājumiem par pārtikas produktiem, īri, hipotekāro kredītu, medikamentiem un ārstniecības pakalpojumiem, nodokļu un valsts nodevu, apdrošināšanas prēmiju un komunālo pakalpojumu maksājumiem;

18.12. atlīdzības par izdevumiem saistībā ar personai sniegtiem juridiskiem pakalpojumiem segšanai;

18.13. komisijas maksas par finanšu līdzekļu turēšanu segšanai;

18.14. maksājumiem par saistībām, ko persona, attiecībā uz kuru noteikti finanšu ierobežojumi, uzņēmusies, pirms tā iekļauta ES vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteikto sankciju sarakstā, kā arī par saistībām pēc iekļaušanas sarakstā, ja tās saistītas ar kādu no šo noteikumu 18.11.-18.13. punktā noteiktajiem izņēmuma gadījumiem.

18.2 Vēršoties Komisijā, lai saņemtu atļauju, iestāde iesniedz izvērtējumu, ka sniedzamais pakalpojums atbilst šo noteikumu 18.1 punktā noteiktajiem izņēmumiem. Ja iestāde konstatē aizdomīgu darījumu, tā ziņo Finanšu izlūkošanas dienestam NILLTPFN likumā noteiktajā kārtībā.

18.3 Šo noteikumu 18.1 punktā noteikto izņēmumu piemērošanai Komisija var izdot vispārēju saskaņojumu, tostarp noteikt limitu pamatvajadzībām vai pamata saimnieciskajai darbībai raksturīgo izdevumu segšanai."

8. Papildināt noteikumus ar 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Šo noteikumu III nodaļas prasības regulētā tirgus organizētāji, centrālie vērtspapīru depozitāriji, apdrošināšanas sabiedrības, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieki, kas sniedz nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus, un šādu citās dalībvalstīs un trešajās valstīs reģistrētu subjektu filiāles Latvijas Republikā piemēro no 08.01.2020."

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja p.i.
padomes locekle K. Černaja-Mežmale

04.01.2020