Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.25

Jēkabpilī 2019.gada 24.oktobrī

Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2012.gada 8.novembra saistošajos noteikumos Nr.31 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils pilsētā"

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils pilsētas domes 24.10.2019.
lēmumu Nr.501 (prot. Nr.26, 21.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu,
Izglītības likuma 17.panta trešās daļas 21.punktu

1. Izdarīt Jēkabpils pilsētas domes 2012.gada 8.novembra saistošajos noteikumos Nr.31 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils pilsētā" (turpmāk - saistošie noteikumi) (Latvijas Vēstnesis, 2012., 194.nr.; 2013., 80.nr., 132.nr., 224.nr., 247.nr.; 2014., 223.nr., 2015., 231.nr., 243.nr.; 2016., 88.nr.; 2017., 129.nr.; 2018., 39.nr., 74.nr.) šādus grozījumus:

1.1. Papildināt saistošos noteikumus ar 1.1 punktu šādā redakcijā:

"1.1 Bezpiederīgs mirušais - mirušais, kuram nav laulātā, radinieku vai citas personas, kura uzņemtos mirušā apbedīšanu."

1.2. Papildināt saistošos noteikumus ar 6.10.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.10. pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai."

1.3. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Brīvpusdienas piešķir:

17.1. 100 % apmērā izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes, kurš apgūst vispārējās vidējās izglītības programmu, un izglītojamajam, kurš apgūst speciālās izglītības programmu Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādē vai vispārējās izglītības iestādes speciālās izglītības klasē;

17.2. 50 % apmērā izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes, kurš apgūst pamatizglītības programmu, un izglītojamajam, kurš apgūst speciālās izglītības programmu Jēkabpils pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā citas pašvaldības vispārējās izglītības iestādē vai vispārējās izglītības iestādes speciālās izglītības klasē."

1.4. Izteikt 22.punktu šādā redakcijā:

"22. Pabalstu skolas piederumu iegādei vienu reizi gadā piešķir:

22.1. izglītojamam no trūcīgas ģimenes, uzsākot mācību gadu vispārējās vidējās izglītības iestādē vai profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē;

22.2. izglītojamam no daudzbērnu ģimenes, uzsākot mācību gadu pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības iestādē vai profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē."

1.5. Aizstāt 24.3 punktā tekstu "5 % no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas" ar skaitli un vārdu "25 euro".

1.6. Aizstāt 33.punktā skaitli "100" ar skaitli "200".

1.7. Izteikt 42.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā: "Pabalstu piešķir, izsniedzot talonu, kura vērtība ir 10 euro."

1.8. Papildināt 42.4 punktu ar tekstu "vai, pēc pabalsta saņēmēja rakstiska lūguma, pārskaitot uz pabalsta saņēmēja norēķinu kontu kredītiestādē vai pasta norēķinu sistēmu."

1.9. Aizstāt 42.23 un 42.24 punktā tekstu "80 % no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas" ar skaitli un vārdu "350 euro."

1.10. Izteikt 42.26 punktu šādā redakcijā:

"42.26 Ar bezpiederīga mirušā vai mirušās personas, kuras personība nav noskaidrota apbedīšanu saistītos un citus izdevumus (piemēram, mirušās personas transportēšana, uzglabāšana u.c.) sedz Dienests saskaņā ar pakalpojuma sniedzēju noslēgto līgumu."

1.11. Izteikt 42.32 punktu šādā redakcijā:

"42.32 Pabalstu izmaksā ar pārskaitījumu uz pabalsta saņēmēja norēķinu kontu kredītiestādē vai pasta norēķinu sistēmā vai, pēc pabalsta saņēmēja rakstiska lūguma, izmaksājot skaidrā naudā Dienesta kasē vai nogādājot pabalsta saņēmējam dzīvesvietā."

1.12. Papildināt saistošos noteikumus ar 8.5 nodaļu šādā redakcijā:

"8.5 Pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai

42.33 Tiesības saņemt pabalstu atsevišķu situāciju risināšanai ir ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai (turpmāk - ģimene (persona)) sociālās situācijas (izņemot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta otrajā daļā noteiktās), kuru ģimene (persona) ierobežoto resursu dēļ nespēj pilnībā vai daļēji novērst saviem spēkiem, risināšanai.

42.34 Pabalsta atsevišķu situāciju risināšanai var pieprasīt viena mēneša laikā no konkrētas sociālās situācijas rašanās brīža, iesniedzot dokumentu, kas apliecina radušos situāciju, kā arī citus dokumentus, kas nepieciešami lēmuma pieņemšanai, ja tie nav valsts vai pašvaldību iestāžu rīcībā.

42.35 Pabalstu atsevišķu situāciju risināšanai piešķir līdz 60 euro, nepārsniedzot faktiskos izdevumus, pamatojoties uz Dienesta sociālā darba speciālista sniegto atzinumu un, nepieciešamības gadījumā, veikto ģimenes (personas) apsekošanu dzīvesvietā.

42.36 Pabalstu izmaksā pabalsta pieprasītājam vai pārskaitot to pakalpojuma sniedzējam."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Kraps

 

Jēkabpils pilsētas domes 24.10.2019. saistošo noteikumu Nr.25 "Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2012.gada 8.novembra saistošajos noteikumos Nr.31 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils pilsētā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 28.decembra noteikumu Nr.1206 "Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus pašvaldībām pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai" 3.punktu no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošināta pašvaldības teritorijā esošo vispārējās izglītības iestāžu, kuras īsteno pamatizglītības programmu, 1.-4.klašu izglītojamo ēdināšana. Pamatojoties uz Jēkabpils pilsētas domes 2018.gada 30.augusta lēmumu Nr.371 (protokols Nr.20, 22.§), visiem Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu 1.-9.klašu izglītojamajiem tiek nodrošināta apmaksāta ēdināšana (brīvpusdienas). Līdz ar to no saistošajiem noteikumiem svītrojama norma par brīvpusdienu nodrošināšanu Jēkabpils pilsētas izglītojamajiem, kuri apgūst pamatizglītību Jēkabpils izglītības iestādēs. Tāpat svītrojama norma par brīvpusdienu piešķiršanu 50 % apmērā tiem Jēkabpils pilsētas izglītojamajiem, kuri apgūst vispārējās vidējās izglītības programmu Jēkabpils pilsētas pašvaldības teritorijā esošajā citas pašvaldības vispārējās izglītības iestādē, jo Jēkabpils pilsētas pašvaldības teritorijā atrodas tikai viena šāda izglītības iestāde, kura īsteno pamatizglītības programmu.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešā daļa nosaka: ja ir apmierināts pamatots pašvaldības iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta, pašvaldība, izvērtējot ģimenes (personas) ienākumus, ir tiesīga no pašvaldības pamatbudžeta izmaksāt arī citus pabalstus ģimenes (personas) pamatvajadzību apmierināšanai. Saskaņā ar šī likuma 1.panta 11.punktā sniegto termina "pamatvajadzības" skaidrojumu sociālās palīdzības jomā ar pamatvajadzībām saprot ēdienu, apģērbu, mājokli, veselības aprūpi un obligāto izglītību. Atbilstoši Vispārējās izglītības likuma 32.panta pirmajai daļai Latvijas Republikā obligāta ir tikai pamatizglītības ieguve. Ņemot vērā minēto, pabalsts, uzsākot mācību gadu vispārējās vidējās izglītības iestādē vai profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē, izglītojamajiem no trūcīgām ģimenēm nodrošināms pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu ietvaros, nevis kā sociālā palīdzība. Līdz ar to veicami grozījumi saistošajos noteikumos.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts paredz:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar termina "bezpiederīgs mirušais" skaidrojumu.

2. Svītrot normu par brīvpusdienu piešķiršanu 100% apmērā izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes, kurš apgūst pamatizglītības programmu Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs.

3. Svītrot normu par brīvpusdienu piešķiršanu 50 % apmērā izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes, kurš apgūst vispārējās vidējās izglītības programmu Jēkabpils pilsētas pašvaldības teritorijā esošā citas pašvaldības vispārējās izglītības iestādē.

4. Papildināt saistošos noteikumus ar normu, ka izglītojamajam no trūcīgas ģimenes ir tiesības saņemt pabalstu, uzsākot mācību gadu vispārējās vidējās izglītības iestādē vai profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē.

5. Noteikt pabalsta izglītojamajiem, kuriem noteiktas mācības mājās, pabalsta Ziemassvētku paciņas iegādei un apbedīšanas pabalsta apmēru, nosakot konkrētu summu euro, atsakoties no pabalsta apmēra piesaistes procentuāli pret valstī noteikto minimālo darba algu.

6. Palielināt bērna piedzimšanas pabalsta apmēru no 100 līdz 200 euro.

7. Noteikt, ka svētku pabalsts 100 gadu, "Zelta kāzu" un "Dimanta kāzu" jubilejā izmaksājams skaidrā naudā vai pārskaitāms uz pabalsta saņēmēja norēķinu kontu.

8. Papildināt saistošos noteikumus ar jaunu pabalsta veidu - pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ieviešot pabalstu atsevišķu situāciju risināšanai un palielinot bērna piedzimšanas pabalstu, 2020.gada budžetā papildus nepieciešami 17800 euro, t.sk.:

1) pabalstam atsevišķu situāciju risināšanai 600 euro;

2) bērna piedzimšanas pabalstam 17200 euro (2019.gadā bērna piedzimšanas pabalstam plānoti 17200 euro, 2020.gadā palielinot pabalsta summu uz pusi, papildus būs nepieciešami 17200 euro).

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav veiktas.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Kraps

01.01.2020