Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā

Izdarīt Alkoholisko dzērienu aprites likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2004, 10., 13. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 59. nr.; 2011, 6. nr.; 2013, 129. nr.; 2015, 49., 240. nr.; 2016, 241., 251. nr.; 2017, 128. nr.; 2018, 204. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1. pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Nelikumīgs alkoholiskais dzēriens - alkoholiskais dzēriens, kas ir nelegāli izgatavots (ražots) vai viltots, kā arī spirtu saturošs šķidrums, kurš nav alkoholiskais dzēriens, bet kuru piedāvā kā alkoholisko dzērienu."

2. Papildināt likumu ar 9.1 pantu šādā redakcijā:

"9.1 pants. Nelikumīgu alkoholisko dzērienu aizliegums

(1) Aizliegts izgatavot (ražot), piedāvāt, iegādāties, glabāt, realizēt vai pārvietot nelikumīgus alkoholiskos dzērienus.

(2) Ja kustamajā vai nekustamajā īpašumā konstatē nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai realizēšanu, par konstatēto faktu rakstveidā informē kustamā vai nekustamā īpašuma īpašnieku vai valdītāju."

3. Papildināt likumu ar 14. un 15. pantu šādā redakcijā:

"14. pants. Administratīvā atbildība alkoholisko dzērienu aprites jomā

(1) Par nelikumīgu alkoholisko dzērienu iegādāšanos piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz divdesmit astoņām naudas soda vienībām.

(2)  Par alkoholisko dzērienu neatļautu mazumtirdzniecību promnešanai no pulksten 22.00 līdz 8.00 piemēro naudas sodu juridiskajai personai no četrpadsmit līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(3) Par norēķinu kārtības neievērošanu attiecībā uz alkoholiskajiem dzērieniem piemēro naudas sodu juridiskajai personai no desmit līdz piecsimt naudas soda vienībām.

(4) Par spirta aprites noteikumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - naudas sodu līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(5) Par alkoholisko dzērienu realizēšanas noteikumu neievērošanu, kā arī attiecībā uz iepakojumu noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - naudas sodu līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(6) Par alkoholisko dzērienu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam - pārdevējam - no piecdesmit sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no simt četrdesmit līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(7) Par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanas (ražošanas), glabāšanas vai realizēšanas pieļaušanu savā valdījumā esošā kustamajā vai nekustamajā īpašumā, ja minētais pārkāpums konstatēts gada laikā pēc tam, kad persona tika rakstveidā informēta par šajā īpašumā konstatēto nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai realizēšanu, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no piecdesmit sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no divsimt astoņdesmit līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(8) Par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), piedāvāšanu, glabāšanu vai pārvietošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - naudas sodu no septiņdesmit līdz divtūkstoš astoņsimt naudas soda vienībām.

15. pants. Kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

(1) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 14. pantā minētajiem pārkāpumiem, izņemot 14. panta trešajā daļā minēto pārkāpumu, veic Valsts policija.

(2) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 14. panta otrajā, trešajā, ceturtajā, piektajā un astotajā daļā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts ieņēmumu dienests.

(3) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 14. panta pirmajā, otrajā un sestajā daļā minētajiem pārkāpumiem veic pašvaldības policija.

(4) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 14. panta ceturtajā, piektajā, septītajā un astotajā daļā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī pašvaldības policija, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Valsts policija.

(5) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 14. panta ceturtajā daļā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī Veselības inspekcija vai Pārtikas un veterinārais dienests, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Valsts ieņēmumu dienests."

4. Papildināt pārejas noteikumus ar 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Šā likuma 9.1, 14. un 15. pants stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 3. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2019. gada 18. oktobrī

01.11.2019