Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 160

Rīgā 2019. gada 1. oktobrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 49 2. p.)

Grozījumi "Kredītiestāžu korespondentattiecību nodibināšanas un uzturēšanas normatīvajos noteikumos"

Izdoti saskaņā ar
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas
un terorisma un proliferācijas finansēšanas
novēršanas likuma 47. panta otrās daļas 10. punktu

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2017. gada 22. augusta normatīvajos noteikumos Nr. 122 "Kredītiestāžu korespondentattiecību nodibināšanas un uzturēšanas normatīvie noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 47. panta otrās daļas 10. punktu".

2. Papildināt 1. punktu aiz vārdiem "dalībvalstu un trešo valstu kredītiestāžu filiālēm" ar vārdiem "Latvijas Republikā".

3. Papildināt 2. punktu aiz vārdiem "un terorisma" ar vārdiem "un proliferācijas".

4. Aizstāt visā noteikumu tekstā saīsinājumu "NILLTF" ar saīsinājumu "NILLTPF".

5. Papildināt noteikumus ar 3.9. punktu šādā redakcijā:

"3.9. NILLTPFN likums - Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likums."

6. Papildināt noteikumus ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Kredītiestāde, pamatojot un dokumentējot savu lēmumu, var nepiemērot atsevišķas noteikumu 7. punkta prasības, ja informāciju par Eiropas Ekonomikas zonas vai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstī reģistrētu klientu - loro korespondentu - var iegūt no neatkarīga un uzticama avota un tiek izpildītas NILLTPFN likuma prasības par kredītiestāžu korespondentattiecībām, šādos gadījumos:

3.11.  klients - loro korespondents - izmanto loro korespondentkontu tikai savstarpējiem norēķiniem ar kredītiestādi un klienta - loro korespondenta - vērtspapīru darījumiem regulētajā tirgū, un korespondentkonts netiek izmantots klienta - loro korespondenta - klientu darījumiem, kā arī nepastāv citi NILLTPF risku paaugstinošie apstākļi;

3.12. klients - loro korespondents - un kredītiestāde ietilpst vienā grupā, klienta - loro korespondenta - saimnieciskā darbība nav saistīta ar augsta riska trešo valsti, klienta - loro korespondenta - klientu loks, sniegtie pakalpojumi un piedāvātie produkti nerada augstu NILLTPF risku, kā arī nepastāv citi NILLTPF risku paaugstinošie apstākļi;

3.13. klients - loro korespondents - ietilpst publiski zināmā Eiropas Ekonomikas zonas vai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalsts uzņēmumu grupā, par kuras reputāciju var pārliecināties, iegūstot informāciju no publiski pieejama uzticama un neatkarīga avota, un klienta - loro korespondenta - saimnieciskā darbība nav saistīta ar augsta riska trešo valsti, kā arī klienta - loro korespondenta - klientu loks, sniegtie pakalpojumi un piedāvātie produkti nerada augstu NILLTPF risku un nepastāv citi NILLTPF risku paaugstinošie apstākļi."

7. 4. punktā:

aizstāt pirmajā teikumā vārdus un zīmes "izpildei (tālāk tekstā arī - sankciju risks)" ar vārdiem un zīmēm "(tālāk tekstā arī - sankciju prasības) izpildē";

aizstāt otrajā teikumā vārdus "starptautisko un nacionālo" ar vārdu "un";

aizstāt otrajā teikumā vārdus "rīkojuma formātu" ar vārdiem "rīkojumos obligāti norādāmo informāciju".

8. Izteikt 5.3. punktu šādā redakcijā:

"5.3. kārtību, kādā tiek izvērtēts ar klienta - loro korespondenta - iekšbankas klīringa darījumiem saistītais NILLTPF un sankciju prasību pārkāpšanas risks (tālāk tekstā arī - sankciju risks), nosakot pamatotus pasākumus minētā riska mazināšanai un gadījumus, kad kredītiestāde lemj par iekšbankas klīringa darījumu aizliegumu vai ierobežojumu klientam - loro korespondentam;".

9. Papildināt noteikumus ar 5.5. punktu šādā redakcijā:

"5.5. noteikumu 3.1 punkta piemērošanas kārtību un nosacījumus, nosakot un pamatojot, kā tiek iegūta informācija par klientu - loro korespondentu - noteikumu 3.1 punktā noteiktajos gadījumos."

10. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Kredītiestāde šo noteikumu prasības piemēro papildus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (tālāk tekstā - Komisija) normatīvo noteikumu klientu izpētes, padziļinātās izpētes un skaitliskā riska novērtējuma sistēmas izveides jomā (tālāk tekstā - noteikumi klientu padziļinātās izpētes jomā) prasībām."

11. Izteikt 7. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"7. Kredītiestāde pirms lēmuma par darījuma attiecību sākšanu ar klientu - loro korespondentu - pieņemšanas papildus  NILLTPFN likuma un Komisijas noteikumu klientu padziļinātās izpētes jomā prasībām veic šādus klienta - loro korespondenta - izpētes pasākumus:".

12. Aizstāt 7.4. punktā saīsinājumu "NILLTFN" ar saīsinājumu "NILLTPFN" un vārdu "kompānijas" ar vārdu "veidojumi".

13. Izteikt 7.9.3. punktu šādā redakcijā:

"7.9.3. ir noteiktas sankciju prasību izpildes prasības;".

14. Aizstāt 8. punktā vārdu, saīsinājumu un skaitli "Noteikumos Nr. 234" ar vārdiem "noteikumos klientu padziļinātās izpētes jomā".

15. Aizstāt 12.5. punktā vārdu "kompānijas" ar vārdu "veidojumi".

16. Izteikt 12.6. punktu šādā redakcijā:

"12.6. loro korespondentkontā tiek veikti darījumi ar augsta riska trešo valstu vai teritoriju iesaisti;".

17. Izslēgt 12.7. un 12.8. punktā vārdus "starptautisko vai nacionālo".

18. Aizstāt 16. punktā vārdus "starptautisko vai nacionālo" ar vārdiem "novēršanas prasību vai".

19. Izteikt 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Kredītiestāde nodrošina klienta - loro korespondenta - darījumu pastiprināto uzraudzību:

17.1. līdz brīdim, kamēr kredītiestāde ir veikusi klienta - loro korespondenta - padziļinātu izpēti un ir ieguvusi visu padziļinātās izpētes veikšanai nepieciešamo informāciju vai ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt darījuma attiecības ar klientu, gadījumā, kad klientam - loro korespondentam - pēdējo piecu gadu laikā ir piemērotas sankcijas par NILLTPF novēršanas prasību pārkāpumiem vai nepilnībām vai kredītiestādei rodas aizdomas par klienta - loro korespondenta - iesaisti ar NILLTPF vai sankciju prasību pārkāpšanu saistītās darbībās;

17.2. visā darījuma attiecību laikā, kamēr pastāv noteikumu 17.2.1. vai 17.2.2. punktā minētie apstākļi:

17.2.1. klienta - loro korespondenta - saimnieciskā darbība ir saistīta ar tādu klientu apkalpošanu, kuri pakļauti padziļinātai izpētei, un kopējais šādu klientu plānotais vai faktiskais kredīta apgrozījuma apmērs pārsniedz 40 procentus no klienta - loro korespondenta - kopējā klientu bāzes mēneša kredīta apgrozījuma;

17.2.2. pret klientu - loro korespondentu - ir noteiktas sektorālās sankcijas, ja vien šīs sankcijas neaizliedz sadarbību ar klientu - loro korespondentu."

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājas p.i.
Juridiskā un licencēšanas departamenta direktors G. Romeiko

11.10.2019