Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.17

Jēkabpilī 2019.gada 5.septembrī

Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2015.gada 17.decembra saistošajos noteikumos Nr.37 "Saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Jēkabpils pilsētas pašvaldībā"

APSTIPRINĀTS
ar Jēkabpils pilsētas domes 05.09.2019.
lēmumu Nr.419 (prot. Nr.23, 26.§)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
5.panta pirmo prim daļu un trešo daļu

1. Izdarīt Jēkabpils pilsētas domes 2015.gada 17.decembra saistošajos noteikumos Nr.37 "Saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Jēkabpils pilsētas pašvaldībā" ("Latvijas Vēstnesis", 18.nr., 2016, 75.nr., 2017, 21.nr., 2018) šādus grozījumus:

1.1. Papildināt saistošos noteikumus ar 8.10.-8.12.apakšpunktiem šādā redakcijā:

"8.10. Noteikumu 11.14.apakšpunktā noteiktā nodokļu maksātāju kategorija iesniedz apliecinājumu par to, ka attiecīgās ielas pārbūves/rekonstrukcijas laikā īpašumā tiek veikta saimnieciska darbība, norādot būves kadastra apzīmējuma numuru;

8.11. Noteikumu 11.16.apakšpunktā noteiktā nodokļu maksātāju kategorija iesniedz informāciju par bāriņtiesas pieņemto lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai aizbildņa statusa piešķiršanu, izņemot gadījumu, ja minētā informācija ir Jēkabpils bāriņtiesas rīcībā;

8.12. Noteikumu 11.17.apakšpunktā noteiktā nodokļu maksātāju kategorija iesniedz apliecinošu dokumentu par atbilstību noteiktajai kategorijai."

1.2. Izteikt 9.punktu šādā redakcijā:

"9. Saimnieciskās darbības veicējs pirms iesnieguma par Nodokļa atvieglojumu piešķiršanu iesniegšanas de minimis atbalsta uzskaites sistēmā, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (sadaļā de minimis), sagatavo un apstiprina Ministru kabineta 2018.gada 21.novembra noteikumos Nr.715 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem" 1.pielikumā minēto informāciju."

1.3. Izteikt 10.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.3. Līdz taksācijas gada 15.decembrim 11.10., 11.15. un 11.17.apakšpunktos noteiktā nodokļu maksātāju kategorija."

1.4. Papildināt saistošos noteikumus ar 10.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.5. 3 mēnešu laikā pēc tam, kad faktiski uzsākti ielas pārbūves/rekonstrukcijas darbi, kas būtiski ierobežo saimniecisko darbību, noteikumu 11.14.apakšpunktā noteiktā nodokļu maksātāju kategorija".

1.5. Papildināt saistošos noteikumus ar 11.14.-11.17.apakšpunktiem šādā redakcijā:

"11.14. 50% apmērā saimnieciskās darbības veicējam, kurš veic uzņēmējdarbību sev piederošajā īpašumā (izņemot telpu iznomāšanu, azartspēļu organizēšanu), kas robežojas ar ielu, kurā notiek ielas pārbūves/rekonstrukcijas darbi, kas būtiski ierobežo uzņēmēja saimniecisko darbību, ar nosacījumu, ka būvdarbi notiek ne mazāk kā trīs kalendāros mēnešus pēc kārtas. Nodokļa atvieglojums piešķirams par laika periodu, kurā faktiski notiek būvdarbi.

11.15. 90% apmērā sabiedrībai ar ierobežotu atbildību, kurai piešķirts sociālā uzņēmuma statuss un kura veic labvēlīgu sociālo ietekmi radošu saimniecisko darbību.

11.16. 50% apmērā personai, kuras audžuģimenē ar bāriņtiesas lēmumu ievietots viens vai vairāki bērni vai personai, kuras aizbildnībā atrodas viens vai vairāki bērni un, ja personai kopā ar minētajiem bērniem deklarētā dzīvesvieta ir īpašumā, par kuru tiek piešķirts atvieglojums. Nodokļa atvieglojumu piešķir ar nākamo mēnesi pēc iesnieguma iesniegšanas.

11.17. 50% apmērā personai, kura ir Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieks un personas deklarētā dzīvesvieta laikā no iepriekšējā gada 1.janvāra ir īpašumā, par kuru tiek piešķirts atvieglojums."

1.6. Papildināt saistošos noteikumus ar 12.11.-12.13.apakšpunktiem šādā redakcijā:

"12.11. Noteikumu 11.14.apakšpunktā minētajai nodokļu maksātāju kategorijai par ēkām, kas robežojas ar ielu, kurā notiek ielas pārbūves/ rekonstrukcijas darbi.

12.12. Noteikumu 11.15.apakšpunktā minētajai nodokļu maksātāju kategorijai par īpašumā vai nomā esošām ēkām, telpu grupām un zemi, ja tajās tiek veikta labvēlīgu sociālo ietekmi radoša saimnieciska darbība.

12.13. Noteikumu 11.16. un 11.17.apakšpunktā minētajai nodokļu maksātāju kategorijai par dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids saistīts ar dzīvošanu, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai un tām piekritīgo zemi."

1.7. Izteikt 13.punktu šādā redakcijā:

"13. Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta pirmajā prim daļā noteiktajām maksātāju kategorijām Nodokļa atvieglojumu piešķir par to laika periodu, par kuru personai ir piešķirts attiecīgais statuss. Noteikumu 11.14.apakšpunktā norādītajai maksātāju kategorijai Nodokļa atvieglojumu piešķir par laika periodu, kurā faktiski notiek būvdarbi. Pārējos gadījumos Nodokļa atvieglojumu piešķir par visu Nodokļa taksācijas periodu."

1.8. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Finanšu ekonomikas nodaļas vadītāja pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājam Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Kraps

 

Jēkabpils pilsētas domes 05.09.2019. saistošo noteikumu Nr.17 "Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2015.gada 17.decembra saistošajos noteikumos Nr.37 "Saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Jēkabpils pilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar grozījumiem tiek paredzēts 2020.gadā paplašināt personu loku, kam piemērot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus.
2. Īss projekta satura izklāsts Ar grozījumiem tiek paredzēti nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi:

1. 50% apmērā saimnieciskās darbības veicējam, kura saimnieciskajā darbībā izmantotais īpašums robežojas ar infrastruktūras objektu, kurā notiek būvniecības un/vai rekonstrukcijas darbi;

2. 90% apmērā sabiedrībai ar ierobežotu atbildību, kurai piešķirts sociālā uzņēmuma statuss;

3. 50% apmērā personai, kuras audžuģimenē ar bāriņtiesas lēmumu ievietots viens vai vairāki bērni vai personai, kuras aizbildnībā atrodas viens vai vairāki bērni;

4. 50% apmērā personai, kura ir Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieks.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ietekme uz pašvaldības budžetu tiks radīta - iespējams pašvaldības ieņēmumu samazinājums, kas atkarīgs no nodokļa maksātāju aktivitātes un iesniegto prasījumu atbilstības nodokļa atvieglojumu piešķiršanas nosacījumiem. Prognozējamā ieņēmumu samazinājuma summa - 8000 euro gadā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi ietekmēs pozitīvi.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma saņemšanai pašvaldībā jāiesniedz iesniegums.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav veiktas.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Kraps

01.01.2020