Ministru kabineta noteikumi Nr. 326
Rīgā 2019. gada 9. jūlijā (prot. Nr. 32 36. §)
Izdoti saskaņā ar
Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 165. nr.; 2015, 210. nr.; 2016, 135., 199. nr.; 2017, 193. nr.) šādus grozījumus:
1. Izteikt 1. un 2. pielikumu šādā redakcijā:
"1. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Pārskats
par
nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā realizētiem produktiem
Pārskata periods - 20__. gada 1. janvāris-31. decembris
Juridiskās personas nosaukums | |
Fiziskās personas (pilnvarotās personas) vārds, uzvārds | |
Numurs Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzības objektu reģistrā | |
Faktiskā adrese | |
Nr. |
Produkta veids |
Shēmā realizētais produkcijas apjoms (t) |
1. | Svaigpiens, piens un piena produkti | |
2. | Liellopu, cūku, kazu un aitu gaļa un tās produkti | |
3. | Putnu gaļa un tās produkti | |
4. | Olas | |
5. | Medus un biškopības produkti | |
6. | Graudaugi un to produkti | |
7. | Eļļas augi un to produkti | |
8. | Maizes un miltu izstrādājumi un kaņepju pavalgs | |
9. | Alus, kvass un iesala dzēriens | |
10. | Dārzeņi, kartupeļi un to produkti | |
11. | Augļi, ogas un to produkti | |
12. | Saliktie produkti un uztura bagātinātāji | |
13. | Zivis un to produkti | |
14. | Dzeramais ūdens, avota ūdens, minerālūdens, sulu dzērieni | |
15. | Konditorejas izstrādājumi | |
Kopā |
||
(datums*) |
(vārds, uzvārds, paraksts*) |
Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Pārskats par |
|
shēmā realizētiem produktiem | |
(shēmas nosaukums) |
Pārskata periods - 20__. gada 1. janvāris-31. decembris
Juridiskās personas nosaukums | |
Fiziskās personas (pilnvarotās personas) vārds, uzvārds | |
Numurs Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzības objektu reģistrā | |
Faktiskā adrese |
EK regulas numurs un datums, ar ko produkta nosaukumu ieraksta aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu, aizsargātu cilmes vietas nosaukumu vai garantēto tradicionālo produktu reģistrā _________________________
Nr. |
Produkta nosaukums |
Realizētās produkcijas apjoms (t) |
Eksports (t) |
Valstis, |
Kopā |
x |
x |
||
(datums*) |
(vārds, uzvārds, paraksts*) |
Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.";
2. Izteikt 9. pielikuma 1. punktu šādā redakcijā:
"1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā."
3. Papildināt 9. pielikumu ar 5.1 punktu šādā redakcijā:
"5.1 Produktam pievienotā sāls daudzums:
5.1 1. svaigiem, mizotiem, vārītiem un tvaicētiem kartupeļiem un dārzeņiem (vakuumā) sāls nav pievienots;
5.1 2. marinētiem, skābētiem, sālītiem dārzeņiem un sēnēm - ne vairāk kā 2,5 g uz 100 g produkta;
5.1 3. zaļajiem zirnīšiem - ne vairāk kā 0,7 g uz 100 g produkta;
5.1 4. dārzeņu salātiem un dārzeņu konserviem - ne vairāk kā 1,2 g uz 100 g produkta."
4. Izteikt 9. pielikuma 7. punktu šādā redakcijā:
"7. Šā pielikuma 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. un 10. tabulā minētos produktu mikrobioloģiskos un fizikāli ķīmiskos rādītājus operators kontrolē ne retāk kā reizi gadā, un tie atbilst attiecīgajās tabulās minētajiem kvalitātes rādītājiem."
5. Svītrot 9. pielikuma 2. tabulu.
6. Izteikt 9. pielikuma 3. tabulu šādā redakcijā:
"3. tabula
Kvalitātes rādītāji konservētiem dārzeņiem
Nr. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Zaļie zirnīši | Zirņu masas daļa, % | zirņi, ne mazāk kā 55 % no svara |
Hlorīdu masas daļa, % | 0,8-1,5 | ||
pH | ne mazāks kā 5,3 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 100 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 10 kvv/1 g | ||
2. | Dārzeņu salāti | Hlorīdu masas daļa, % | 0,9-2,25 |
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) | ne vairāk kā 1,5 | ||
pH | 3,0-5,0 | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x1 03 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g | ||
3. | Dārzeņu konservi | Hlorīdu masas daļa, % | 0,8-2,0 |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x103 kvv/1 g | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g" |
7. Izteikt 9. pielikuma 10. tabulu šādā redakcijā:
"10. tabula
Kvalitātes rādītāji svaigiem un mizotiem, vārītiem un tvaicētiem, skābētiem un sālītiem produktiem
Nr. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. | Svaigi, mizoti, vārīti un tvaicēti kartupeļi un dārzeņi (vakuumā) | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 106 kvv/1 g |
Pelējuma sēnītes | ne vairāk kā 100 kvv/1 g | ||
2. | Skābēti un sālīti dārzeņi un sēnes | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi | ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas | ne vairāk kā 100 kvv/1 g | ||
Salmonellas 25 g | nav pieļaujamas" |
8. Izteikt 10. pielikuma 1. punktu šādā redakcijā:
"1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā."
9. Papildināt 11. pielikumu ar 7.2 punktu šādā redakcijā:
"7.2 Putnu liemeni, sadalītu gaļu un subproduktus marķē ar noteikumu 5. pielikuma III nodaļā minēto norādi, ja putns audzēts vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, bet kauts un sadalīts citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā."
10. Aizstāt 11. pielikuma 8. punktā vārdus "Atdzesētu putnu gaļu" ar vārdiem "Svaigu putnu gaļu".
11. Izteikt 16. un 17. pielikumu šādā redakcijā:
"16. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Iesniegums
produkta sertifikācijai nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā
(informāciju rakstīt drukātiem burtiem)
Pārtikas un veterinārā dienesta
pārvaldei |
||
(PVD teritoriālā struktūrvienība) |
||
Es, | , operatora | ||
(vārds, uzvārds) |
(nosaukums un |
likumīgais vai pilnvarotais pārstāvis, lūdzu veikt |
|
numurs PVD uzraudzības objektu reģistrā) |
(produkta nosaukums) |
sertifikāciju nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā, kā arī uzraudzību un kontroli un sniedzu šādas ziņas:
1. Pārtikas produktu grupa
Augu izcelsmes produkti | Dzīvnieku izcelsmes produkti |
graudaugi un to produkti | svaigpiens, piens un piena produkti |
dārzeņi un to produkti | liellopu gaļa un tās produkti |
augļi, ogas un to pārstrādes produkti | cūkgaļa un tās produkti |
eļļas augi un to produkti | kazu un aitu gaļa un tās produkti |
alus, kvass un iesala dzēriens | putnu gaļa un tās produkti |
saliktie produkti, uztura bagātinātāji | trušu gaļa un tās produkti |
dzeramais ūdens, avota ūdens, minerālūdens un sulas dzērieni | zivis un zivju produkti |
konditorejas izstrādājumi | medus un biškopības produkti |
olas un to produkti | |
2. Pārtikas produkta nosaukums(-i) | |
3. Uzņēmuma juridiskā adrese | |
4. Uzņēmuma faktiskā adrese | |
5. Pasta adrese | |
6. Kontakttālruņa un faksa numurs | |
7. Oficiālā elektroniskā adrese (ja ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts) vai elektroniskā pasta adrese |
Iesniegumam pievienoju sarakstu, kurā norādīti izejvielu piegādātāji*
Apliecinu, ka esmu informēts par nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par prasībām pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanai, darbībai, uzraudzībai un kontrolei, apņemos tās ievērot un pakļauties kontrolei.
(datums**) |
(vārds, uzvārds, paraksts**) |
Piezīmes.
* Aizpilda, ja produktu marķēšanā izmantos shēmas norādi zaļā krāsā.
** Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
17. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas operatora
izejvielu piegādātāju saraksts
Operators | |
(nosaukums un numurs PVD uzraudzības objektu reģistrā) |
|
(pārskata periods/gads) |
Izejvielu piegādātāji, kuri pārskata periodā ir iesaistīti sertifikācijai pieteiktā produkta ražošanā:
Nr. |
Izejvielu piegādātājs |
Reģ. Nr. |
Adrese |
Piegādātais produkts |
1. | ||||
2. | ||||
3. | ||||
4. | ||||
5. | ||||
6. | ||||
7. | ||||
8. | ||||
9. | ||||
10. | ||||
(datums*) |
(vārds, uzvārds, paraksts*) |
|
Kontaktinformācija | |
(tālruņa numurs, oficiālā elektroniskā adrese (ja ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts) vai elektroniskā pasta adrese) |
Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."
Ministru prezidenta vietā -
Ministru prezidenta biedrs,
tieslietu ministrs J. Bordāns
Zemkopības ministrs K. Gerhards