Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 1/12

Smiltenē 2012. gada 26. janvārī

Grozījumi 2009. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 17/09 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu Smiltenes novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Smiltenes novada domes
2012. gada 26. janvāra lēmumu (prot. Nr. 1, 2. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 14. panta 3. daļu un
likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta 3. daļu

Izdarīt Smiltenes novada domes 2009. gada 29. decembra Saistošajos noteikumos Nr. 17/09 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu Smiltenes novadā" (turpmāk tekstā - Saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt Saistošo noteikumu 2.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.1.3. personām, kurām ar Smiltenes novada domes Sociālā dienesta lēmumu piešķirts maznodrošinātas personas statuss - 25 % apmērā;".

2. Papildināt Saistošo noteikumu 2.1.punktu ar 2.1.8. apakšpunktu šāda redakcijā:

"2.1.8. trūcīgām personām, izņemot Noteikumu 2.1.4. punktā minētās personas, - 25 % apmērā."

3. Izteikt Saistošo noteikumu 2.2. punktu šādā redakcijā:

"2.2. Nekustamā īpašuma nodokļa par vienģimenes un divģimeņu dzīvojamām mājām, daudzdzīvokļu mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, nedzīvojamo ēku daļām, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, kā arī par dzīvojamo māju palīgēkām (garāžām) un kuras (kuru daļas) netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, atvieglojumus no aprēķinātā Nodokļa summas, papildus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajām nodokļu maksātāju kategorijām, piešķir:

2.2.1. personām, kurām ar Smiltenes novada domes Sociālā dienesta lēmumu piešķirts maznodrošinātas personas statuss - 70 % apmērā;

2.2.2. nestrādājošiem pirmās un otrās grupas invalīdiem - 25% apmērā;

2.2.3. nestrādājošiem vientuļiem pensionāriem, kuriem pensija nepārsniedz Latvijas Republikā noteikto minimālās mēnešalgas apmēru - 25% apmērā;

2.2.4. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidatoriem - 25% apmērā;

2.2.5. daudzbērnu ģimenēm, kurās ir 3 vai vairāk nepilngadīgi bērni - 25% apmērā."

4. Papildināt Saistošos noteikumus ar 2.4. punktu šādā redakcijā:

"2.4. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi jaunizveidotiem komersantiem, saimniecības darbības veicējiem par īpašumā esošu ēku, ja uzņēmums reģistrēts Smiltenes novadā iepriekšējā taksācijas gadā, ja radītas ne mazāk kā piecas jaunas darba vietas - 25 % apmērā."

5. Papildināt Saistošos noteikumus ar 3.1.8. apakšpunktu šāda redakcijā:

"3.1.8. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izsniegta komersanta reģistrācijas apliecības (attiecas uz Noteikumu 2.4. punktu)."

6. Papildināt Saistošos noteikumus ar jaunu punktu 3.1.9. apakšpunktu šāda redakcijā:

"3.1.9. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par komersanta (saimnieciskās darbības veicēja) vidējo nodarbināto skaitu (attiecas uz Noteikumu 2.4. punktu)."

7. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas pašvaldības bezmaksas izdevumā "Smiltenes Novada Domes Vēstis".

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs A. Mežulis

 

Saistošo noteikumu Nr. 1/12 "Grozījumi 2009. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 17/09 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu Smiltenes novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Smiltenes novada pašvaldībā ir spēkā 2009. gada 29. decembra saistošie noteikumi Nr. 17/09 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu Smiltenes novadā" (turpmāk - Noteikumi).

Izvērtējot Noteikumus, konstatēts, ka nepieciešams veikt grozījumus un nepieciešams paplašināt atvieglojumu saņēmēju personu loku, lai atvieglotu nodokļu slogu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošo noteikumu Nr. 1/12 "Grozījumi 2009. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 17/09 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu Smiltenes novadā"" projekts sagatavots un tiek izdots saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 14. panta pirmās daļas 3. punktu un likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta trešo daļu.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek paplašinātas nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijas, kurām tiek noteikti nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, nekustamā nodokļa atvieglojuma apmērs, administratīvās procedūras, kādas tiek veiktas, lai piešķirtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Prognoze uz pašvaldības budžetu - pašvaldības budžeta ieņēmumu samazinājums par aptuveni Ls 1200,- (viens tūkstotis divi simti lati).

Nav nepieciešamības veidot jaunas institūcijas, darba vietas, paplašināt esošo institūciju kompetenci, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts paredz atvieglojumus jaunizveidotiem komersantiem, saimnieciskās darbības veicējiem.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Fiziskās un juridiskās personas, lai saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, iesniegumu un pievienotos dokumentus iesniedz Smiltenes novada pašvaldības administrācijā vai attiecīgajā Smiltenes novada pašvaldības pagasta pārvaldē.

Viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas institūcijā tiek pieņemts lēmums par nekustamā nodokļa atvieglojumu piešķiršanu vai nepiešķiršanu nodokļu maksātājam, lēmums tiek nosūtīts nodokļu maksātājam pa pastu.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekta izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem.

Plānotais sabiedrības līdzdalības veids - priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv.

Saistošo noteikumu projekts ir pieejams Smiltenes novada pašvaldības administrācijā un pagastu pārvaldēs.

Pēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas domes Finanšu un attīstības jautājumu pastāvīgās komitejas sēdē un publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut saistošajos noteikumos.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs A. Mežulis

14.04.2012