Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr. 69

Rīgā 2019. gada 23. aprīlī

Par pasākumiem Āfrikas cūku mēra apkarošanā

Sakarā ar to, ka 2019. gada 15. aprīlī izdevumā "Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis" tika publicēts 2019. gada 11. aprīļa Komisijas Īstenošanas lēmums (ES) 2019/609, ar ko groza Īstenošanas lēmumu 2014/709/ES par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri dažās dalībvalstīs (turpmāk - Lēmums), un, pamatojoties uz Veterinārmedicīnas likuma 30.1 panta pirmo un otro daļu, nosaku:

1. Atļaut dzīvu cūku pārvietošanu no novietnes, kas atrodas Āfrikas cūku mēra II riska zonā (noteikta Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 3. pielikumā) uz citu Latvijas teritorijā esošu novietni vienā no šādiem gadījumiem:

1.1. pārvietojamās cūkas atbilst Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 71.10 punkta 1.1. apakšpunktā noteiktajām prasībām, tām 7 dienu laikā pirms pārvietošanas datuma Pārtikas un veterinārā dienesta, turpmāk - PVD, inspektors vai praktizējošs veterinārārsts ir paņēmis paraugus Āfrikas cūku mēra patogēnu identifikācijas testa veikšanai un PVD inspektors 24 stundu laikā pirms cūku nosūtīšanas veicis cūku klīnisko izmeklēšanu attiecībā uz cūku mēri atbilstoši Eiropas Komisijas 2003. gada 26. maija lēmumā 2003/422/EK, ar ko apstiprina Āfrikas cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatu, turpmāk - cūku mēra diagnostikas rokasgrāmata, noteiktajai kārtībai. Pārvadāšana ir atļauta, ja klīniskajos un laboratoriskajos izmeklējumos nav konstatēta cūku saslimšana ar Āfrikas cūku mēri;

1.2. pārvietojamās cūkas atbilst Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 71.10 punkta 2.1. un 2.3. apakšpunkta prasībām un PVD inspektors vismaz divas reizes gadā ar vismaz četru mēnešu intervālu novietnē ir klīniski pārbaudījis cūkas atbilstoši cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatas pielikuma IV nodaļas A daļai. Pārvietojamajām cūkām jābūt turētām apstākļos, kuros dzīvnieku īpašnieks ir ieviesis biodrošības pasākumus saskaņā ar normatīvajiem aktiem par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām un nodrošinājis, ka katrā ražošanas vienībā katru nedēļu vismaz divām pirmajām beigtajām cūkām, kas vecākas par 60 dienām, ir veikts cūku mēra patogēnu identifikācijas tests, ievērojot vispārējās paraugu ņemšanas un pārvadāšanas procedūras un kritērijus, kas noteikti cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatā.

2. Atļaut dzīvu cūku pārvietošanu no novietnes, kas atrodas Āfrikas cūku mēra II riska zonā (noteikta Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 3. pielikumā) uz citu Eiropas Savienības dalībvalsts II vai III riska zonā esošu novietni, ja ir izpildīti visi zemāk uzskaitītie kritēriji:

2.1. tiek izpildīts Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 71.11 punkta 3. un 4. apakšpunkts;

2.2. papildus šī rīkojuma 1) punkta 1. vai 2. apakšpunktā noteiktajām prasībām tiek nodrošināts, ka pirms cūku pārvietošanas PVD ir izsniedzis dzīvnieku veselības garantijas apstiprinājumu, kurā nolemts dot atļauju veikt dzīvnieku pārvietošanu, un dzīvnieku veselības garantiju pirms cūku pārvietošanas ir apstiprinājusi tranzīta un galamērķa Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentā iestāde. Tranzīta un galamērķa Eiropas Savienības dalībvalstu kompetento iestāžu izdots apstiprinājums nav vajadzīgs katrai secīgajai cūku pārvietošanas kravai, ja cūku izcelsmes, tranzīta un galamērķa vieta ir norādīta Komisijas Īstenošanas lēmuma 2014/709/ES par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri dažās dalībvalstīs pielikumā un tiek nodrošināts, ka cūkas tiek pārvietotas vienīgi caur minētā tiesību akta pielikumā norādītajiem apgabaliem.

3. Atļaut dzīvu cūku pārvietošanu no novietnes, kas atrodas Āfrikas cūku mēra I riska zonā (noteikta Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 3. pielikumā) uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti vai tās teritoriju, kas ir brīva no cūku mēra, vai trešo valsti, vienā no šādiem gadījumiem:

3.1. pārvietojamās cūkas atbilst Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 71.25 punkta 1.1. apakšpunktā noteiktajām prasībām, tām 7 dienu laikā pirms pārvietošanas datuma PVD inspektors vai praktizējošs veterinārārsts ir paņēmis paraugus Āfrikas cūku mēra patogēnu identifikācijas testa veikšanai un PVD inspektors 24 stundu laikā pirms cūku nosūtīšanas veicis cūku klīnisko izmeklēšanu attiecībā uz cūku mēri atbilstoši cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatā noteiktajai kārtībai. Pārvadāšana ir atļauta, ja klīniskajos un laboratoriskajos izmeklējumos nav konstatēta cūku saslimšana ar Āfrikas cūku mēri. Pārvietojamajām cūkām jābūt turētām apstākļos, kuros dzīvnieku īpašnieks ir ieviesis biodrošības pasākumus saskaņā ar normatīvajiem aktiem par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām un nodrošinājis, ka katrā ražošanas vienībā katru nedēļu vismaz divām pirmajām beigtajām cūkām, kas vecākas par 60 dienām, ir veikts cūku mēra patogēnu identifikācijas tests, ievērojot vispārējās paraugu ņemšanas un pārvadāšanas procedūras un kritērijus, kas noteikti cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatā;

3.2. pārvietojamās cūkas atbilst Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 71.25 punkta 2.1., 2.2., 2.4. apakšpunktā noteiktajām prasībām un PVD inspektors vismaz divas reizes gadā ar vismaz četru mēnešu intervālu novietnē ir klīniski pārbaudījis cūkas atbilstoši cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatas pielikuma IV nodaļas A daļai.

4. Publicēt šo rīkojumu oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

5. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", un ir spēkā līdz attiecīgo grozījumu veikšanai 2004. gada 17. februāra Ministru kabineta noteikumos Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība".

6. Kontroli par rīkojuma izpildi paturu sev.

Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors M. Balodis

25.04.2019