Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā

Izdarīt Autoceļu lietošanas nodevas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2009, 2., 15. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 206. nr.; 2013, 194., 232. nr.; 2014, 123., 214. nr.; 2016, 241. nr.; 2017, 156. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 3. pantā vārdu "vadītājs" ar vārdu "pārvadātājs".

2. 6. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 12. punktu šādā redakcijā:

"12) no kārtējā gada 10. jūlija līdz 30. septembrim - kooperatīvā sabiedrība, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajiem atbilstības kritērijiem lauksaimniecības nozarē, ievērojot šādus nosacījumus:

a) ja kooperatīvās sabiedrības īpašumā, turējumā vai valdījumā ir viens transportlīdzeklis, atbrīvojumu no nodevas piemēro neatkarīgi no kooperatīvās sabiedrības neto apgrozījuma pēdējā iesniegtajā sabiedrības gada pārskatā,

b) ja kooperatīvās sabiedrības īpašumā, turējumā vai valdījumā ir vairāki transportlīdzekļi, atbrīvojumu no nodevas piemēro par vienu transportlīdzekli uz katriem 99 600 euro no kooperatīvās sabiedrības neto apgrozījuma pēdējā iesniegtajā sabiedrības gada pārskatā.";

aizstāt otrajā daļā skaitli un vārdu "11. punktā" ar skaitļiem un vārdiem "11. un 12. punktā".

3. Papildināt 8. pantu ar ceturto, piekto un sesto daļu šādā redakcijā:

"(4) Nodevas maksāšanas pārkāpumu var fiksēt ar Valsts policijas vai šā likuma 5. panta pirmajā daļā minēto institūciju, kuras administrē nodevu, rīcībā esošiem tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli. Kārtību, kādā izmanto tehniskos līdzekļus, nosaka Ministru kabinets.

(5) Informāciju, kas saņemta no tehniskajiem līdzekļiem, nodod apstrādei valsts akciju sabiedrībai "Ceļu satiksmes drošības direkcija". Valsts akciju sabiedrība "Ceļu satiksmes drošības direkcija" transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā apstrādā minēto informāciju, sagatavo šā likuma 9.1 panta piektajā daļā minētā protokola-lēmuma projektu un nosūta to Valsts policijai izvērtēšanai un lēmuma par administratīvā soda piemērošanu pieņemšanai, bet pēc minētā Valsts policijas lēmuma pieņemšanas protokolu-lēmumu nosūta šā likuma 9.1 panta septītajā daļā minētajai personai, kā arī veic atsevišķas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktās darbības, kas saistītas ar uzlikto naudas sodu izpildi.

(6) Izdevumus, kas rodas valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Valsts ceļi" un valsts akciju sabiedrībai "Ceļu satiksmes drošības direkcija" saistībā ar šā panta ceturtajā un piektajā daļā minētā valsts pārvaldes uzdevuma izpildi, sedz no valsts pamatbudžeta programmas 23.00.00 "Valsts autoceļu fonds" apakšprogrammai 23.07.00 "Valsts autoceļu pārvaldīšana" piešķirtajiem līdzekļiem."

4. Papildināt likumu ar 9.1 pantu šādā redakcijā:

"9.1 pants. Īpatnības administratīvo pārkāpumu lietās attiecībā uz pārkāpumiem, kuri fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli

(1) Administratīvo sodu par pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, piemēro transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam transportlīdzekļa turētājam vai, ja turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis noņemts no uzskaites, - transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam). Ja pārkāpums izdarīts ar transportlīdzekli, kas nodots tirdzniecībai (tam uzstādītas tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmes vai tas reģistrēts tirdzniecības reģistrā), administratīvo sodu piemēro komersantam, kurš nodarbojas ar attiecīgā transportlīdzekļa tirdzniecību.

(2) Par pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, šā panta pirmajā daļā minētajai personai uzliek minimālo naudas sodu, kāds par attiecīgo pārkāpumu pārvadātājam paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

(3) Persona, kurai piemērots administratīvais sods par pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, netiek uzskatīta par administratīvi sodītu.

(4) Administratīvo sodu par pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, šā panta pirmajā daļā minētajai personai nepiemēro, ja tiek konstatēts, ka pārkāpuma izdarīšanas brīdī transportlīdzeklis nav atradies šīs personas valdījumā citas personas prettiesisku darbību dēļ.

(5) Ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, par to bez šā panta pirmajā daļā minētās personas klātbūtnes tiek sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols-lēmums. Protokolā-lēmumā norāda šādu informāciju:

1) protokola-lēmuma sastādīšanas datumu;

2) institūciju, kuras amatpersona piemērojusi administratīvo sodu;

3) pārkāpuma konstatēšanas datumu un laiku;

4) pārkāpuma izdarīšanas vietu;

5) transportlīdzekļa marku un valsts reģistrācijas numuru;

6) norādi uz pārkāptajām tiesību normām (normatīvā akta pantu, tā daļu, punktu vai apakšpunktu);

7) lēmumu par naudas soda uzlikšanu un naudas soda apmēru;

8) personu, kurai piemērots administratīvais sods;

9) naudas soda samaksas termiņu;

10) maksājuma uzdevuma rekvizītus un institūcijas, kurās naudas sodu iespējams samaksāt;

11) pieņemtā lēmuma pārsūdzēšanas kārtību;

12) informāciju par sekām, kādas iestājas, ja naudas sods netiek samaksāts;

13) fotogrāfiju, kurā redzams pārkāpumu izdarījušais transportlīdzeklis un šā transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīme.

(6) Protokols-lēmums ir derīgs bez administratīvo sodu piemērojušās amatpersonas paraksta.

(7) Protokolu-lēmumu ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc tā pieņemšanas nosūta personai, kurai piemērots administratīvais sods, un informāciju par pieņemto lēmumu ievada transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

(8) Ja persona ir reģistrējusies valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" e-pakalpojumu sistēmā un piekritusi paziņojumu saņemšanai elektroniski, protokolu-lēmumu un citus ar tā izpildi saistītos dokumentus minētajai personai nosūta elektroniski.

(9) Lēmumu par administratīvā soda piemērošanu šā panta pirmajā daļā minētā persona Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajā termiņā un kārtībā var pārsūdzēt augstākā iestādē. Augstāka iestāde sūdzību par administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu izskata Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajā termiņā un kārtībā.

(10) Augstākas iestādes pieņemto lēmumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajā termiņā un kārtībā var pārsūdzēt tiesā.

(11) Piemērotais naudas sods samaksājams Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajā termiņā un kārtībā."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 3. aprīlī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2019. gada 12. aprīlī

13.04.2019