Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 55

Rīgā 2019. gada 26. martā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 14 4. p.)

Grozījumi "Normatīvajos noteikumos par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju un par informācijas atklāšanas periodiskumu"

Izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma
50. panta otro daļu
un Finanšu instrumentu tirgus likuma
123.5 panta otro daļu

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2016. gada 2. marta normatīvajos noteikumos Nr. 40 "Normatīvie noteikumi par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju un par informācijas atklāšanas periodiskumu" (tālāk tekstā - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu izdošanas pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 50. panta otro daļu un Finanšu instrumentu tirgus likuma 123.5 panta otro daļu".

2. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Normatīvie noteikumi par precizējošām prasībām informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 astotajā daļā noteikto, par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju un par informācijas atklāšanas periodiskumu".

3. Izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. "Normatīvie noteikumi par precizējošām prasībām informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 astotajā daļā noteikto, par informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju un par informācijas atklāšanas periodiskumu" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka kārtību, kādu piemēro kredītiestādes, izņemot tās kredītiestādes, kuru tiešo uzraudzību veic Eiropas Centrālā banka, ja tā ir noteikusi prasības informācijas atklāšanai saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 26. jūnija Regulas (ES) Nr. 575/2013 par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām, un ar ko groza Regulu (ES) Nr. 648/2012 (tālāk tekstā - Regula) astoto daļu, pamatojoties uz Eiropas Banku iestādes izdotajām pamatnostādnēm šajā jomā, un ieguldījumu brokeru sabiedrības, kuras ir iestādes Regulas 4. panta 3. punkta izpratnē (tālāk tekstā - iestāde) un kuras saskaņā ar Regulas piemērošanas līmenī noteikto ievēro informācijas publiskas atklāšanas prasības, pamatojoties uz iestādes individuālajiem vai konsolidētajiem finanšu pārskatiem. Noteikumi piemērojami arī kredītiestādes publiskajos ceturkšņa pārskatos atklājamās informācijas prasību izvērtējumam attiecībā uz informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju, izņemot informāciju, kura noteikta kā obligāti atklājamā informācija saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvajiem noteikumiem par kredītiestāžu publisko ceturkšņa pārskatu sagatavošanu (tālāk tekstā - publiskie ceturkšņa pārskati)."

4. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Iestāde, atklājot informāciju par tās īstenoto politiku, lai izpildītu informācijas atklāšanas prasības saskaņā ar Regulas astotajā daļā minēto, izvērtē nepieciešamību atklāt arī informāciju par tās īstenoto politiku attiecībā uz informācijas būtiskumu, aizsargājamu un konfidenciālu informāciju, kā arī informācijas atklāšanas periodiskumu."

5. Papildināt noteikumus ar 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 un 7.5 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Atklājot kvalitatīvo un kvantitatīvo informāciju, lai izpildītu informācijas atklāšanas prasības saskaņā ar Regulas astotajā daļā noteikto, iestāde, kura identificēta kā cita sistēmiski nozīmīga iestāde saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 35.13 pantā noteikto, (tālāk tekstā - cita sistēmiski nozīmīga iestāde), piemēro Eiropas Banku iestādes 2016. gada 14. decembra pamatnostādņu EBA/GL/2016/11 "Pamatnostādnes par informācijas atklāšanas prasībām saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 astoto daļu" (tālāk tekstā - Pamatnostādnes) 4.1. daļā precizētās prasības par sniedzamo informāciju un tās formātu.

7.2 Iestāde nodrošina, ka saskaņā ar Regulas astotajā daļā noteikto atklājamā informācija atbilst Pamatnostādņu 4.2. daļas A iedaļā minētajiem principiem.

7.3 Cita sistēmiski nozīmīga iestāde, lai nodrošinātu Regulas 431. panta 3. punkta pirmajā daļā un 434. panta 1. punktā noteiktās prasības par informācijas atklāšanas prasību atbilstības pārbaudi ievērošanu, piemēro Pamatnostādņu 4.2. daļas C iedaļā precizētās prasības par atklājamās informācijas pārbaudi.

7.4 Cita sistēmiski nozīmīga iestāde, izvēloties piemērotu informācijas nesēju un vietu saskaņā ar Regulas 434. pantu, lai izpildītu Regulas astotajā daļā noteiktās informācijas atklāšanas prasības, piemēro Pamatnostādņu 4.2. daļas D iedaļā precizētās prasības par atklājamās informācijas atrašanās vietu un sniedzamajām atsaucēm, ja informācija publiskota vairākos informācijas nesējos vai vietās.

7.5 Iestāde saskaņā ar Regulas astotajā daļā noteikto nodrošina publiskotās informācijas brīvu pieejamību vismaz piecus gadus kopš tās publiskošanas, bet cita sistēmiski nozīmīga iestāde minētās informācijas brīvu pieejamību nodrošina vismaz 10 gadus kopš tās publiskošanas."

6. Papildināt noteikumus ar 17.3. punktu šādā redakcijā:

"17.3. iestāde ir cita sistēmiski nozīmīga iestāde."

7. Papildināt 22.5. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Kredītiestāde par posteņiem, kuriem raksturīgas straujas vērtības izmaiņas, uzskata vismaz Eiropas Banku iestādes 2017. gada 21. jūnija pamatnostādņu EBA/GL/2017/01 "Pamatnostādnes par likviditātes seguma koeficienta atklāšanu papildus informācijas par likviditātes riska pārvaldību atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 435. pantu" (tālāk tekstā - Pamatnostādnes par LCR) 16. punktā minētos posteņus."

8. Papildināt noteikumus ar VI1 nodaļu šādā redakcijā:

"VI.1 Precizējošās prasības kvalitatīvās un kvantitatīvās informācijas atklāšanai saskaņā ar Regulas astotajā daļā noteikto

28.1 Iestāde informācijas atklāšanai piemēro precizētās prasības attiecībā uz šādām jomām:

28.11. riska pārvaldība, mērķi un politikas - atbilstoši Pamatnostādņu 4.3. daļas C iedaļā noteiktajam;

28.12. pašu kapitāls - atbilstoši Pamatnostādņu 4.5. daļā noteiktajam;

28.13. makroprudenciālie uzraudzības pasākumi - atbilstoši Pamatnostādņu 4.7. daļā noteiktajam attiecībā uz iestāžu atbilstību pretciklisko kapitāla rezervju prasībām;

28.14. neapgrūtinātie aktīvi - atbilstoši Komisijas 2017. gada 4. septembra Deleģētajā regulā (ES) Nr. 2017/2295, ar ko Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 575/2013 papildina attiecībā uz regulatīvajiem tehniskajiem standartiem par informācijas atklāšanu attiecībā uz apgrūtinātiem un neapgrūtinātiem aktīviem, noteiktajam;

28.15. atalgojums - atbilstoši Pamatnostādņu 4.14. daļā noteiktajam;

28.16. sviras rādītājs - atbilstoši Pamatnostādņu 4.15. daļā noteiktajam.

28.2 Papildus noteikumu 28.1 punktā noteiktajam cita sistēmiski nozīmīga iestāde informācijas atklāšanai piemēro precizētās prasības attiecībā uz šādām jomām:

28.21. riska pārvaldība, mērķi un politikas - atbilstoši Pamatnostādņu 4.3. daļas A un B iedaļā noteiktajam;

28.22. informācija par tiesiskā regulējuma piemērošanas jomu - atbilstoši Pamatnostādņu 4.4. daļā noteiktajam;

28.23. kapitāla prasības - atbilstoši Pamatnostādņu 4.6. daļā noteiktajam;

28.24. kredītrisks un vispārīga informācija par kredītriska mazināšanu - atbilstoši Pamatnostādņu 4.8. daļā noteiktajam;

28.25. kredītrisks un kredītriska mazināšana, izmantojot standartizēto pieeju - atbilstoši Pamatnostādņu 4.9. daļā noteiktajam;

28.26. kredītrisks un kredītriska mazināšana, izmantojot IRB pieeju - atbilstoši Pamatnostādņu 4.10. daļā noteiktajam;

28.27. darījuma partnera kredītrisks (CCR) - atbilstoši Pamatnostādņu 4.11. daļā noteiktajam;

28.28. tirgus risks - atbilstoši Pamatnostādņu 4.13. daļā noteiktajam.

28.3 Papildus noteikumu 28.1 punktā noteiktajam kredītiestāde atklāj informāciju par likviditātes seguma rādītāju atbilstoši Pamatnostādņu par LCR II pielikuma 21., 22. un 23. rindā norādītajam, ņemot vērā III pielikumā sniegtos komentārus, bet kredītiestāde, kura vienlaikus ir cita sistēmiski nozīmīga iestāde, atklāj informāciju par likviditātes seguma rādītāju atbilstoši Pamatnostādņu par LCR I un II pielikumā minētajam, ņemot vērā III pielikumā sniegtos komentārus."

9. Papildināt noslēguma jautājumus ar 31. un 32. punktu šādā redakcijā:

"31. Atklājot informāciju par pārskata periodiem no 2018. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim iestāde, kura:

31.1. izvēlas piemērot Regulas 473.a pantā noteikto kārtību pārejas periodam, lai mazinātu 9. Starptautiskā Finanšu pārskatu standarta "Finanšu instrumenti" ieviešanas ietekmi uz pašu kapitālu, (tālāk tekstā - pārejas periods) atklāj informāciju saskaņā ar Eiropas Banku iestādes 2018. gada 16. janvāra pamatnostādņu EBA/GL/2018/01 "Pamatnostādnes par vienoto informācijas atklāšanu saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 473.a pantu attiecībā uz pārejas pasākumiem saistībā ar SFPS 9 par pašu kapitālu ieviešanas ietekmes mazināšanu" (tālāk tekstā - Pamatnostādnes par pārejas perioda piemērošanu) 1. pielikumā norādīto veidni un sniegtajiem skaidrojumiem;

31.2. izvēlas nepiemērot Regulas 473.a pantā noteikto kārtību pārejas periodam, sniedz skaidrojošu komentāru saskaņā ar Pamatnostādņu par pārejas perioda piemērošanu 1. pielikumā norādīto.

32. Ja iestāde, kura bija identificēta kā cita sistēmiski nozīmīga iestāde, zaudē šo statusu, tai ir saistošas iestādei noteiktās prasības attiecībā uz informācijas atklāšanu saskaņā ar Regulas astoto daļu, sākot ar informāciju par periodu, kurā tā ir zaudējusi šo statusu. Ja iestāde tiek identificēta kā cita sistēmiski nozīmīga iestāde, tad tai ir saistošas citai sistēmiski nozīmīgai iestādei noteiktās prasības attiecībā uz informācijas atklāšanu saskaņā ar Regulas astoto daļu, sākot ar informāciju par periodu, kurā tā ir ieguvusi šo statusu."

10. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Banku iestādes pamatnostādnēm ar 2., 3. un 4. punktu šādā redakcijā:

"2) Eiropas Banku iestādes 2016. gada 14. decembra pamatnostādnēm EBA/GL/2016/11 "Pamatnostādnes par informācijas atklāšanas prasībām saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 astoto daļu";

3) Eiropas Banku iestādes 2017. gada 21. jūnija pamatnostādnēm EBA/GL/2017/01 "Pamatnostādnes par likviditātes seguma koeficienta atklāšanu papildus informācijas par likviditātes riska pārvaldību atklāšanai saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 435. pantu";

4) Eiropas Banku iestādes 2018. gada 16. janvāra pamatnostādnēm EBA/GL/2018/01 "Pamatnostādnes par vienoto informācijas atklāšanu saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 473.a pantu attiecībā uz pārejas pasākumiem saistībā ar SFPS 9 par pašu kapitālu ieviešanas ietekmes mazināšanu"."

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs P. Putniņš

09.04.2019