Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 6/15

Smiltenē 2015. gada 31. martā

Grozījumi Smiltenes novada domes 2010. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 25/10 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
14. panta trešo daļu, 43. panta pirmās daļas 13. punktu,
likuma "Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām"
3. panta otro daļu, 4. panta pirmo daļu, 6. pantu,
8. pantu, 9. panta ceturto daļu, 10. panta otro daļu un 12. pantu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
7. panta sesto daļu, 14. panta pirmās daļas 6. punktu,
17. panta pirmo daļu, 24. panta pirmo daļu, 26.1 panta pirmo daļu

1. Izdarīt Smiltenes novada domes 2010. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 25/10 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk tekstā - Saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1.1. Papildināt Saistošos noteikumus ar 15.3. punktu, izsakot to šādā redakcijā:

"15.3. personai, kurai ir piešķirts trūcīgās personas statuss."

1.2. Grozīt saistošo noteikumu 12. punktu, izsakot to šādā redakcijā:

"12. pašvaldībai piederošo vai tās nomāto dzīvojamo telpu vienotu uzskaiti un Palīdzības reģistru kārto Smiltenes novada domes Sociālais dienests. Par dzīvojamo telpu atbrīvošanu pašvaldībai piederošas vai pašvaldības nomāta dzīvojamās telpas apsaimniekotājs septiņu dienu laikā paziņo Smiltenes novada domes Sociālais dienests, kas šo dzīvojamo telpu nekavējoties ņem uzskaitē kā neizīrētu un iekļauj neizīrēto dzīvojamo telpu sarakstā."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas pašvaldības bezmaksas izdevumā "Smiltenes Novada Domes Vēstis".

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs G. Kukainis

 

Smiltenes novada domes saistošo noteikumu Nr. 6/15 "Grozījumi Smiltenes novada domes 2010. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 25/10 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā""
paskaidrojuma raksts

1.

Projekta nepieciešamības pamatojums Grozījumi noteikumos nepieciešami, lai radītu iedzīvotājiem saistošus un vienaldzīgus kritērijus palīdzības sniegšanai dzīvokļa jautājumu risināšanā Smiltenes novadā. Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk - Likums) 15. pants nosaka, ka pašvaldības dome savos saistošajos noteikumos var noteikt arī citas personu kategorijas, kuras nav minētas šā likuma 13. un 14. pantā un kurām sniedzama palīdzība, izīrējot dzīvojamo telpu vispārējā kārtībā. Līdz šim saistošo noteikumu 15. punktā bija noteiktas sekojošas personu kategorijas, kam pašvaldība reģistrē un izīrē dzīvojamo telpu vispārējā kārtībā - 1) personai, kura ir 1. vai 2. grupas invalīds un kuras apgādībā ir divi vai vairāk nepilngadīgi bērni, no kuriem vismaz viens ir bērns invalīds, ja personas lietošanā vai īpašumā nav citas dzīvojamās telpas, un 2) personai, kura ir vientuļš pensionārs vai 1. grupas invalīds un dzīvo denacionalizētā vai likumīgam īpašniekam atdotā mājā un lietojusi dzīvokli līdz īpašuma tiesību atjaunošanai, ja personas lietošanā vai īpašumā nav citas dzīvojamās telpas vai ja šīs personas uzturēšana nav denacionalizētās mājas īpašnieka pienākums.

1. Lai paplašinātu to personu skaitu, kam ir nepieciešama palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, būtiski iepriekš minētās kategorijas papildināt ar personām, kurām ir piešķirts trūcīgās ģimenes (personas) statuss. Smiltenes novada domes Sociālajā dienestā bieži ar palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanās vēršas tieši šīs sociāli neaizsargāto peronu kategorijas.

2. Precizēta pašvaldības struktūrvienību kompetence saistošo noteikumu piemērošanas īstenošanai.

2.

Īss projekta satura izklāsts Atbilstoši sagatavotajam projektam noteikumi tiek papildināti ar 15.3. punktu, kas noteiks, ka pašvaldībai piederošas vai uz likumīga pamata tās lietojumā esošas dzīvojamās telpas izīrēšanas palīdzības reģistrā dome reģistrē un dzīvojamo telpu vispārējā kārtībā izīrē arī personai, kurai ir piešķirts trūcīgās ģimenes (personas) statuss.

Atbilstoši sagatavotajam projektam tiek grozīts noteikumu 12. punkts, nosakot, ka pašvaldībai piederošo vai tās nomāto dzīvojamo telpu vienotu uzskaiti un palīdzības reģistru kārto Pašvaldības Sociālais dienests, kā arī par dzīvojamo telpu atbrīvošanu pašvaldībai piederošas vai pašvaldības nomāta dzīvojamās telpas apsaimniekotājs septiņu dienu laikā paziņo Smiltenes novada domes Sociālajam dienestam, kas šo dzīvojamo telpu nekavējoties ņem uzskaitē kā neizīrētu un iekļauj neizīrēto dzīvojamo telpu sarakstā.

3.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms.

4.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Noteikumiem nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi.

5.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izdošanas neradīs papildu slogu administratīvajām procedūrām.

6.

Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Pēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas domes pastāvīgās komitejas sēdē un publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut saistošajos noteikumos.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs G. Kukainis

16.05.2015