Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 14.10.2023. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 837

Rīgā 2018. gada 18. decembrī (prot. Nr. 60 78. §)
Kārtība, kādā kārto maksātnespējas procesa administratora amata pretendentu sarakstu un izvēlas maksātnespējas procesa administratora amata kandidātu
Izdoti saskaņā ar Maksātnespējas likuma 19. panta otro daļu un Kredītiestāžu likuma 131.1 panta trešo daļu
(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā Elektroniskajā maksātnespējas uzskaites sistēmā (turpmāk – sistēma) kārto maksātnespējas procesa administratora (turpmāk – administrators) amata pretendentu sarakstu (turpmāk – pretendentu saraksts);

1.2. pazīmes, pēc kādām administratoru iekļauj pretendentu sarakstā;

1.3. kārtību, kādā no pretendentu saraksta izvēlas administratora amata kandidātu konkrētam juridiskās personas maksātnespējas procesam vai fiziskās personas maksātnespējas procesam, vai kredītiestādes maksātnespējas procesam, izmantojot tiesu informatīvās sistēmas nodrošinātu automatizētu atlasi.

(Grozīts ar MK 03.10.2023. noteikumiem Nr. 564)

2. Pretendentu saraksts ir sistēmā izveidots elektroniski apkopotu ziņu kopums par administratoriem, kuri pauduši vēlmi tikt iekļautiem pretendentu sarakstā un uz kuriem neattiecas šādi ierobežojumi administratora amata pienākumu pildīšanai:

2.1. administratora amata darbība apturēta;

2.2. administrators no amata atstādināts;

2.3. kriminālprocesa ietvaros pieņemts lēmums par procesuālā piespiedu līdzekļa – noteiktas nodarbošanās aizlieguma – piemērošanu, ar kuru noteikts ierobežojums pildīt administratora amata pienākumus;

2.4. ir iestājies Maksātnespējas likuma 16.2 panta ceturtajā daļā noteiktais gadījums – administratora amata darbības apturēšanas termiņš ir beidzies vai vairs nepastāv apstākļi, kas bija par pamatu administratora atstādināšanai no amata, un administrators vēl nav nokārtojis kvalifikācijas eksāmenu nākamajā tā rīkošanas reizē.

II. Administratora iekļaušana pretendentu sarakstā fiziskās vai juridiskās personas maksātnespējas procesam un izslēgšana no tā

(Nodaļas nosaukums MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

3. Lai administratoru iekļautu pretendentu sarakstā, administrators iesniedz Maksātnespējas kontroles dienestam pieteikumu par iekļaušanu pretendentu sarakstā.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

4. Maksātnespējas kontroles dienests nākamajā darbdienā pēc šo noteikumu 3. punktā minētā pieteikuma saņemšanas ievada sistēmā informāciju par administratora iekļaušanu pretendentu sarakstā, norādot atzīmi, ka administrators ir iekļaujams pretendentu sarakstā, un tajā pašā dienā administratoru iekļauj pretendentu sarakstā.

5. Informāciju par administratora iekļaušanu pretendentu sarakstā nosūta tiesu informatīvajai sistēmai atsevišķi katrai šo noteikumu 12. punktā minētajai plūsmai brīdī, kad ir izvēlēti visi iepriekšējā reizē tiesu informācijas sistēmai nosūtītie pretendentu sarakstā esošie administratori.

6. Lai administratoru izslēgtu no pretendentu saraksta, administrators iesniedz Maksātnespējas kontroles dienestam pieteikumu par izslēgšanu no pretendentu saraksta.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

7. Maksātnespējas kontroles dienests izslēdz administratoru no pretendentu saraksta, ja Maksātnespējas likuma 17.1, 17.2, 17.3 un 17.4 pantā noteiktajā kārtībā administrators ir atbrīvots, atcelts vai atstādināts no amata vai viņa amata darbība ir apturēta, kā arī tad, ja kriminālprocesa ietvaros pieņemts lēmums par procesuālā piespiedu līdzekļa – noteiktas nodarbošanās aizlieguma – piemērošanu, ar kuru noteikts ierobežojums pildīt administratora amata pienākumus.

8. Maksātnespējas kontroles dienests nākamajā darbdienā pēc šo noteikumu 6. punktā minētā pieteikuma saņemšanas vai šo noteikumu 7. punktā minētā lēmuma pieņemšanas ievada sistēmā informāciju par administratora izslēgšanu no pretendentu saraksta, norādot atzīmi, ka administrators ir izslēgts no pretendentu saraksta, un tajā pašā dienā administratoru izslēdz no pretendentu saraksta.

9. Informāciju par administratora izslēgšanu no pretendentu saraksta nekavējoties nosūta tiesu informatīvajai sistēmai.

10. Ja administrators ir izslēgts no pretendentu saraksta, pamatojoties uz šo noteikumu 6. punktā minēto pieteikumu, viņš ir tiesīgs iesniegt pieteikumu par iekļaušanu pretendentu sarakstā ne agrāk kā pēc trijiem mēnešiem no dienas, kad viņš šo noteikumu 8. punktā noteiktajā kārtībā izslēgts no pretendentu saraksta.

11. Ja administrators ir izslēgts no pretendentu saraksta, pamatojoties uz lēmumu par administratora amata darbības apturēšanu vai atstādināšanu no amata darbības veikšanas, vai kriminālprocesa ietvaros pieņemts lēmums par procesuālā piespiedu līdzekļa – noteiktas nodarbošanās aizlieguma – piemērošanu, ar kuru noteikts ierobežojums pildīt administratora amata pienākumus, vai iestājies Maksātnespējas likuma 16.2 panta ceturtajā daļā minētais gadījums, viņš ir tiesīgs iesniegt pieteikumu par iekļaušanu pretendentu sarakstā ar dienu, kad administrators ir atjaunots amatā.

11.1 Administratoram sistēmā ir pieejamas ziņas par viņa iekļaušanu pretendentu sarakstā vai izslēgšanu no pretendentu saraksta.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

III. Administratora amata kandidāta izvēlēšanās no pretendentu saraksta fiziskās vai juridiskās personas maksātnespējas procesam

(Nodaļas nosaukums MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

12. Administratora amata kandidāta izvēle konkrētam maksātnespējas procesam tiesu informatīvajā sistēmā notiek divās plūsmās – atsevišķi juridiskās personas maksātnespējas procesiem un fiziskās personas maksātnespējas procesiem.

13. Katrā šo noteikumu 12. punktā minētajā plūsmā tiek iekļauti administratori, kuri atrodas pretendentu sarakstā tajā brīdī, kad visi iepriekšējā reizē tiesu informatīvajai sistēmai nosūtītie pretendentu sarakstā esošie administratori ir izvēlēti par administratora amata kandidātiem maksātnespējas procesiem attiecīgajā plūsmā.

14. Administratora amata kandidāts konkrētam maksātnespējas procesam katrā šo noteikumu 12. punktā minētajā plūsmā tiek izvēlēts automatizēti pēc nejaušības principa.

15. Administratora amata kandidāta izvēle konkrētam maksātnespējas procesam notiek pēc proporcionalitātes principa – katrs pretendentu sarakstā esošais administrators tiek izvēlēts vienam maksātnespējas procesam katrā plūsmā. Nākamo reizi izvēlēto administratoru par administratora amata kandidātu tiesu informatīvā sistēma izvēlas pēc tam, kad visi iepriekšējā reizē tiesu informatīvajai sistēmai nosūtītie pretendentu sarakstā esošie administratori būs izvēlēti par administratora amata kandidātiem maksātnespējas procesiem attiecīgajā plūsmā.

16. Administrators, kurš iekļauts pretendentu sarakstā saskaņā ar šo noteikumu 4. punktu, katrā šo noteikumu 12. punktā minētajā plūsmā tiek iekļauts pēc tam, kad visi iepriekšējā reizē tiesu informatīvajai sistēmai nosūtītie pretendentu sarakstā esošie administratori ir izvēlēti par administratora amata kandidātiem maksātnespējas procesiem attiecīgajā plūsmā.

17. Administrators, kurš ar tiesas lēmumu nav iecelts administratora amatā vai ir atcelts no administratora pienākumu pildīšanas konkrētā juridiskās personas maksātnespējas procesā vai fiziskās personas maksātnespējas procesā, vai ir aizdomās turētais, apsūdzētais vai tiesājamais kriminālprocesā, kas saistīts ar viņa rīcību konkrētajā juridiskās personas maksātnespējas procesā vai fiziskās personas maksātnespējas procesā, turpmāk netiek izvēlēts par administratora amata kandidātu attiecīgajam maksātnespējas procesam.

III1. Administratora iekļaušana un izslēgšana no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam

(Nodaļa MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.1 Administratora amata kandidāta ieteikšanai kredītiestādes maksātnespējas procesam sistēmā kārto atsevišķu pretendentu sarakstu kredītiestādes maksātnespējas procesam.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.2 Lai administratoru iekļautu pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam, administrators iesniedz Maksātnespējas kontroles dienestam attiecīgu pieteikumu.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.3 Administrators pieteikumam par iekļaušanu pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam pievieno:

17.31. apliecinātu kopiju spēkā esošam un starptautiski atzītam sertifikātam, kas apliecina zināšanas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā;

17.32. apliecinājumu par kredītiestādes maksātnespējas procesa administrēšanai nepieciešamo resursu pieejamību.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.4 Pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam iekļauj administratorus, kuri pauduši vēlmi tikt iekļautiem šajā pretendentu sarakstā un uz kuriem neattiecas šo noteikumu 2. punktā minētie ierobežojumi, un kuri atbilst šādām prasībām:

17.41. administratoram ir spēkā esošs un starptautiski atzīts sertifikāts, kas apliecina zināšanas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā (turpmāk – sertifikāts);

17.42. tiesa ir izbeigusi vismaz 15 administratora vadītos juridisko personu maksātnespējas procesus;

17.43. administrators pēdējo divu gadu laikā nav atcelts no juridiskās personas maksātnespējas procesa, fiziskās personas maksātnespējas procesa vai tiesiskās aizsardzības procesa, ja administrators vienlaikus pilda tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošās personas pienākumus, par normatīvo aktu pārkāpumiem;

17.44. administrators atzīstams par administratīvi nesodītu par maksātnespējas procesa vai tiesiskās aizsardzības procesa noteikumu pārkāpšanu;

17.45. administratoram, tostarp ja viņš vienlaikus pilda tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošās personas pienākumus, pēdējo divu gadu laikā nav stājies spēkā lēmums disciplinārlietā, ar ko piemērots viens no Maksātnespējas likumā minētajiem disciplinārsodiem;

17.46. administratoram nav piemērota sankcija (izņemot brīdinājumu) par starptautisko vai nacionālo sankciju vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanu reglamentējošu normatīvo aktu pārkāpšanu vai no šādas sankcijas piemērošanas dienas ir pagājis vismaz viens gads;

17.47. administrators apliecina, ka viņam ir nepieciešamie resursi kredītiestādes maksātnespējas procesa administrēšanai;

17.48. administrators ir iekļauts šo noteikumu II nodaļā minētajā pretendentu sarakstā;

17.49. administrators nav aizdomās turētais vai apsūdzētais krimināllietā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;

17.410. nav sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā; sk. 23.1 punktu)

17.5 Maksātnespējas kontroles dienests desmit darbdienu laikā pēc šo noteikumu 17.2 punktā minētā pieteikuma saņemšanas izvērtē, vai uz administratoru neattiecas šo noteikumu 2. punktā minētie ierobežojumi, kā arī administratora atbilstību šo noteikumu 17.41., 17.42., 17.43., 17.44., 17.45., 17.46. (attiecībā uz Maksātnespējas kontroles dienesta piemērotajām sankcijām), 17.47., 17.48., 17.49., 17.410. apakšpunktā minētajām prasībām, izmantojot sistēmā un Maksātnespējas kontroles dienestam pieejamās ziņas, no administratora saņemto informāciju un ziņas no Sodu reģistra.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.6 Ja Maksātnespējas kontroles dienests konstatē, ka uz administratoru attiecas šo noteikumu 2. punktā minētie ierobežojumi vai administrators neatbilst šo noteikumu 17.41., 17.42., 17.43., 17.44., 17.45., 17.46. (attiecībā uz Maksātnespējas kontroles dienesta piemērotajām sankcijām), 17.47., 17.48., 17.49., 17.410.  apakšpunktā minētajām prasībām, Maksātnespējas kontroles dienests desmit darbdienu laikā informē administratoru, ka viņš nav iekļauts pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam vai izslēgts no minētā pretendentu saraksta, norādot konkrētu neiekļaušanas vai izslēgšanas pamatojumu.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.7 Ja Maksātnespējas kontroles dienests konstatē, ka uz administratoru neattiecas šo noteikumu 2. punktā minētie ierobežojumi, kā arī administrators atbilst šo noteikumu 17.41., 17.42., 17.43., 17.44., 17.45., 17.46. (attiecībā uz Maksātnespējas kontroles dienesta piemērotajām sankcijām), 17.47., 17.48., 17.49., 17.410.  apakšpunktā minētajām prasībām Maksātnespējas kontroles dienests divu darbdienu laikā nosūta informācijas pieprasījumu tām Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā (turpmāk – Novēršanas likums) uzskaitītajām uzraudzības un kontroles institūcijām un Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā (turpmāk – Sankciju likums) noteiktajām kompetentām institūcijām, kuru subjekts varētu būt administrators, par piemērotajām sankcijām, ja no to piemērošanas dienas ir pagājis vismaz viens gads, par Novēršanas likuma vai Sankciju likuma pārkāpumu.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.8 Šo noteikumu 17.7 punktā minētā informācija Maksātnespējas kontroles dienestam sniedzama viena mēneša laikā no tās pieprasīšanas dienas. Ja Novēršanas likumā uzskaitītās uzraudzības un kontroles institūcijas un Sankciju likumā noteiktās kompetentās institūcijas noteiktajā termiņā nesniedz ziņas par konkrēto administratoru, uzskatāms, ka šīs institūcijas par likuma pārkāpumu nav piemērojušas sankcijas (izņemot brīdinājumu) vai no sankciju piemērošanas dienas ir pagājis vismaz viens gads. Maksātnespējas kontroles dienests nākamajā darbdienā pēc noteiktā termiņa beigām ievada sistēmā informāciju par administratora iekļaušanu pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam, norādot atzīmi, ka administrators ir iekļaujams konkrētajā pretendentu sarakstā, un tajā pašā dienā administratoru iekļauj pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.9 Ja Maksātnespējas kontroles dienestā noteiktajā termiņā saņemtas ziņas par administratoram piemērotajām sankcijām par Novēršanas likuma vai Sankciju likuma pārkāpumiem, Maksātnespējas kontroles dienests desmit darbdienu laikā informē administratoru, ka viņš nav iekļauts pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam vai izslēgts no minētā pretendentu saraksta, norādot kā neiekļaušanas vai izslēgšanas pamatu administratoram piemēroto sankciju un kompetento institūciju, kas piemērojusi sankciju.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.10 Informāciju par administratora iekļaušanu pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam nosūta tiesu informatīvajai sistēmai kredītiestādes maksātnespējas procesu plūsmai.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.11 Administrators, kurš ir iekļauts pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam, reizi kalendāra gadā, bet ne vēlāk kā līdz 1. septembrim nosūta Maksātnespējas kontroles dienestam apliecinājumu, ka viņam ir derīgs sertifikāts. Administrators, kurš ir iekļauts pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam, ir atbildīgs, ka viņam ir spēkā esošs sertifikāts.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.12 Maksātnespējas kontroles dienests reizi kalendāra gadā, bet ne vēlāk kā līdz 1. septembrim, par tiem administratoriem, kuri iekļauti pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam, nosūta informācijas pieprasījumu tām Novēršanas likumā uzskaitītajām uzraudzības un kontroles institūcijām un Sankciju likumā noteiktajām kompetentām institūcijām, kuru subjekts varētu būt administrators, par piemērotajām sankcijām (izņemot brīdinājumu), ja no to piemērošanas dienas ir pagājis vismaz viens gads, par Novēršanas likuma vai Sankciju likuma pārkāpumu.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.13 Lai administratoru izslēgtu no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam, administrators iesniedz Maksātnespējas kontroles dienestam pieteikumu par izslēgšanu no attiecīgā pretendentu saraksta. Administratoram ir pienākums iesniegt pieteikumu par viņa izslēgšanu no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam, ja viņam vairs nav spēkā esošs sertifikāts.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.14 Maksātnespējas kontroles dienests izslēdz administratoru no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam, ja:

17.141. attiecībā uz administratoru pieņemts kāds no šo noteikumu 7. punktā minētajiem lēmumiem;

17.142. administrators neatbilst šo noteikumu 17.4 punktā minētajām prasībām.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.15 Maksātnespējas kontroles dienests nākamajā darbdienā pēc šo noteikumu 17.13 punktā minētā pieteikuma saņemšanas, šo noteikumu 7. punktā minētā lēmuma pieņemšanas vai šo noteikumu 17.4 punktā minēto prasību neatbilstības konstatēšanas gadījumā ievada sistēmā informāciju par administratora izslēgšanu no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam, norādot atzīmi, ka administrators ir izslēgts no konkrētā pretendentu saraksta, un tajā pašā dienā administratoru izslēdz no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.16 Informāciju par administratora izslēgšanu no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam nekavējoties nosūta tiesu informatīvajai sistēmai.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.17 Ja administrators ir izslēgts no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam, pamatojoties uz lēmumu par administratora amata darbības apturēšanu vai atstādināšanu no amata darbības veikšanas, vai kriminālprocesa ietvaros pieņemts lēmums par procesuālā piespiedu līdzekļa – noteiktas nodarbošanās aizlieguma – piemērošanu, ar kuru noteikts ierobežojums pildīt administratora amata pienākumus, vai iestājies Maksātnespējas likuma 16.2 panta ceturtajā daļā minētais gadījums, viņš ir tiesīgs iesniegt pieteikumu par iekļaušanu pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam ar dienu, kad administrators ir atjaunots amatā.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.18 Administratoram sistēmā ir pieejamas ziņas par viņa iekļaušanu pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam vai izslēgšanu no minētā pretendentu saraksta.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

III2. Administratora amata kandidāta izvēlēšanās no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam

(Nodaļa MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.19 Administratora amata kandidāta izvēle konkrētam kredītiestādes maksātnespējas procesam tiesu informatīvajā sistēmā notiek kredītiestādes maksātnespējas procesa plūsmā.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.20 Kredītiestādes maksātnespējas procesa plūsmā tiek iekļauti administratori, kuri atrodas pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.21 Administratora amata kandidāts konkrētam kredītiestādes maksātnespējas procesam tiek izvēlēts automatizēti pēc nejaušības principa kredītiestādes maksātnespējas procesa plūsmā.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.22 Administrators, kurš izvēlēts un nav iecelts konkrētā kredītiestādes maksātnespējas procesa administrēšanai, tiek automātiski iekļauts atpakaļ kredītiestādes maksātnespējas procesa plūsmā pēc tam, kad tiesa pieņem lēmumu par viņa neiecelšanu konkrētās kredītiestādes maksātnespējas procesā.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

17.23 Šo noteikumu 15. punktā norādītais proporcionalitātes princips nav piemērojams attiecībā uz administratora amata kandidāta izvēli kredītiestādes maksātnespējas procesam.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

IV. Noslēguma jautājumi

18. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumus Nr. 1001 "Kārtība, kādā Maksātnespējas administrācija izvēlas un iesaka tiesai maksātnespējas procesa administratora amata kandidātu" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 172. nr.; 2013, 253. nr.; 2015, 40. nr.; 2017, 228. nr.).

19. Ja Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumu Nr. 1001 "Kārtība, kādā Maksātnespējas administrācija izvēlas un iesaka tiesai maksātnespējas procesa administratora amata kandidātu" 7. punktā minētie dokumenti Maksātnespējas kontroles dienestā saņemti 2018. gada 28. decembrī pēc plkst. 12.00, Maksātnespējas kontroles dienests tos nosūta atpakaļ tiesai.

20. Pretendentu saraksts tiek izveidots 2019. gada 1. janvārī, iekļaujot tajā administratorus, kuri 2018. gada 28. decembrī plkst. 12.00 ir iekļauti Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļvietnē uzturētajā administratoru amata pretendentu sarakstā saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumiem Nr. 1001 "Kārtība, kādā Maksātnespējas administrācija izvēlas un iesaka tiesai maksātnespējas procesa administratora amata kandidātu".

21. Šo noteikumu III nodaļā norādītā administratora amata kandidāta izvēlēšanās kārtība ir piemērojama tiesiskās aizsardzības procesos, kuri uzsākti atbilstoši regulējumam, kas bija spēkā līdz 2017. gada 30. jūnijam. Šiem tiesiskās aizsardzības procesiem administratora amata kandidāts tiek izvēlēts no juridiskās personas maksātnespējas procesu plūsmā esošajiem administratoriem.

22. Administratoru, kuram ir derīgs administratora sertifikāts, Maksātnespējas kontroles dienests izslēdz no pretendentu saraksta, ja Maksātnespējas likumā noteiktajā kārtībā administratora sertifikāta darbība ir apturēta, izbeigta vai tas ir anulēts, administrators ir atstādināts no amata darbības veikšanas, kā arī ja kriminālprocesa ietvaros pieņemts lēmums par procesuālā piespiedu līdzekļa – noteiktas nodarbošanās aizlieguma – piemērošanu, ar kuru noteikts ierobežojums pildīt administratora amata pienākumus.

23. Ja administrators, kuram ir derīgs administratora sertifikāts, no pretendentu saraksta izslēgts, pamatojoties uz lēmumu par administratora sertifikāta darbības apturēšanu vai atstādināšanu no amata darbības veikšanas vai kriminālprocesa ietvaros pieņemtu lēmumu par procesuālā piespiedu līdzekļa – noteiktas nodarbošanās aizlieguma – piemērošanu, ar kuru noteikts ierobežojums pildīt administratora amata pienākumus, viņš ir tiesīgs iesniegt pieteikumu par iekļaušanu pretendentu sarakstā ar dienu, kad administrators ir atjaunots amatā.

23.1 Šo noteikumu 17.41. apakšpunktā minētā prasība piemērojama ar 2024. gada 1. novembri. Administratoram, kurš iekļauts pretendentu sarakstā kredītiestādes maksātnespējas procesam, ir pienākums līdz 2024. gada 31. oktobrim iesniegt Maksātnespējas kontroles dienestā apliecinātu sertifikāta kopiju. Ja līdz 2024. gada 31. oktobrim administrators neiesniedz apliecinātu sertifikāta kopiju, Maksātnespējas kontroles dienests 2024. gada 1. novembrī izslēdz administratoru no pretendentu saraksta kredītiestādes maksātnespējas procesam, par to desmit darbdienu laikā informējot administratoru.

(MK 03.10.2023. noteikumu Nr. 564 redakcijā)

24. Noteikumi stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs
14.10.2023