Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 823

Rīgā 2018. gada 18. decembrī (prot. Nr. 60 58. §)
Valsts drošības dienesta nolikums
Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes
iekārtas likuma
16. panta pirmo daļu

1. Valsts drošības dienests (turpmāk – dienests) ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša valsts drošības iestāde, kas īsteno valsts politiku valsts drošības jomā.

2. Dienests veic Nacionālās drošības likumā, Valsts drošības iestāžu likumā, Operatīvās darbības likumā, likumā "Par valsts noslēpumu" un citos normatīvajos aktos noteiktās funkcijas un uzdevumus.

3. Dienestu vada priekšnieks. Dienesta priekšnieks veic normatīvajos aktos noteiktās valsts drošības iestādes, kā arī tiešās valsts pārvaldes iestādes vadītāja funkcijas.

4. Dienesta priekšnieks nosaka iestādes struktūru un darba organizāciju, kā arī izstrādā dienesta reglamentu.

5. Dienesta darbības tiesiskumu nodrošina dienesta priekšnieks. Dienesta priekšnieks ir atbildīgs par pārvaldes lēmumu pārbaudes sistēmas izveidošanu un darbību.

6. Dienesta priekšniekam ir tiesības atcelt iestādes amatpersonu lēmumus, pavēles, rīkojumus un norādījumus.

7. Dienesta priekšnieka izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību, kas nav saistīta ar operatīvās darbības, izlūkošanas un pretizlūkošanas procesiem un valsts noslēpuma aizsardzības sistēmu, var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu iekšlietu ministram, ja normatīvajos aktos nav noteikta cita apstrīdēšanas kārtība. Iekšlietu ministra lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

8. Dienests ne retāk kā reizi gadā iesniedz Iekšlietu ministrijā pārskatu par dienesta funkciju izpildi un budžeta līdzekļu izlietojumu.

9. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004. gada 16. novembra noteikumus Nr. 934 "Drošības policijas nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 185. nr.).

10. Noteikumi stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
01.01.2019