Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 537

Rīgā 2018. gada 21. augustā (prot. Nr. 39 15. §)
Sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecības mērījumu veikšanas kārtība un nosacījumi
Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
39. panta sestās daļas 1., 2. un 3. punktu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā atkritumu apsaimniekotājs veic sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecību mērījumus, un šo mērījumu veikšanas nosacījumus;

1.2. kārtību, kādā nosakāms koeficients pārejai no tilpuma vienībām uz masas vienībām;

1.3. termiņus un kārtību, kādā atkritumu apsaimniekotājs informē pašvaldību par atkritumu masas un tilpuma mērījumiem un piemērojamo koeficientu.

2. Atkritumu apsaimniekotājs, ar kuru pašvaldība atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18. pantam ir noslēgusi līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā, veic sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecību mērījumus, nodrošinot savākto atkritumu svēršanu un novērtējot atkritumu tilpumu atbilstoši atkritumu uzkrāšanas konteinera tilpumam.

3. Sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecību nosaka, izmantojot vienu no šādiem veidiem:

3.1. veic katra atkritumu konteinera svēršanu tā iztukšošanas vietā, vienlaikus fiksējot konteinera tilpumu un piepildījumu šo noteikumu 5. punktā noteiktajā kārtībā izvēlētajos sadzīves atkritumu savākšanas maršrutos;

3.2. veic katra atkritumu konteinera tilpuma fiksēšanu tā iztukšošanas vietā atbilstoši šo noteikumu 5. punktam izvēlētajos sadzīves atkritumu savākšanas maršrutos, kā arī nodrošina attiecīgās atkritumu kravas svēršanu atkritumu pārkraušanas stacijā vai atkritumu poligonā, pirms tam vienojoties ar attiecīgo pašvaldību par atkritumu pārkraušanas staciju vai atkritumu poligonu, kurā notiks attiecīgās atkritumu kravas svēršana.

4. Atkritumu apsaimniekotājs atkritumu masas un tilpuma attiecības nosaka ne retāk kā reizi ceturksnī vai pēc vienošanās ar pašvaldību – biežāk nekā reizi ceturksnī.

5. Pirms tiek uzsākta atkritumu masas un tilpuma attiecības noteikšana, atkritumu apsaimniekotājs, ar kuru pašvaldība atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18. pantam ir noslēgusi līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā, un pašvaldība rakstiski vienojas par:

5.1. attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā piemērojamo sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecības noteikšanas veidu atbilstoši šo noteikumu 3. punktam;

5.2. atkritumu savākšanas maršrutiem un datumiem, kuros tiks veikta sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecības noteikšana;

5.3. pašvaldības pārstāvja dalību sadzīves atkritumu masas un tilpuma noteikšanā.

6. Lai veiktu pārrēķinu no atkritumu tilpuma vienībām uz masas vienībām, atkritumu apsaimniekotājs izmanto informāciju, kas iegūta atbilstoši šo noteikumu 3. punktam, un aprēķina koeficientu pārejai no tilpuma vienībām uz masas vienībām, izmantojot šādu formulu:

, kur

K – koeficients pārejai no tilpuma uz masas vienībām;

V – sadzīves atkritumu tilpums kubikmetros;

M – sadzīves atkritumu svars tonnās.

7. Vidējo koeficientu pārejai no tilpuma vienībām uz masas vienībām attiecīgajai atkritumu apsaimniekošanas zonai aprēķina, izmantojot šādu formulu:

, kur

– vidējais masas un tilpuma attiecības koeficients;

n – veikto sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecību mērījumu skaits attiecīgajā atkritumu apsaimniekošanas zonā;

– aprēķinātie sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecības koeficienti attiecīgajā atkritumu apsaimniekošanas zonā.

8. Atkritumu apsaimniekotājs atkritumu masas noteikšanai izmanto mērīšanas līdzekļus, kas atbilst normatīvajos aktos par mērījumu vienotību noteiktajām prasībām.

9. Atkritumu apsaimniekotājs šo noteikumu pielikumā minēto informāciju par iepriekšējā kalendāra gadā veiktajiem sadzīves atkritumu masas un tilpuma mērījumiem un piemērojamo koeficientu līdz kārtējā gada 1. martam rakstveidā iesniedz pašvaldībā, ar kuru tas atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18. pantam ir noslēdzis līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā.

10. Atkritumu apsaimniekotājs, ar kuru pašvaldība atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18. pantam ir noslēgusi līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā, un attiecīgā pašvaldība līdz 2018. gada 30. decembrim noslēdz šo noteikumu 5. punktā minēto vienošanos. Atkritumu apsaimniekotājs pirmo reizi šo noteikumu pielikumā minēto informāciju iesniedz pašvaldībā līdz 2020. gada 1. martam par 2019. gadā veiktajiem sadzīves atkritumu masas un tilpuma mērījumiem.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards
Pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 21. augusta
noteikumiem Nr. 537
Informācija par atkritumu masas un tilpuma mērījumiem un piemērojamo koeficientu
1. Ziņas par atkritumu apsaimniekotāju: 
1.1.komersanta nosaukums 
1.2.faktiskā adrese 
1.3.juridiskā adrese 
1.4.kontaktinformācija (tālrunis, e-pasts) 
1.5.reģistrācijas numurs komercreģistrā 

2. Informācija par veiktajiem atkritumu masas un tilpuma mērījumiem

Nr. p. k.

Datums

Atkritumu masas un tilpuma mērījumu veikšanas vietas adrese*

Atkritumu masas un tilpuma mērījumu rezultāti

Aprēķinātais koeficients pārejai no tilpuma vienībām uz masas vienībām

masa (tonnas)

tilpums (m3)

1.     
2.     
3.     
...     

3. __________. gadā** aprēķinātais vidējais koeficients pārejai no tilpuma vienībām uz masas vienībām ________________.

Piezīmes.

1. * – norāda, ja tiek izmantots šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētais sadzīves atkritumu masas un tilpuma noteikšanas veids.

2. ** – norāda aprēķināto vidējo koeficientu pārejai no tilpuma vienībām uz masas vienībām par iepriekšējo kalendāra gadu.

Apliecinu, ka norādītā informācija ir pilnīga un patiesa.

Komersanta pārstāvis1 
 

(vārds, uzvārds)

  
Amats 
  
Paraksts2 

Z. v.2

Datums2

  .  .    .

(datums)

 

(mēnesis)

 

(gads)

 

Piezīmes.

1. Ja pārstāvības tiesības nav reģistrētas komercreģistrā, iesniegumam pievieno pilnvarojuma dokumentu, kas apliecina tiesības pārstāvēt attiecīgo personu.

2. Dokumenta rekvizītus "paraksts", "datums" un "zīmoga vieta" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards
25.08.2018