Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 12.08.2022. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 346

Rīgā 2018. gada 19. jūnijā (prot. Nr. 29 9. §)
Kārtība, kādā apmāca un sertificē brīvprātīgā darba veicējus izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai
Izdoti saskaņā ar Valsts probācijas dienesta likuma
23. panta sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts probācijas dienests (turpmāk – dienests) apmāca un sertificē brīvprātīgā darba veicējus (turpmāk – brīvprātīgais) izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai, kā arī anulē brīvprātīgajam izsniegto sertifikātu.

2. Lai saņemtu sertifikātu, brīvprātīgais apgūst dienesta izstrādātu starpnieka mācību programmu.

3. Brīvprātīgo sertificē dienesta izveidota sertificēšanas komisija (turpmāk – komisija). Šajos noteikumos paredzētos komisijas lēmumus var apstrīdēt mēneša laikā pēc to saņemšanas, iesniedzot attiecīgu iesniegumu dienesta vadītājam.

II. Brīvprātīgā apmācību norises kārtība

4. Starpnieka mācību programma sastāv no teorētiskās daļas, praktiskās daļas un sertificēšanas pārbaudes darba. Apmācību kopējais laiks ir ne mazāks par 65 stundām.

5. Brīvprātīgais patstāvīgi apgūst dienesta sagatavotos teorētiskās daļas mācību materiālus, izpilda pārbaudes darbus, dienesta struktūrvienības (turpmāk – struktūrvienība) atbildīgās amatpersonas klātbūtnē organizē un vada izlīguma procesus, kā arī piedalās dienesta organizētajos klātienes vai tiešsaistes semināros saskaņā ar starpnieku programmu.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

6. Teorētiskās daļas mācību materiālu apguves norise:

6.1. brīvprātīgais septiņu dienu laikā patstāvīgi apgūst katru elektroniski saņemto teorētiskās daļas mācību materiāla tēmu;

6.2. brīvprātīgais par katru apgūto tēmu izpilda pārbaudes darbu triju dienu laikā pēc tā saņemšanas un iesniedz dienestam;

6.3. ja pārbaudes darbs nav nokārtots, dienests brīvprātīgajam nosaka termiņu atkārtotai pārbaudes darba izpildei;

6.4. pārbaudes darbu brīvprātīgais drīkst kārtot atkārtoti ne vairāk kā divas reizes.

(Grozīts ar MK 09.08.2022. noteikumiem Nr. 485)

7. Ja brīvprātīgais pamatotu iemeslu dēļ nevar apgūt teorētiskās daļas mācību materiālus norādītajā termiņā, brīvprātīgais par to informē dienestu un vienojas par termiņa pagarinājumu.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

7.1 Ja brīvprātīgais bez pamatota iemesla nav izpildījis šo noteikumu 7. punktā minēto prasību, brīvprātīgo izslēdz no turpmākās dalības starpnieka mācību programmā.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

7.2 Teorētiskās daļas apguves laikā brīvprātīgais var piedalīties izlīguma procesa organizēšanā un vadīšanā struktūrvienības atbildīgās amatpersonas pārraudzībā. Dalība izlīguma procesa organizēšanā un vadīšanā teorētiskās daļas apguves laikā nav uzskatāma par šo noteikumu 8. punktā minētās praktiskās daļas apguvi.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

8. Pēc teorētiskās daļas apguves brīvprātīgais organizē un vada ne mazāk kā trīs izlīguma procesus struktūrvienības atbildīgās amatpersonas klātbūtnē un piedalās dienesta organizētajos klātienes vai tiešsaistes semināros saskaņā ar starpnieku programmu izlīguma procesa organizēšanas un vadīšanas prakses nostiprināšanai.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

9. Praktiskās daļas norise:

9.1. struktūrvienība nodrošina brīvprātīgajam struktūrvienības atbildīgās amatpersonas piesaisti;

9.2. lai nodrošinātu atgriezenisko saiti, brīvprātīgais pēc katras izlīguma sēdes sniedz struktūrvienības atbildīgajai amatpersonai rakstisku vērtējumu par izlīguma sēdes norisi;

9.3. struktūrvienības atbildīgā amatpersona pēc katras brīvprātīgā vadītās izlīguma sēdes pārrunā ar brīvprātīgo izlīguma sēdes norisi un rakstiski sniedz atzinumu par brīvprātīgā gatavību patstāvīgai izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai.

(Grozīts ar MK 09.08.2022. noteikumiem Nr. 485)

10. Ja saņemti trīs pozitīvi šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minētie atzinumi, dienests virza brīvprātīgo sertificēšanas pārbaudes darba izpildei.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

11. Ja saņemts negatīvs šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minētais atzinums par vienu brīvprātīgā vadīto izlīguma procesu praktiskajā daļā, dienests piedāvā brīvprātīgajam papildus vadīt vienu izlīguma procesu struktūrvienības atbildīgās amatpersonas klātbūtnē.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

12. Ja saņemts negatīvs šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minētais atzinums par vismaz diviem brīvprātīgā vadītajiem izlīguma procesiem praktiskajā daļā vai šo noteikumu 11. punktā minētajā gadījumā par papildus vadīto izlīguma procesu, dienests pieņem lēmumu atteikt brīvprātīgajam piedalīties sertificēšanas pārbaudes darba izpildē.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

13. Dienests brīvprātīgajam nosūta lēmumu, bet struktūrvienībai – informāciju par atteikumu brīvprātīgajam piedalīties sertificēšanas pārbaudes darba izpildē.

14. Pēc teorētiskās un praktiskās daļas sekmīgas apguves dienests elektroniski nosūta brīvprātīgajam sertificēšanas pārbaudes darbu.

15. Brīvprātīgais piecu dienu laikā pēc sertificēšanas pārbaudes darba saņemšanas izpilda sertificēšanas pārbaudes darbu un elektroniski nosūta dienestam novērtēšanai.

16. Dienests sertificēšanas pārbaudes darbu novērtē piecu dienu laikā pēc tā saņemšanas un par rezultātiem elektroniski informē brīvprātīgo un struktūrvienību.

17. Ja sertificēšanas pārbaudes darbs nav sekmīgi izpildīts, dienests var saskaņot ar struktūrvienības atbildīgo amatpersonu un brīvprātīgo termiņu atkārtotai tā izpildīšanai.

18. Sertificēšanas pārbaudes darbu brīvprātīgais drīkst izpildīt atkārtoti ne vairāk kā divas reizes.

19. Pēc starpnieka mācību programmas apgūšanas brīvprātīgais iesniedz komisijai iesniegumu ar lūgumu kļūt par starpnieku un saņemt sertifikātu izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai dienestā.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

20. Nodarbinātie, kuri ir izbeiguši valsts civildienesta vai darba tiesiskās attiecības ar dienestu un kuri pēdējā gada laikā amata pienākumu ietvaros ir organizējuši un vadījuši izlīguma procesus, sešu mēnešu laikā no valsts civildienesta vai darba tiesisko attiecību pārtraukšanas ar dienestu var iesniegt komisijai iesniegumu ar lūgumu izsniegt sertifikātu bez atkārtotas starpnieka mācību programmas apgūšanas.

III. Brīvprātīgā sertificēšanas kārtība

21. Pēc šo noteikumu 19. punktā minētā iesnieguma saņemšanas komisija 15 dienu laikā izvērtē, vai mācību programma ir sekmīgi apgūta, un pieņem lēmumu par sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt sertifikātu brīvprātīgajam.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

22. Komisija piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par to rakstiski informē brīvprātīgo un struktūrvienības atbildīgo amatpersonu.

23. Brīvprātīgais kļūst par dienesta starpnieku pēc sertifikāta saņemšanas. Sertifikātu izsniedz uz diviem gadiem.

24. Pēc sertifikāta derīguma termiņa beigām komisija starpniekam izsniedz jaunu sertifikātu, ja starpnieks sertifikāta darbības laikā:

24.1. nav pārkāpis izlīguma procesa organizēšanas un vadīšanas noteikumus un dienesta starpnieka ētikas principus;

24.2. ir piedalījies dienesta vai citu institūciju organizētajos starpnieka profesionālās kompetences paaugstināšanas pasākumos (vismaz astoņas stundas gadā);

24.3. saņēmis struktūrvienības pozitīvu rakstisku atzinumu par brīvprātīgā darbību;

24.4. sertifikāta derīguma termiņa laikā organizējis un vadījis vismaz sešus izlīguma procesus.

25. Lai saņemtu jaunu sertifikātu, starpnieks 30 dienas pirms sertifikāta derīguma termiņa beigām, bet ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc sertifikāta derīguma termiņa beigām iesniedz komisijai adresētu rakstisku iesniegumu papīra vai elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

26. Starpnieks iesniegumam pievieno dokumentu kopijas, kas apliecina profesionālās kompetences paaugstināšanu, un struktūrvienības izsniegtu rakstisku atzinumu, kurā norādīta informācija par šo noteikumu 24. punktā minēto prasību izpildi.

27. Komisija mēneša laikā pēc šo noteikumu 25. un 26. punktā minēto dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par jauna sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt jaunu sertifikātu.

28. Komisija pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt jaunu sertifikātu, ja starpnieks:

28.1. nav iesniedzis iesniegumu šo noteikumu 25. punktā noteiktajā termiņā;

28.2. iesniegumam nav pievienojis šo noteikumu 26. punktā minētos dokumentus;

28.3. neatbilst kādai no šo noteikumu 24. punktā minētajām prasībām, izņemot šo noteikumu 30. punktā minēto gadījumu;

28.4. ir sniedzis par sevi nepatiesas ziņas.

29. Komisija piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas rakstiski informē starpnieku un struktūrvienību par lēmumu piešķirt jaunu sertifikātu.

30. Ja brīvprātīgais sertifikāta derīguma termiņa laikā pamatotu iemeslu dēļ nav izpildījis šo noteikumu 24.2. un 24.4. apakšpunktā minētās prasības, komisija var pieņemt lēmumu uzdot brīvprātīgajam papildu uzdevumu – izpildīt šo noteikumu 15. punktā minēto sertificēšanas pārbaudes darbu, organizēt un vadīt ne mazāk kā vienu izlīguma procesu struktūrvienības atbildīgās amatpersonas klātbūtnē vai veikt citu komisijas noteiktu uzdevumu.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

31. Ja komisija pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt jaunu sertifikātu šo noteikumu 28. punktā minēto iemeslu dēļ, brīvprātīgais var atkārtoti pretendēt uz jauna sertifikāta piešķiršanu šo noteikumu II nodaļā noteiktajā kārtībā.

32. Ja starpnieks ar dienestu ir noslēdzis līgumu par brīvprātīgo darbu, viņu iekļauj dienesta darba vajadzībām izveidotajā sertificēto starpnieku sarakstā (turpmāk – saraksts).

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

33. Sarakstā norāda:

33.1. starpnieka vārdu, uzvārdu;

33.2. sertifikāta numuru;

33.3. sertifikāta izsniegšanas datumu;

33.4. dzimšanas datumu;

33.5. kontaktinformāciju;

33.6. struktūrvienību;

33.7. ja sertifikāts anulēts – sertifikāta anulēšanas datumu un iemeslu;

33.8. vadīto izlīgumu skaitu sertifikāta derīguma termiņa laikā.

34. Ja starpnieks ar dienestu ir noslēdzis līgumu par brīvprātīgo darbu, dienesta tīmekļvietnē par starpnieku norāda:

34.1. starpnieka vārdu, uzvārdu;

34.2. sertifikāta numuru;

34.3. sertifikāta derīguma termiņu.

(MK 09.08.2022. noteikumu Nr. 485 redakcijā)

35. Informāciju tīmekļvietnē dienests ievieto tikai ar starpnieka rakstisku piekrišanu.

IV. Sertifikāta anulēšanas kārtība

36. Lietu par sertifikāta anulēšanu (turpmāk – lieta) ierosina dienesta vadītājs. Lietu izskata komisija.

37. Lietas izskatīšanas laikā dienests neiesaista starpnieku izlīguma procesa organizēšanā un vadīšanā. Iesākto izlīguma procesu pārņem struktūrvienības atbildīgā amatpersona.

38. Komisija lietu izskata mēneša laikā no lietas ierosināšanas dienas un pieņem lēmumu par sertifikāta anulēšanu vai par atteikumu anulēt sertifikātu.

V. Noslēguma jautājums

39. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007. gada 20. novembra noteikumus Nr. 782 "Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests sertificē brīvprātīgos probācijas darbiniekus, kuri ir starpnieki izlīgumā" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 188. nr.).

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs
12.08.2022