Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 378

Rīgā 2018. gada 26. jūnijā (prot. Nr. 30 44. §)
Noteikumi par kārtību, kādā izsniedz atļauju ziņu saņemšanai no zvērināta notāra lietām, un maksa par atļaujas izsniegšanu
Izdoti saskaņā ar Notariāta likuma
80. panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izsniedz atļauju saņemt ziņas no zvērināta notāra lietas (turpmāk – atļauja), kā arī maksu par atļaujas izsniegšanu, atbrīvojumus no tās un maksas samazinājumus.

2. Latvijas Zvērinātu notāru padome izsniedz atļauju vai atsaka atļaujas izsniegšanu pēc personas pamatota iesnieguma saņemšanas un tā izvērtēšanas.

3. Iesniegumā atļaujas saņemšanai norāda:

3.1. iesniedzēja – fiziskās personas – vārdu, uzvārdu un personas kodu (ja tāda nav, – dzimšanas gadu, dienu, mēnesi), juridiskās personas nosaukumu un reģistrācijas numuru, ja tāds ir, adresi, tālruņa numuru un elektroniskā pasta adresi, ja iesniegumu iesniedz elektroniski;

3.2. zvērinātu notāru (vārdu, uzvārdu), no kura lietas sniedzamas ziņas, un kādas ziņas nepieciešamas. Ja iesniedzējam nav zināms zvērināts notārs, norāda informāciju, kas Latvijas Zvērinātu notāru padomei ļauj to noskaidrot;

3.3. pamatu un pierādījumus, ka ziņas no zvērināta notāra lietas nepieciešamas iesniedzēja tiesību vai tiesisko interešu aizsardzībai;

3.4. citas ziņas, kas var būt svarīgas iesnieguma izskatīšanā, piemēram, lūgumu samazināt maksu par atļaujas izsniegšanu.

4. Iesniegumam pievieno dokumentus, kas apstiprina iesniegumā minētos apstākļus, kā arī dokumentu, kas apliecina maksas par atļaujas izsniegšanu samaksu, ja persona nav no tās atbrīvota vai arī iesniegumā nav izteikts lūgums samazināt maksu.

5. Ja iesniegumu iesniedz pārstāvis, iesniegumam pievieno notariāli apliecinātu pilnvaru vai citu dokumentu, kas apliecina pārstāvja tiesības rīkoties pilnvaras devēja interesēs.

6. Ja iesniegumā nav norādīta šajos noteikumos minētā informācija vai tā norādīta nepietiekamā apjomā, vai nav samaksāta maksa par atļaujas izsniegšanu, Latvijas Zvērinātu notāru padome iesniegumu atstāj bez virzības, nosaka termiņu trūkumu novēršanai un paziņo to iesniedzējam. Šis termiņš nevar būt īsāks par piecām darbdienām, skaitot no dienas, kad par to paziņots iesniedzējam.

7. Latvijas Zvērinātu notāru padomei ir tiesības pieprasīt iesniedzējam papildu informāciju, kas pamato iesniedzēja tiesības vai tiesiskās intereses saņemt ziņas no zvērināta notāra lietas. Iesniedzēja pienākums ir iesniegt nepieciešamo papildu informāciju Latvijas Zvērinātu notāru padomes noteiktajā termiņā, kas nevar būt īsāks par piecām darbdienām, skaitot no dienas, kad par to paziņots iesniedzējam.

8. Latvijas Zvērinātu notāru padome mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas izvērtē iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu vai par atteikumu to izsniegt. Šo noteikumu 6. un 7. punktā minētajā gadījumā termiņu skaita no trūkumu novēršanas dienas vai papildu informācijas saņemšanas Latvijas Zvērinātu notāru padomē.

9. Latvijas Zvērinātu notāru padome pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu, ja ziņas no zvērināta notāra lietas nepieciešamas iesniedzējam savu tiesību vai tiesisko interešu aizsardzībai. Lēmumu par atļaujas izsniegšanu Latvijas Zvērinātu notāru padome nosūta iesniedzējam un zvērinātajam notāram, no kura lietas ziņas izsniedzamas.

10. Latvijas Zvērinātu notāru padome atsaka izsniegt atļauju, ja:

10.1. iesniegumā nav norādīta šajos noteikumos minētā informācija;

10.2. iesniedzējs noteiktajā termiņā nav novērsis trūkumus vai nav iesniedzis nepieciešamo papildu informāciju;

10.3. ziņas no zvērināta notāra lietas iegūstamas likumā noteiktajā kārtībā;

10.4. ziņas no zvērināta notāra lietas nav nepieciešamas iesniedzējam savu tiesību vai tiesisko interešu aizsardzībā.

11. Latvijas Zvērinātu notāru padomes atteikums izsniegt atļauju pārsūdzams Notariāta likumā noteiktajā kārtībā. Latvijas Zvērinātu notāru padomes atteikums izsniegt atļauju nav šķērslis atkārtotai iesnieguma iesniegšanai, ja novērsti vai mainījušies faktiskie vai tiesiskie apstākļi, kuru dēļ atteikts izsniegt atļauju, iesniedzējam kļuvuši zināmi vai ir pieejami jauni pierādījumi, kas nebija viņa rīcībā, iesniedzot sākotnējo iesniegumu.

12. Maksa par atļaujas izsniegšanu ir 45 euro.

13. Ja iesniegumu iesniegušas vairākas personas, iesniegumā iekļauts lūgums izsniegt atļauju ziņu saņemšanai no vairākām zvērināta notāra lietām vai par vairākām tiesiskām situācijām, šo noteikumu 12. punktā minēto maksājumu veic par katru lūgumu atsevišķi.

14. No šajos noteikumos minētās maksas par atļaujas izsniegšanu ir atbrīvotas Notariāta likumā noteiktās personas, kā arī trūcīgas un maznodrošinātas personas.

15. Latvijas Zvērinātu notāru padome, ņemot vērā fiziskās personas lūgumu un tās mantisko stāvokli, pieņem lēmumu noteiktā apmērā samazināt maksu par atļaujas izsniegšanu vai par atteikumu to samazināt.

16. Maksu par atļaujas izsniegšanu ieskaita Latvijas Zvērinātu notāru padomes norēķinu kontā vai samaksā skaidrā naudā Latvijas Zvērinātu notāru padomes birojā pirms iesnieguma iesniegšanas, un tā nav atmaksājama.

17. Noteikumi stājas spēkā 2018. gada 1. jūlijā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs
01.07.2018