Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 108

Rīgā 2018. gada 19. jūnijā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 30 3. p.)

Grozījumi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2010. gada 5. februāra normatīvajos noteikumos "Informācijas par bankas kredītportfeļa struktūru sagatavošanas un iesniegšanas normatīvie noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma
50. panta trešo daļu (FKTK 27.05.2014.
noteikumu Nr. 99 redakcijā)

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2010. gada 5. februāra normatīvajos noteikumos Nr. 24 "Informācijas par bankas kredītportfeļa struktūru sagatavošanas un iesniegšanas normatīvie noteikumi" (turpmāk - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Informāciju par uzkrājumiem, kas izveidoti kredītiem, kuri novērtēšanas vajadzībām apvienoti grupās ar līdzīgiem riska parametriem un novērtēti saskaņā ar Starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (tālāk tekstā - Komisija) vai Eiropas Centrālās bankas noteiktajām prasībām, kas nosaka aktīvu kvalitātes novērtēšanu un uzkrājumu veidošanu, uzrāda, attiecinot tos uz katru kredītu. Lai pārskata vajadzībām noteiktu izveidoto uzkrājumu apmēru katram grupā iekļautajam kredītam, kredītu grupai izveidoto uzkrājumu kopsummu sadala proporcionāli katra kredīta atlikumam pārskata datumā."

2. Izteikt noteikumu 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Bankas kodu norāda saskaņā ar Latvijas Bankas "Latvijas Republikas monetāro finanšu iestāžu sarakstu LR MFI 1.38", pārējo iestāžu kodus piešķir Komisija pēc bankas pieprasījuma."

3. Izteikt noteikumu 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Kredīta statuss

22.1. Kredīta statusa identificēšanai pārskata datumā izvēlas pazīmes saskaņā ar šādu klasifikatoru:

Normāls kredīts N
Pārskatītas klienta saistības R
Kredīts atgūšanas procesā A
Kredīts ar mainītiem kredītlīguma nosacījumiem M
Nav informācijas Z

22.2. Pazīmi "R" izvēlas, ja klienta saistībām ir piemēroti pārskatīšanas pasākumi saskaņā ar Eiropas Komisijas 2014. gada 16. aprīļa Īstenošanas regulas (ES) Nr. 680/2014, ar ko nosaka īstenošanas tehniskos standartus attiecībā uz iestāžu sniegtajiem uzraudzības pārskatiem saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 575/2013 (tālāk tekstā - Regula Nr.  680/2014) V pielikuma otrās daļas 18. nodaļu "Pārskatītie riska darījumi (forborne)", un lieto, kamēr kredīts atrodas pārskatīta kredīta statusā.

22.3. Pazīmi "A" izvēlas, ja kredīts pārskata datumā ir atgūšanas procesā. Kredīts ir atgūšanas procesā, ja aizņēmējs nav spējīgs veikt un/vai neveic kredītlīgumā paredzētos maksājumus un kredīta atgūšana notiek saskaņā ar speciālu šim kredītam izstrādātu programmu, kas ietver, piemēram, ķīlas tiesību vai galvojuma tiesību izmantošanu vai maksātnespējas ierosināšanu, vai arī ar kredītu atgūšanu nodarbojas bankas (vai trešās puses) atsevišķa struktūrvienība vai tam speciāli nozīmēti darbinieki. Pazīmi "A" izvēlas arī tad, ja kredītam, kas ir definēts kā "Pārskatītas klienta saistības", ir sākts atgūšanas process.

22.4. Pazīmi "M" izvēlas, ja kredītam pārskata periodā (pēc iepriekšējā pārskata datuma) ir mainīti kredītlīguma nosacījumi (veikti kredītlīguma grozījumi), kas nav saistīti ar aizņēmēja finansiālajām grūtībām (t.i., nav piemēroti pārskatīšanas pasākumi saskaņā ar Regulas Nr.  680/2014 V pielikuma otrās daļas 18. nodaļu "Pārskatītie riska darījumi (forborne)"). Ja pārskata periodā kredītam nav mainīti kredītlīguma nosacījumi, pazīmi "M" nelieto.

22.5. Pazīmi "N" izvēlas, ja kredītam nav piešķirta pazīme "A", "R", "M" vai "Z"."

4. Aizstāt noteikumu tekstā vārdu "pārstrukturēts" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "pārskatīts" (attiecīgā locījumā).

5. Aizstāt noteikumu tekstā vārdu "pārstrukturēšana" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "pārskatīšana" (attiecīgā locījumā).

6. Noteikumi stājas spēkā 2018. gada 1. jūlijā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietniece G. Razāne

01.07.2018