Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 261

Rīgā 2018. gada 3. maijā (prot. Nr. 22 26. §)
Veselības apdrošināšanas iemaksu veikšanas un atmaksāšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Veselības aprūpes finansēšanas likuma
12. panta sesto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā veicamas un atmaksājamas veselības apdrošināšanas iemaksas.

2. Lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, Veselības aprūpes finansēšanas likuma 11. panta pirmās daļas 2. punktā minētā persona veic iemaksas, pamatojoties uz vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā (turpmāk – veselības informācijas sistēma) pieejamo elektroniski sagatavoto veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumu. Paziņojumā ietverta šāda informācija:

2.1. personas vārds, uzvārds;

2.2. personas kods vai identifikācijas (reģistrācijas) numurs;

2.3. veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojuma numurs un datums, līdz kuram veicama veselības apdrošināšanas iemaksa;

2.4. aprēķinātais veselības apdrošināšanas iemaksas apmērs un tā skaidrojums;

2.5. valsts budžeta ieņēmumu konta numurs Valsts kasē.

3. Šo noteikumu 2. punktā minēto veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumu persona var saņemt:

3.1. tiešsaistē, elektroniski autentificējoties veselības informācijas sistēmā;

3.2. vēršoties ar rakstveida iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā (turpmāk – dienests).

4. Šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētajā iesniegumā norāda tās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu vai identifikācijas (reģistrācijas) numuru, par kuru tiks veikta iemaksa, kā arī elektroniskā pasta adresi vai deklarētās dzīvesvietas adresi veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojuma (izdrukas) nosūtīšanai. Ja veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojums (izdruka) tiek prasīts par citu personu (izņemot likumiskos pārstāvjus), iesniegumam pievieno dokumentu, kas apliecina pilnvarojumu saņemt veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumu (izdruku) attiecīgās personas vārdā.

5. Persona veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumā (izdrukā) norādīto summu iemaksā valsts budžeta ieņēmumu kontā Valsts kasē vienā no šādiem veidiem:

5.1. ar tiešsaistes maksājumu pakalpojuma starpniecību, elektroniski autentificējoties veselības informācijas sistēmā;

5.2. ar maksājumu karti maksājumu karšu pieņemšanas terminālī, veicot maksājumu dienestā;

5.3. ar tāda maksājumu pakalpojumu sniedzēja starpniecību, kuram ir tiesības sniegt maksājumu pakalpojumus Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma izpratnē. Maksājuma mērķī norāda veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojuma numuru un tās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu vai identifikācijas (reģistrācijas) numuru, par kuru tiek veikta iemaksa.

6. Persona, kura saskaņā ar šo noteikumu 5. punktu veikusi veselības apdrošināšanas iemaksu un kura atbilst Veselības aprūpes finansēšanas likuma nosacījumiem, var pieprasīt, lai šī iemaksa tiktu atmaksāta, bet ne vairāk kā par trim iepriekšējiem kalendāra gadiem. Autentificējoties veselības informācijas sistēmā, persona var saņemt informāciju par iespēju atgūt veikto iemaksu, kā arī aprēķina skaidrojumu.

7. Persona, kas vēlas, lai veselības apdrošināšanas iemaksa tiktu atmaksāta:

7.1. autentificējas veselības informācijas sistēmā un aizpilda elektroniskā iesnieguma formu par veselības apdrošināšanas iemaksas atmaksāšanu, norādot konta numuru Latvijas Republikā reģistrētā kredītiestādē vai ārvalstu kredītiestādes filiālē, vai pasta norēķinu sistēmā, kurā ieskaitāma atmaksājamā summa;

7.2. iesniedz dienestā rakstveida iesniegumu par veselības apdrošināšanas iemaksas atmaksāšanu, norādot:

7.2.1. personas vārdu, uzvārdu;

7.2.2. personas kodu vai identifikācijas (reģistrācijas) numuru;

7.2.3. periodu, par kuru atmaksājama veselības apdrošināšanas iemaksa;

7.2.4. konta numuru Latvijas Republikā reģistrētā kredītiestādē vai ārvalstu kredītiestādes filiālē, vai pasta norēķinu sistēmā, kurā ieskaitāma atmaksājamā summa;

7.2.5. elektroniskā pasta adresi vai deklarētās dzīvesvietas adresi, vai ieslodzījuma vietas adresi (ja ar iesniegumu dienestā vēršas ieslodzītā persona).

8. Ja persona iesniedz šo noteikumu 7.2. apakšpunktā minēto iesniegumu par citu personu, iesniegumam pievieno dokumentu, kas apliecina pilnvarojumu iesniegt šādu iesniegumu, bet, ja iesniegumā izteikts lūgums saņemt citas personas veselības apdrošināšanas iemaksu, iesniegumam pievieno dokumentu, kas apliecina pilnvarojumu to saņemt.

9. Dienests triju mēnešu laikā pēc šo noteikumu 7. punktā minētā iesnieguma saņemšanas pārskaita aprēķināto veselības apdrošināšanas iemaksu summu uz iesniedzēja norādīto kontu vai mēneša laikā pieņem lēmumu par atteikumu atmaksāt veselības apdrošināšanas iemaksas.

10. Ja persona ir vērsusies dienestā ar šo noteikumu 7.2. apakšpunktā minēto iesniegumu, vienlaikus ar atmaksas veikšanu dienests nosūta informāciju par atmaksāto veselības apdrošināšanas iemaksu summu un aprēķina skaidrojumu uz iesniedzēja elektroniskā pasta adresi vai deklarētās dzīvesvietas adresi, vai ieslodzījuma vietas adresi (ja ar iesniegumu vērsusies ieslodzītā persona).

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Veselības ministre Anda Čakša
10.05.2018