Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.11

Daugavpilī 2018.gada 22.martā (prot. Nr.5, 19.§)

Grozījumi Daugavpils pilsētas domes 2017.gada 8.jūnija saistošajos noteikumos Nr.21 "Daugavpils pilsētas pašvaldības sociālie pakalpojumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3.panta otro
un trešo daļu un Ministru kabineta 2003.gada 27.maija
noteikumu Nr.275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas
pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma
izmaksas tiek segtas no pašvaldību budžeta" 6.punktu

Izdarīt Daugavpils pilsētas domes 2017.gada 8.jūnija saistošajos noteikumos Nr.21 "Daugavpils pilsētas pašvaldības sociālie pakalpojumi" (Latvijas Vēstnesis 20.06.2017., Nr.122 (5949), 22.09.2017., Nr.189 (6016)) šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu 10.punktu šādā redakcijā:

"10. Šo noteikumu 6.1., 6.5., 6.7., 6.8., 6.9., 6.10., 6.11., 6.14., 6.19.apakšpunktā noteiktos sociālos pakalpojumus Dienests sniedz, noslēdzot līgumu. Par 6.10.apakšpunktā noteikto sociālo pakalpojumu līgumu var neslēgt, ja klients izmanto pakalpojumu mazāk par diviem mēnešiem un klientam nav jāveic līdzmaksājums par pakalpojuma saņemšanu.".

2. Izteikt saistošo noteikumu 18.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.3. trešais aprūpes līmenis ir 3 reizes nedēļā līdz 32 stundām mēnesī".

3. Papildināt saistošo noteikumu 19.3.apakšpunktu aiz vārda "pagatavošanā" ar vārdiem "un ēšanā".

4. Papildināt saistošo noteikumu 19.6.apakšpunktu aiz vārda "telpās" ar vārdiem "un krāsns kurināšana".

5. Papildināt saistošo noteikumu 19.8.apakšpunktu aiz vārdiem "izkļūt no tās" ar vārdiem "pozicionēšanā un pārvietošanā".

6. Izteikt saistošo noteikumu 19.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.9. palīdzība personīgās higiēnas nodrošināšanā (piemēram, mazgāšanās, inkontinences līdzekļu nomaiņa, ķemmēšanās, skūšanās, protēžu kopšana), izņemot podologa pakalpojumus".

7. Papildināt saistošo noteikumu 51.punktu ar šādu teikumu:

"Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem pakalpojums ir bezmaksas."

8. Aizstāt saistošo noteikumu 58.punktā skaitli "14" ar skaitli "30" un vārdus "vienam mēnesim" ar vārdiem "trīs mēnešiem".

9. Papildināt saistošo noteikumu 59.punktu ar šādu teikumu:

"Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem pakalpojums ir bezmaksas."

10. Izteikt saistošo noteikumu 62.punktu šādā redakcijā:

"62. Personas uzturēšanās laiks Sociālajā patversmē ir viens mēnesis, bet ja persona aktīvi iesaistās savu problēmu risināšanā un pilda līdzdarbības pienākumus, šo termiņu var pagarināt, ņemot vērā sociālā darbinieka atzinumu."

11. Papildināt saistošos noteikumus ar 79.2 punktu šādā redakcijā:

"79.2 Pēc sociālā dienesta izvērtējuma un lēmuma par pakalpojuma nepieciešamību pieņemšanas, valsts finansētu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu ir tiesīgi saņemt:

79.2  1. bērns, kurš cietis no prettiesiskām darbībām;

79.2 2. no psihoaktīvām vielām atkarīgās pilngadīgas personas un bērni;

79.2 3. no vardarbības cietušas un vardarbību veikušas pilngadīgas personas;

79.2 4. personas ar funkcionāliem traucējumiem;

79.2 5. politiski represētās personas;

79.2 6. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušās personās;

79.2 7.  personas ar prognozējamo invaliditāti.".

12. Papildināt saistošos noteikumus ar 80.1 punktu šādā redakcijā:

"80.1 Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem sociālās rehabilitācijas programmas tiek īstenotas bezmaksas. Par valsts budžeta līdzekļiem apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus persona saņem Ministru kabineta noteikumos noteiktajos gadījumos un kārtībā."

13. Aizstāt saistošo noteikumu 83.punktā vārdu "dienām" ar vārdu "diennaktīm".

14. Papildināt saistošos noteikumus ar 83.1 punktu šādā redakcijā:

"83.1 Atelpas brīža pakalpojums Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem ir bezmaksas."

15. Izteikt saistošo noteikumu 84.punktu šādā redakcijā:

"84. Specializētās darbnīcas pakalpojums nodrošina prasmes veicinošas aktivitātes un speciālistu atbalstu personām ar funkcionāliem traucējumiem, un ietver:

84.1. klienta nodarbinātības interešu un iemaņu novērtēšanu - atbilstoši vajadzībai;

84.2. darba iemaņu apguvi;

84.3. individuālās vai grupu nodarbības sociālā rehabilitētāja vadībā;

84.4. sociālā darbinieka individuālās konsultācijas;

84.5. klientu informēšanas pasākumus atbilstoši nepieciešamībai;

84.6. brīvā laika pasākumus."

16. Svītrot saistošo noteikumu 85.punktu.

17. Papildināt saistošos noteikumus ar 85.1 punktu šādā redakcijā:

"85.1 Specializētās darbnīcas pakalpojums Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem ir bezmaksas".

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs R.Eigims

 

Daugavpils pilsētas domes 2018.gada 22.marta saistošo noteikumu Nr.11 "Grozījumi Daugavpils pilsētas domes 2017.gada 8.jūnija saistošajos noteikumos Nr.21 "Daugavpils pilsētas pašvaldības sociālie pakalpojumi""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9.panta pirmā daļa nosaka, ka pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarētā personas dzīvesvieta, pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību, likuma 3.panta otrā daļa paredz, ka sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību nosaka Ministru kabinets un pašvaldību domes, trešā daļa paredz, ka kārtību, kādā saņemami pašvaldību sniegtie sociālie pakalpojumi, nosaka pašvaldību saistošajos noteikumos.

Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9.panta piekto daļu, ja persona vēlas saņemt sociālo pakalpojumu, kas tiek finansēts no valsts budžeta, pašvaldības pienākums ir nodrošināt personas dzīves apstākļu apsekošanu un vajadzību novērtēšanu, ko veic sociālā darba speciālists. 

Ministru kabineta 2008.gada 21.aprīļa noteikumu Nr.288 "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība" 6.punkts paredz, ja persona pieprasa valsts finansētu sociālās aprūpes pakalpojumu, sociālais dienests 10 darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē personas atbilstību pakalpojuma saņemšanai un pieņem lēmumu par pakalpojuma nepieciešamību.

Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumi Nr.1613 "Kārtība, kādā nepieciešamo palīdzību sniedz bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām" paredz, ka par valsts budžeta līdzekļiem sniedz palīdzību bērnam, kurš ir prettiesisku darbību upuris, šo pakalpojumu sniedz, pamatojoties uz pašvaldības sociālā dienesta lēmumu.

Ministru kabineta 2006.gada 6.novembra noteikumi Nr.914 "Kārtība, kādā no psihoaktīvām vielām atkarīgās personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus" paredz, ka par valsts budžeta līdzekļiem var saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus no psihoaktīvām vielām atkarīga pilngadīga persona un no psihoaktīvām vielām atkarīgs bērns un bērns, kuram novērota pārmērīga psihoaktīvo vielu lietošana, lai saņemtu šo pakalpojumu, sociālais dienests veic novērtējumu un pieņem lēmumu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2014.gada 23.decembra noteikumiem Nr.790 "Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas kārtība no vardarbības cietušām un vardarbību veikušām pilngadīgām personām" no valsts budžeta finansē sociālās rehabilitācijas pakalpojumus no vardarbības cietušām un vardarbību veikušām pilngadīgām personām, cietušo rehabilitācijas pakalpojumu administrē pašvaldības sociālais dienests, vardarbīgas uzvedības mazināšanas pakalpojumu administrē Labklājības ministrija sadarbībā ar sociālo dienestu, lēmumu par pakalpojumu pieņem sociālais dienests.

Ministru kabineta 2009.gada 31.marta noteikumi Nr.279 "Noteikumi par kārtību, kādā personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās, un prasībām sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem" paredz, ka personai sociālās rehabilitācijas pakalpojumus par valsts budžeta līdzekļiem iesniedz, pamatojoties uz sociālā dienesta lēmumu.

Līdz ar minēto, saistošie noteikumi tiek papildināti ar 79.2 punktu, kurā tiek norādīts to personu loks, kuras pēc sociālā dienesta izvērtējuma un lēmuma pieņemšanas, saņem valsts apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

2. Saskaņojot saistošo noteikumu nosacījumus un terminus ar Ministru kabineta 2017.gada 13.jūnija noteikumiem Nr.338 "Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem" (turpmāk - Noteikumi Nr.338), saistošajos noteikumos ir jāveic šādi grozījumi:

2.1. Noteikumu Nr.338 171.punkts paredz, ka naktspatversmes pakalpojuma sniedzējs var neslēgt ar klientu līgumu, ja klients izmanto naktspatversmes pakalpojumus mazāk par diviem mēnešiem un klientam nav jāveic līdzmaksājums par pakalpojuma saņemšanu, līdz ar to šis noteikums tiek iekļauts saistošo noteikumu 10.punktā. Vienlaicīgi saistošo noteikumu 10.punkts precizēts, norādot, kādus sociālos pakalpojumus Dienests sniedz, noslēdzot līgumu.

2.2. Noteikumu Nr.338 18.2.apakšpunkts paredz nodrošināt aprūpi mājās īstenot noteiktajā apjomā, atbilstoši sociālās aprūpes plānam vai sociālā dienesta izstrādātajam plānam un situācijas novērtējumam, līdz ar minēto saistošo noteikumu 18.3.apakšpunkts tiek izteikts jaunā redakcijā, paredzot trešajā aprūpes līmenī aprūpes mājās pakalpojumu sniegt 3 reizes nedēļā līdz 32 stundām mēnesī;

2.3. tiek precizēti termini aprūpes mājās pakalpojumiem, kas noteikti saistošo noteikumu 19.3., 19.6., 19.8.apakšpunktā;

2.4. Noteikumu Nr.338 76.punkts paredz, ka atelpas brīža pakalpojuma sniedzējs nodrošina personām ar funkcionāliem traucējumiem īslaicīgu sociālo aprūpi līdz 30 diennaktīm gadā, tāpēc saistošo noteikumu 84.punktā jāaizstāj vārds "dienām", ar vārdu "diennaktīm";

2.5. Noteikumu Nr.338 173.punkts paredz, ka specializētās darbnīcas pakalpojuma sniedzējs nodrošina prasmes veicinošas aktivitātes un speciālistu atbalstu personām ar funkcionāliem traucējumiem, 176.punkts - kādi tieši pakalpojumi klientiem tiek nodrošināti, tāpēc jāprecizē saistošo noteikumu 84.punkts un jāsvītro 85.punkts.

3. Ministru kabineta 2003.gada 27.maija noteikumu Nr.275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta" 6.punkts paredz, ka pašvaldība var noteikt klientam labvēlīgāku samaksas kārtību par pakalpojumu.

Ar 2018.gada 12.janvāri stājās spēkā Grozījums Ministru kabineta 2003.gada 27.maija noteikumos Nr.275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta", papildinot noteikumus ar 4.1 punktu, kas paredz, ja klients saņem pakalpojumu saskaņā ar Ministru kabineta 2015.gada 16.jūnija noteikumiem Nr.313 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.2.2.specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem" 9.2.2.1.pasākuma "Deinstitucionalizācija" īstenošanas noteikumi", par pakalpojumu maksā pašvaldība. Līdz ar minēto saistošie noteikumi precizēti, norādot, kuri sociālie pakalpojumi Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem ir bezmaksas.

2. Īss projekta satura izklāsts Ar grozījumiem saistošajos noteikumos:

- noteikumu 10.punkts izteikts jaunā redakcijā;

- noteikumu 18.3.apakšpunkts izteikts jaunā redakcijā;

- precizēta noteikumu 19.3., 19.6., 19.8.redakcija;

- noteikumu 19.9.apakšpunkts izteikts jaunā redakcijā;

- noteikumi papildināti ar 51., 59., 83.1 un 85.1 punktu, nosakot, ka attiecīgie pakalpojumi Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem ir bezmaksas;

- precizēta noteikumu 58.punkta redakcija;

- noteikumu 62.punkts izteikts jaunā redakcijā;

- noteikumi papildināti ar 79.2 punktu;

- precizēta noteikumu 83.punkta redakcija;

- noteikumu 84.punkts izteikts jaunā redakcijā;

- svītrots noteikumu 85.punkts.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Administratīvās procedūras netiek mainītas, tās nodrošina Daugavpils pilsētas pašvaldības iestāde "Sociālais dienests".
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas notikušas ar Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes "Sociālais dienests" klientiem.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs R.Eigims

14.04.2018